Eltűnt bűnjelek az FKF-nél?

Sem a korábbi belső, sem a külső vizsgálat nem találja nyomát annak a hetvenmillió forintnak, amely az FKF-től a városházára juthatott – közölte tegnap lapunkkal Szaniszló Sándor (MSZP). A cég felügyelőbizottsági elnöke a dokumentumokat átadja a hűtlen kezelés miatt nyomozó rendőrségnek, de szerinte a cégnél, ahol most lefaragják a költségeket, nincs Demszky- vagy Hagyó-ügy. A fővárosi ellenzék szerint szégyen a balliberális városvezetés időhúzása.

2010. 05. 22. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmiféle törvénysértés nem történt a pusztazámori hulladéklerakóban keletkező gázok kezelésével megbízott cég közbeszerzési pályázatánál – tartalmazza az FKF Zrt. zömmel MSZP–SZDSZ-es tagságú felügyelőbizottsága (fb) által tegnap tárgyalt „külső szakértői” vizsgálat. – A beszámoló szerint „szerencsésebb” lett volna, ha nem egy-, hanem kétlépcsős pályázatot írnak ki, és akkor több pályázó közül választhatják ki a legjobb ajánlatot, azonban a jelentős – a 190 millió forintról 350-re, majd 450-re növekvő – árra nem tudott magyarázatot adni – emelte ki Szaniszló Sándor fb-elnök. Hozzátette: „csatlakoznak” az FKF-nél zajló, nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanújával, ismeretlen tettes ellen indított nyomozáshoz, és a rendőrségnek megküldik az említett külső és belső jelentéseket. Utóbbiról Vajda Pál, az igazgatóság szocialista elnöke korábban kijelentette: abból semmi sem derül ki.
A vizsgálatokat azután rendelték meg, hogy lapunk részleteket közölt Bielek Péter vezérigazgató rendőrségi tanúvallomásából (lásd alább). Ebben felvetődött, hogy akárcsak a BKV-nál, ennél az önkormányzati cégnél is tízmilliókat juttattak vissza a városházára. A Fővárosi Közgyűlés balliberális többsége a legutóbbi ülésen – a fizetés nélküli szabadságra távozott – Bieleket el is akarta távolítani, ám személyével az fb már nem is foglalkozik.
A Magyar Nemzetben még áprilisban felvetett többi visszaélésgyanús ügyről, így a belső szállításról, a tanácsadói és kommunikációs szerződésekről, közöttük Batiz András volt kormányszóvivő és Frei Tamás riporter – a Hír TV-ben említett – többmilliós megbízásáról éppen a vezérigazgató készít beszámolót az fb június elejei ülésére. – A cég környezettudatos terveit segíthették a „celebek”, a Cemi Kft.-vel tanácsokra kötött 400 millió forintos megállapodás pedig 3 milliárdos megtakarítás helyett csak feleanynyit hozott, ám ez is közel négyszeres megtérülést jelent – hangsúlyozta Szaniszló Sándor. Hozzáfűzte, az fb a 690 millió forintos kommunikációs keret közel harmadával való csökkentését, a 400 milliós tanácsadói kiadások háromnegyedének lefaragását követeli a menedzsmenttől. Az MSZP-s politikus szerint az FKF belső működése már eddig is kizárta, hogy „politikai nyomásra” bárki is munkát rendelhetett volna nyom nélkül, így nincs Demszky-féle házfelújítási, útépítési ügy, de Hagyó sem kézi vezérelhette a céget.
– Szégyen – reagált a fentiekre Bagdy Gábor, a KDNP fővárosi frakcióvezetője. Szerinte az FKF-nél zajló időhúzás kísértetiesen hasonlít a BKV-nál történtekre, és itt is csak a nyomozók tárhatják fel a történteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.