Offshore cégek a szívkatéterezésben

Busás nyereséggel működik számos szívkatéteres labort üzemeltető magánvállalkozás Magyarországon – állítja egy elemzői csoport, amely többek között arra kereste a választ: mi indokolta, hogy ezt a jól jövedelmező részleget több közkórház is kiszervezze. A lapunk birtokába került anyag lerántja a leplet a szívkatéterezés területén tapasztalható viszszásságokról. Kiderül például, hogy a népegészségügyi szempontból rendkívül fontos, gyakran életmentő szívkatéterezést végző magánvállalkozások mögött offshore cég is akad. Megtudhatjuk továbbá, hogy milyen trükkökkel juthatnak magasabb finanszírozáshoz a vállalkozások.

2010. 09. 15. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forradalom a szívgyógyászatban. A szívkatéter nagy találmány, segítségével az utóbbi évtizedben valóságos forradalom zajlott le az infarktus kezelésében. A combhajlaton, illetve újabban a karon ejtett egyetlen tűszúrással az emberi erekbe vezetett csövecskével egészen a szívig jutnak el az orvosok. Ott egy kis ballon felfújásával „felrobbantják” a koszorúereket elzáró meszes szűkületet, amely az infarktust okozhatja. A ballonba egyébként nagyobb nyomást engednek, mint amekkora a gépkocsik kerekének felfújásához szükséges. Aztán egy apró hálóval, a „stent”-tel kitámasztják az érfalat, hogy az ne rogyjon vissza. A szívkatéterezésnek nevezett eljárással tehát hagyományos műtéti beavatkozás, altatás nélkül kezelhetik a betegeket.


Nem tartozik a rosszul finanszírozott beavatkozások közé a szívkatéterezés. A haszon azonban sok esetben nem a közkórházakat, hanem a magáncégeket gyarapítja. A szívkatéteres laborok egy jelentős részének ugyanis privatizálták a működtetését. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) körülbelül 25 milliárd forintot fordít évente szívkatéterezésre. Egy-egy nagyobb forgalmú labor éves finanszírozása pedig elérheti az 1,5-2 milliárd forintot.
Egy elemzői csoport megpróbálta feltárni a szívkatéterezés terén tapasztalható visszásságokat. Többek között azt, hogy az önkormányzati, illetve állami kórházak a maguk számára sokszor rendkívül előnytelen szerződéseket kötöttek azokkal a magánvállalkozásokkal, amelyeknek „kiadták” a szívkatéteres labor üzemeltetését. Előfordul például, hogy a cég akkor is megkapja a műtét után járó összeget a közintézménytől, ha annak a biztosító egyetlen fillért sem utal, mert mondjuk a beteget az úgynevezett garanciális időn belül másodszor operálták.
Megállapították továbbá, hogy a népegészségügyi szempontból is rendkívüli jelentőséggel bíró szívkatéterezésben – amely sokszor életmentő beavatkozást jelent – részt vevő magánvállalkozások hátterében offshore jellegű cégek is felbukkantak. A szolnoki szívkatéteres labort kezdetben például a COR-A 1997 Egészségügyi és Nyelvoktató Bt. üzemeltette, amely COR-A Egészségügyi Zrt.-vé alakult át. Ez utóbbi részvényese egy, a Virgin-szigeteken bejegyzett, ismeretlen tulajdonosi hátterű vállalkozás, a Huzana Investment Limited. A debreceni és a miskolci szívkatéteres labort üzemeltető Cardiolab Kft. tagjai között pedig régebben szerepelt egy hasonlóan „misztikus”, ciprusi bejegyzésű vállalkozás, a Cardiodynamic Ltd.

Nyereséges vállalkozások
Az elemzés készítői megvizsgálták a szívkatéterezést biztosító magánvállalkozások jövedelmezőségét is. A mai magyar egészségügyi finanszírozás közepette meglepő eredményre jutottak. Az egyik ilyen cég a nyilvános adatok szerint 2009-ben 2,161 milliárd forintos árbevétel mellett 824 milliós eredményt produkált, s a jóváhagyott osztalék ötszázmillió forint volt. Egy másik 674 millió forintos árbevétel mellett 324 milliós eredményt könyvelhetett el, s 300 milliós osztalékot hagyott jóvá. Olyan cégeket vizsgáltak, amelyek árbevételének legalább
a nagy része ebből a tevékenységből származott.
Az érintettek egy ügyvédi irodán keresztül, közérdekű bejelentésként eljuttatták az anyagot Orbán Viktor miniszterelnökhöz, az egészségügyi vezetéshez, az OEP-hez és számos minisztériumhoz. A lapunk birtokában lévő dokumentum megállapítja: a privát laborüzemeltető cégek adózás előtti eredménye gyakran meghaladja a 40-45 százalékot. Ez azt jelenti, hogy száz forint közfinanszírozásból csak 55-60 forintra van szükségük ahhoz, hogy a betegeket ellássák. A maradék 40-45 forint az üzemi haszon. A magáncégekkel kötött szerződések áttanulmányozásakor kiderült az is, hogy sok esetben a teljes finanszírozásnak csak 15-20 százaléka marad az állami vagy önkormányzati kórháznál – amelyben a szívkatéteres labor található –, miközben annak kell biztosítania a műtéten kívüli fekvőbeteg-ellátás teljes költségét, az étkeztetést, a hotelszolgáltatást, azaz az elhelyezést, az osztályos gyógyítást, az esetleges intenzív ellátást, a laborokat, illetve az intézmény működéséhez szükséges igazgatási költség átalány jellegű részét is.

