Az utolsó szög

Gajda Péter és a kispesti szocialisták korrupciós botránya lesz az utolsó szög az MSZP koporsójában.

2020. 04. 28. 6:00
KISS Lszl; GAJDA Pter; rsi Gergely
Budapest, 2019. november 5. Gajda Pter, Kispest szocialista polgrmestere (b2) az j sszettel Fvrosi Kzgyls alakul lsn a Vroshza dsztermben 2019. november 5-n. Mellette balrl Kiss Lszl, a III. kerlet szocialista polgrmestere, jobbrl rsi Gergely, a II. kerlet szocialista polgrmestere. MTI/Balogh Zoltn Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel az élelmük fogytán volt, Molnár tizedes és az emberei a közeli erdészházba indultak, ahol reményeik szerint némi pénzért tudtak volna venni húst. Ám útközben mozgást láttak egy közeli bokorban, és ellenséges katonáktól tartva hasra vágták magukat. Hirtelen ötlettől vezérelve Gálffy Eduárd zászlós kiugrott a fedezékből, s hogy magára vonja a közeledők figyelmét, azt kiabálta: „Ide lőjetek!” A bátor vagy botor akció – megítélés kérdése – komédiába fulladt, amikor kiderült, hogy a közeli bokorban tehenek legelésztek.

A tizedes meg a többiek ikonikus jelenetéhez hasonlítható a fővárosi szocialisták ötlete, miszerint Gajda Péter korrupciógyanús ügyekbe keveredett kispesti polgármestert bízná meg az MSZP a Fővárosi Közgyűlés ügyrendi, nemzetiségi, összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságának vezetésével. Ezzel a lépéssel mintha csak támadási felületet akartak volna adni, mintha mellkasukat döngölve azt kiabálnák: „Ide lőjetek!”

Ám legyen.

Jelenleg úgy tűnik, hogy nincs annyi lélegeztetőgép az országban, amennyi az MSZP-t életben tudná tartani. A Nézőpont Intézet április 20-án már három százalékon mérte az MSZP–Párbeszéd pártszövetséget (!), amit a kétfarkú kutyák viccpártja szorított maga mögé. Ezzel egy két évtizede tartó agónia végstádiumához érkeztünk, és könnyen lehet, hogy Gajda Péter és a kispesti szocialisták korrupciós botránya lesz az utolsó szög az MSZP koporsójában.

– Aki a kerületi politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot, az hülye – hallhatta az egész ország a kispesti hangfelvételeken a lopásokkal dicsekvő Lackner Csaba ex-MSZP-s önkormányzati képviselőtől. Lackner akkor nemcsak saját ügyleteiről beszélt, Gajda Péterről is elmondta, hogy amit a polgármester kap, azt ingatlanokba fektette – Lackner tavaly nyáron is vett neki ingatlant –, és talán még Ausztriában is lehet „valamije”. Lackner beszámolt arról is, hogy Gajda egy ügyletből hárommillió forintot kapott, míg a kerület vagyonkezelőjének vezetője, Kránitz Krisztián 12 milliót. Lapunk kiderítette azt is, hogy a kispesti polgármester ismerősei egy fantomcégen keresztül kikiáltási áron szereztek meg jó fekvésű XIX. kerületi önkormányzati ingatlanokat, az egyiken azóta lakópark épült. Gajda Péter a vádak kapcsán úgy védekezett, hogy bárki állíthat bármit a másikról, attól az még nem lesz igaz. Csakhogy a gondolatmenet sántít: Lackner Csaba nem „bárki” volt, hanem Gajda személyes jó barátja és közeli politikai szövetségese.

Az ártatlanság vélelme természetesen mindenkit megillet, ám számos baljós jel arra mutat, hogy Lackner „fecsegése” nem volt alaptalan: az éveken át átlagfizetésért dolgozó önkormányzati képviselő százmilliós házban lakik, a koronavírus-válság kitörésekor vásárolt új autót 12,5 millió forintért, Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő vezetője pedig elfelejtetett feltüntetni egy spanyol villát a vagyonnyilatkozatában. Egyenesen abszurd, hogy Lackner és Kránitz főnöke lehet a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság vezetője.

Minderre pedig azért kerülhet sor, mert ahelyett, hogy a fővárosi vezetés és Karácsony Gergely válságot menedzselne, a saját kis belháborújával van elfoglalva. Történt ugyanis, hogy Gyurcsány Ferenc két MSZP-s polgármestert is átcsábított pártjába, a Demokratikus Koalícióba. Egyikük, Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester volt korábban a bizottság elnöke, és politikai bosszú miatt kezdeményezték a leváltását. Karácsony Gergely Gajda személyében egy olyan polgármestert kíván Szaniszló helyére tenni, akinek kerületében jelenleg több mint egy tucatnyi korrupciógyanús ügyben folyik nyomozás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.