Össztűz alatt Basescuék

Munkatársunktól
2009. 09. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínos helyzetbe hozta saját titkosszolgálata Traian Basescu román államfőt, amikor nem tájékoztatta arról hogy testvére egy kétes ügyleteket lebonyolító fegyverkereskedelemmel foglalkozó tanácsadó cég részvényese. A Bursa című román lap írt arról, hogy a vállalat a hadsereg fegyverbeszerzésre kiírt közbeszerzési pályázaton is részt vehet, ami azonban felveti az összeférhetetlenség problémáját, mivel Mircea Basescu testvére, az államfő, elnöke a Legfelső Védelmi Tanácsnak, aminek döntő szava van a hadsereg fegyverbeszerzési kérdéseiben. Az elnök felszólította saját testvérét, váljon meg részvényeitől a vállalatban.
Az ügy kapcsán kényszerült lemondásra a román gazdasági minisztérium fegyverbeszerzési kérdésekkel foglalkozó igazgatója, Aurel Cazacu is, akinek 22 éves lánya szintén a tulajdonosok között van, és már egy éve figyelték kémkedés gyanújával. Cazacu tovább rontotta a helyzetet azzal a nyilatkozatával, miszerint azért vonták be a tulajdonosi körbe az államfő testvérét, hogy „bejárást” biztosítsanak az elnöki hivatalba.
Egy másik román napilap két volt védelmi minisztert is megkérdezett, akik egybehangzóan állították, hogy a titkosszolgálatoknak tudniuk kellett Mircea Basescu érintettségéről. Egyesek szerint azért nem lett tájékoztatva Basescu, mert az általa kezdeményezett személyi választások megosztottá tették a hírszerzést és az elégedetlenek így vettek revansot rajta.
Megdőlni látszik ugyanakkor az a vád, miszerint testvére illegális fegyvercsempészési ügybe is keveredett. Egy román publicista, Rosca Stanescu internetes blogjában azt állította, hogy Mircea Basescu hangolta össze egy robbanóanyag-szállítmány eljuttatását, amelynek során öt hajórakományt kitevő robbanószer érkezett a konstantai kikötőbe. A publicista szerint az Interpol figyelmét is felkeltő rakományt újracsomagolták és tovább szállították külföldön működő terrorszervezetekhez. A legújabb hírek szerint azonban a szállítmány valójában a Valcea megyei Baben fegyverraktárába került, és nyolcvan százalékát már meg is semmisíttették. A média szerint Mircea Basescu szerepe csupán annyi volt, hogy cége segített a kikötőben lévő traktorokkal felpakolni a szállítmányt, és a gyárba szállítani. Az Evenimentul Zilei napilap szerint a vitatott üzleti ügyek miatt jelentősen csökkent az államfő támogatottsága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.