Trükkök a betegellátásban
Az elemzés készítői állítják: a még nagyobb haszon érdekében gyakoriak a különféle „trükkök”, noha a viszonylag magas finanszírozás elvileg bőven fedezetet nyújt a lehető legjobb ellátásra s a legjobb eszközökre.
– Hogyan lehet spórolni a betegellátáson? – tehetjük fel a kérdést. Például úgy, hogy az eszközigényes, drágán ellátható beteget továbbküldik. Vagy azokat a pácienseket, akiknél több értágítására van szükség, nem egyszer, hanem kétszer operálják, noha egyszerre is elvégezhetnék a beavatkozásokat. Így azonban a finanszírozás is duplán jár. A dokumentum szerint előfordul az is, hogy elavult vagy lejárt szavatosságú eszközöket használnak fel.
A szerzők magyarázatot adnak továbbá arra, hogy miként lehet sokkal több az OEP-finanszírozás, mint a valós költség. Az egyik ok, hogy az előre tervezett műtéteket is a több mint másfélszeresen finanszírozott sürgősségi szívkatéterezésként jelentik le. Ezt könnyen megtehetik, mert csak egy emelkedett enzimszintet mutató laborvizsgálat kell hozzá, amit az egyre érzékenyebb vizsgálómódszerekkel könnyű produkálni akkor is, ha a beteg egyáltalán nincs sürgősségi állapotban. Az elemzés szerint a működtetésbe adott laborokban sokkal magasabb a sürgős esetek aránya. Míg az egyik legnagyobb akutellátóhelyen, a Semmelweis Egyetemen ez 28 százalék, addig máshol meghaladja a negyven százalékot, sőt akad, ahol az ötvenet is eléri.
További magyarázatot jelenthet az is, hogy a diagnosztikai célból végzett katéterezésnél csak papíron fektetik négy napig a beteget – a valóságban csak egy napig –, amivel jelentős többletforrás „szivattyúzható ki” az OEP-kasszából.
Előfordul az is, hogy amikor az OEP előre bejelentett időpontban adatot gyűjt a költségigény felméréséhez, akkor az ellátók előre megegyezve az indokoltnál sokkal több eszközt, például katétert használnak fel, hogy mesterségesen növeljék a betegellátás költségeit a vizsgált időszakban.

Vizsgálnák az összefonódásokat
Előfordul továbbá az is, hogy a koszorúér-implantátumot kiválasztó és beültető orvos vagy annak rokona érdekelt egy ilyen terméket forgalmazó vállalkozásban. Ez súlyos összeférhetetlenség, hiszen ebben az esetben az implantátum kiválasztását a kereskedelmi érdek motiválhatja – hívták fel a figyelmet.
A szolnoki szívkatéteres labort korábban üzemeltető COR-A Bt. tagja volt egykor Apró Dezső, a Balatonfüredi Állami Szívkórház főorvosa is. Érdekes, hogy az ebből a cégből alakult COR-A Zrt.-nek ugyanaz a zalaegerszegi könyvelője, mint az állami szívkórház két beszállítójának, a részben ismeretlen tulajdonosi szerkezetű DNS Invent Kft.-nek, valamint a Z&C Bt.-nek.
A szerzők azt remélik, hogy az egészségügyi kormányzat, illetve az érintett államigazgatási szervek kivizsgálják: érdekeltek-e ebben a helyzetben a szívkatéteres laborokat közreműködőknek kiszervező állami, önkormányzati kórházak vezetői, magas beosztású orvosai, minisztériumi, illetve OEP-szakértők, a folyamatot támogató vagy szótlanul tűrő szakmai vezetők. Kérdésként fogalmazták meg azt is, hogy kellett-e tudnia a folyamatokról az egyik legfontosabb szakmai vezetőnek, a kardiológiai kollégium elnökének, Merkely Bélának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.