Felmérik az ezermilliárdos korrupciót

Az év végén hozhatja nyilvánosságra most induló hazai korrupciós vizsgálatának megállapításait a Transparency International. A civil szervezet arra is kíváncsi, mi az oka annak, hogy a vesztegetéses ügyeknek csupán a töredékében születik ítélet. Eközben a Fővárosi Bíróság egy érdekes korrupciós ügy tárgyalását kezdi meg a héten.

Jakubász Tamás
2011. 04. 27. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év végére megtudhatjuk: mérséklődött-e Magyarországon az egyes becslések szerint évente ezermilliárd forintot mozgató korrupció. Idén ugyanis várhatóan mind az Állami Számvevőszék (ÁSZ), mind a Transparency International (TI) hazai szervezete közzéteszi a legújabb tapasztalatokat összegző tanulmányát. A korrupciós helyzetről beszámoló összefoglalók eltérő módszer szerint készülnek. Az ÁSZ a közszféra intézményeinek helyzetét tekinti át, a TI szakértőket kér fel a kritikusnak tartott kérdéskörök elemzésére.
A Transparency International idén tizenhárom területre koncentrál – tudtuk meg a szervezet vezetőjétől. Földes Ádám emlékeztetett rá, hogy a TI előző, 2007-es hasonló kutatása elsősorban a pártfinanszírozásnál, a közbeszerzésnél, az önkormányzatok gazdálkodásánál és az igazságszolgáltatásnál szorgalmazta a korrupció elleni mielőbbi fellépést. A szakember szerint korrupciós veszélyek leginkább a politika működésénél, a hatósági engedélyek kiadásánál és a közpénzek elköltésénél jelentkeznek. – Az utóbbi időszak büntetőeljárásai azt is megmutatták, hogy az állami, önkormányzati vagyon kezelése, s főleg az ingatlanok hasznosítása körül sincs minden rendben – fogalmazott Földes. A TI vezetőjétől megtudtuk, hogy a civil szervezet idei vizsgálata az utóbbi hónapokban meghozott korrupcióellenes intézkedéseket is igyekszik majd értékelni. A tanulmány így kitérhet a vesztegetések leleplezése érdekében létrehozott ügyészségi szakcsoportok munkájára, az elszámoltatási kormánybiztos tevékenységére, a közszférában folytatott megbízhatósági ellenőrzések elemzésére és a most formálódó új közbeszerzési törvény áttekintésére is. Földes Ádám üdvözölte a lépéseket, ugyanakkor közölte: szükség lenne egy átfogó korrupcióellenes stratégia kidolgozására. – A döntéshozók felülvizsgálhatnák a nyomozó hatóságok és más állami szervezetek együttműködési módszereit is – mondta a szakember, majd rámutatott: bíróság elé csak a vesztegetések, visszaélések töredéke kerül.
Miközben – a tapasztalatok szerint – nem minden kétes ügy kerül az ítélkező fórumok elé, a héten egy érdekes ügy tárgyalását kezdi meg a Fővárosi Bíróság. Az ügyészség vádirata szerint 2008 közepén egy férfi – az elsőrendű vádlott – azzal kereste meg az adóhatóságnál revizorként dolgozó ismerősét – a másodrendű vádlottat –, hogy hivatalos eljárást színlelve ijessze meg volt barátnőjét, méghozzá azzal: a hatóság kapott egy levelet, amiben az áll, hogy a nő cége nem fizette meg az áfát egy korábban eladott parfümszállítmány után, és az információ alapján adóhatósági eljárás indul a nő vállalkozása ellen. A férfi arra kérte ismerősét, ha a volt barátnője pénzt ajánl fel, azonnal fogadja el.
A revizor – vagyis a másodrendű vádlott – adóhivatali munkaviszonya 2008 júniusában megszűnt, ennek ellenére júliusban telefonon megkereste a nőt és az APEH munkatársaként mutatkozott be. A volt hivatalnok személyes találkozót kért, ahol – mint mondta – arról eshetne szó, miképpen kerülheti el a nő cége a hatósági eljárást. A találkozó végül összejött, s a másodrendű ex-APEH-os vádlott magával vitte a harmadrendű vádlottat, az adóhivatal egyik operatív ellenőrét. Mivel a nő az első találkozón nem mutatta meg vállalkozásának hivatalos iratait, újabb időpontot beszéltek meg. A harmadrendű vádlott kihasználta, hogy az adóhivatalban dolgozik, s az első találkozó után a hatósági adatbázisból jogosulatlanul megszerezte a nő cégének bevallását.
A második találkozón is az ex-APEH-os személy egyezkedett a nővel, közölve vele, 2,5 millió forintért elintézi, hogy megszűnjön a vizsgálat. A summát később kétmillióra csökkentette, s többször felhívta a nőt, azt kérdezgetve, fizet-e. Az áldozat állította: nincs pénze. Erre a vádlott az adóhivatali eljárás folytatását emlegette. A nő ezután elment a rendőrségre, ahol részletesen beszámolt az eseményekről. 2009 elején újabb találkozó következett, ahol a nő ismét az ex-APEH-os másodrendű vádlottal beszélt. A nő időt kért, mire az elkövető másfél millió forintra csökkentette az összeget, egyben jelezte: ha továbbra sem kap pénzt, a nő cégének üzleti partnerét is eljárás alá vonja, s vagyonosodási vizsgálatot indít. A megbeszélés végén az eseményeket a helyszínen figyelő rendőrök őrizetbe vették az ex-APEH-ost, aki az ügyészség szerint hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettét – tettesként – valósította meg. A vád állítja: a nő korábbi barátja – az elsőrendű vádlott – felbujtó, a céges bevallást jogosulatlanul megszerző akkori APEH-os operatív ellenőr, a harmadrendű vádlott pedig bűnsegéd volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.