Korrupció az NBH-nál?

Az Orbán-kormány idején a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) második embere, műveleti főigazgató-helyettes volt Horváth József (képünkön) dandártábornok, aki a 2002-es kormányváltás után vagyonvédelmi céget alapított.

Munkatársainktól
2009. 09. 07. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UD Zrt. pár év alatt a piac egyik legerősebb biztonsági vállalkozásává vált, kétmilliárd forintos éves árbevételével benne volt a top tízben. Az üzleti sikereknek tavaly szeptemberben vége szakadt, azóta a társaság csődbe ment. Nyolc hónapos titkos adatgyűjtés után ugyanis Laborc Sándor, az NBH főigazgatója feljelentette az UD több munkatársát más mellett államtitoksértés gyanúja miatt. A kémtörténetbe belekeveredett az OTP és a Mol is, az UD ugyanis mindkét cégnél ellátott informatikai-védelmi feladatokat. Azóta az elhárítás vezetőjének vádjai megdőltek, Laborc pozíciója a botrány következményeként tarthatatlanná vált, felettesét, Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert pedig meggyanúsították az üggyel összefüggésben. Horváth József lapunknak adott interjújában beszél arról, hogy hozzá is eljutottak olyan információk, miszerint több tíz millió forintos tételekkel próbálták motiválni az NBH egyes munkatársait azért, hogy őt és kollégáit előzetes letartóztatásba juttassák. A dandártábornokot szembesítettük az NBH leköszönő vezetőjének azokkal az állításaival is, hogy az UD elleni eljárásban súlyos bűncselekmények gyanúja merült fel, de a nyomozó hatóság ezeket nem vizsgálta ki alaposan.
Laborc Sándor szeptember 1-jével távozik az NBH éléről, a tábornok augusztus 15-i hatállyal több titkosszolga nyugdíjazását is jóváhagyta. Úgy tudjuk, hogy olyan elhárítók távoznak most a „cégtől”, akik Laborc bizalmi embereinek tekinthetők, és akik részt vettek az UD Zrt. elleni akciókban.

Továbbiak a 3., interjú az 5. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.