Úgy fest, tényleg igazságot szolgáltathatnak Hillsborough ügyében

Szerdán vádat emeltek hat személy ellen a 96 ember életét követelő, 28 évvel ezelőtti stadionkatasztrófa ügyében.

Földi Bence
2017. 06. 28. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak amiatt ünnepelhetnek a Liverpool drukkerei, hogy egy éve igazolta le a klub a szenegáli Sadio Manét, aki rendkívül jó teljesítménnyel járult hozzá ahhoz, hogy az északnyugat-angliai Vörösök részt vehessenek a Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörében. Amiatt is örülhetnek, hogy a klubtörténet legnagyobb tragédiájában végre körvonalazódni látszik az, hogy igazságot szolgáltassanak 96 elhunyt drukkernek.

A sheffieldi Hillsborough stadionban 1989. április 15-én a Liverpool és a Nottingham Forest FA-kupa elődöntőt vívott, amikor a túlzsúfolt lelátón pánik tört ki, és a tömeg 95 embert halálra taposott. Egy további szurkoló négy évvel később halt bele a sérüléseivel járó szövődményekbe. Az angol labdarúgás történetének legnagyobb szerencsétlenségében 766-an sérültek meg.

A szerencsétlenség okairól folyó csaknem három évtizedes sajtóvita és jogi csatározás után egy brit esküdtszék tavaly a rendőrség által elkövetett mulasztásokat nevezte meg a Hillsborough-katasztrófa elsődleges okaként. A döntés kimondta, hogy a szurkolókat nem terheli felelősség, a 96 elhunyt pedig gondatlanságból elkövetett emberölés áldozata lett. E végzés eredményeként született meg az az ügyészségi döntés a katasztrófa után 28 évvel, amelyet szerdán jelentettek be és amely szerint hat személy ellen vádat emelnek – írta az MTI.

A lista legfontosabb személye nem más, mint David Duckenfield rendőrfelügyelő, aki azon a bizonyos áprilisi napon az amúgy is borzasztó állapotú Hillsborough stadion rendjének biztosításáért felelő rendőrök parancsnoka volt.

Őt gondatlanságból elkövetett, 95 rendbeli emberöléssel vádolják.

A helyi Liverpool Echo szerint a 96. szurkoló, Anthony Bland haláláért is őt akarják felelősségre vonni, azonban az 1991-es vizsgálatok idején hatályos törvények szerint csak akkor lehet megvádolni valakit emberöléssel, ha az áldozat kevesebb mint egy évvel a tett után hunyt el. A mostani vizsgálóbizottság ezért a legfelső bírósághoz fordul az ügyben.

Négy további volt rendőrtiszt (Peter Metcalf, Donald Denton, Alan Foster és Norman Bettison) ellen hivatali kötelezettségszegés, illetve az igazságszolgáltatás akadályozása címén emeltek vádat. Az ügyészség szerint a férfiak

arra utasították a nyomozóikat, hogy töröljenek vagy változtassanak meg bizonyos részleteket a tragédiáról szóló tanúvallomásokban.

A Sheffield Wednesday – amelynek stadionjában rendezték a tragédiába torkollott FA-kupa elődöntőt – egykori titkára és biztonsági főnöke, Graham Henry Mackrell is a vádlottak padjára kerül. A vád szerint két pontban is megsértette a futballstadionok biztonsági előírásaira vonatkozó törvényt, valamint egy ízben az egészségügyi ellátást szabályozó törvényt, azaz nem látta el feladatkörét teljes körűen.

A Liverpool Echo egy másik cikkében azt tanácsolta a Liverpool-drukkereknek, hogy

ne írjanak gyűlölködő kommenteket, posztokat a közösségi médiában a hat személyről.

Ennek oka, hogy a vádlottak ilyen megjegyzésekre rámutatva arra hivatkozhatnak, hogy a közvélemény igyekezte befolyásolni az igazságszolgáltatást, sérül a vádlottak fair eljáráshoz való joga.

A lap egyébként azt is megjegyezte, hogy a warringtoni bíróságon kezdődik a fenti ügyek – Duckenfieldét kivéve – tárgyalása augusztus 9-én.

A mérkőzésre érkező liverpooli szurkolókat annak idején fokozatosan engedték be a nekik elkülönített, állóhelyes szektorokba. Két szektor fél órával a mérkőzés kezdete előtt már tömve volt, de a bejárati forgókapuknál kialakult tumultus feloldása érdekében a rendőrség megnyitott egy újabb bejáratot, amely azonban szintén a már teljesen megtelt két szektorba vezetett.

Az újonnan érkező mintegy kétezer ember a zsúfolt helyekre próbált benyomakodni. A már bent lévők a korlátoknak szorultak, és akinek nem sikerült az üres szektorokba vagy a játéktérre menekülni, azt

a tömegben halálra taposták, vagy a kerítéseknek szorulva megfulladt.

„Az esetet követően [ ] a hatalom nem abban volt érdekelt, hogy segítsen a családokon – éppen ellenkezőleg. A konzervatív Margaret Thatcher gazdaságot megmentő intézkedései nyomán széthullott brit társadalom munkanélkülijeinek százezrei vezették le frusztrációjukat huliganizmus formájában. Thatcher és a brit rendőrség azonban nem az okok felszámolásával, hanem tüneti kezeléssel viszonyult a jelenséghez. A futballszurkolókat potenciális veszélyforrásnak tekintették, a démonizáló gépezet pedig beindult, és ebben komoly szerepe volt az ausztrál médiamágnás, Rupert Murdoch sajtóbirodalmának. Zászlóshajója, a The Sun című bulvárlap a Hillsborough-tragédiát követően élen járt a Liverpool szurkolóinak hibáztatásában. Írtak például ittas drukkerekről, akik levizelték a rendőröket. Nos, egy független vizsgálóbizottság, a Hillsborough Independent Panel 2013-as jelentése óta már tudjuk, hogy a The Sun hazudott. Kiderült az is, hogy a rendőrség szintén beszállt a thatcheri ultraellenes propagandaháborúba: tanúvallomásokat hamisított, és hamis információkat juttatott el a sajtóhoz, amely végül a szurkolókra hárította kilencvenhat ember halálának felelősségét”

írtam tavaly április végén.

Az események máig hatnak: Margaret Thatcher 2013. áprilisi halálát követően Liverpoolban effektíve örömünnepet tartottak a drukkerek, hiszen őt és kormányát is okolták a kilencvenhatok haláláért. A futballt és a huligánokat utáló Thatcher mellett a bulvárlap is rosszul járt, hiszen azóta nem lehet eladni Liverpoolban. Ráadásul a Liverpool kitiltotta létesítményeiből a The Sunt még februárban. Ennek fejleményeiről itt írtunk bővebben:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.