Százból kilencvennyolc brit óriáscég trükközik az adóval

Széles körben elterjedt gyakorlat az adókerülés a száz legnagyobb brit cég körében – írja a The Guardian. A vezető száz leányvállalatainak negyede offshore mennyországokban székel – a legtöbb ilyennel a bankszektor rendelkezik. Nagy-Britannia aktívan fel fog lépni a melegek afrikai elnyomása ellen, ígérte David Cameron miniszterelnök. A The Daily Mail tudósítása szerint a homoszexuálisok üldözésében részt vevő államok segélyeiből komoly milliókat faraghatnak le büntetésként.

Kovács N. László
2011. 10. 11. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

Széles körben elterjedt gyakorlat az adókerülés a száz legnagyobb brit cég körében – írja a The Guardian. A vezető száz leányvállalatainak negyede offshore mennyországokban székel – a legtöbb ilyennel a bankszektor rendelkezik.

A brit cégeknek kötelességük jelentést tenni alvállalataiknak számáról és arról, azok melyik országban vannak bejegyezve. Az FTSE 100 (a londoni tőzsdén bejegyzett száz legnagyobb cég) több tagja azonban ezt sorozatosan elfelejtette megtenni, az ActionAid nevű civil szervezet ezért kifogást nyújtott be az illetékes kormányhivatalhoz, és Vince Cable üzleti miniszter is vizsgálódni kezdett az ügyben. A regisztrációs ügynökség (Company House) ennek következtében gyakorlatilag először tette közzé a teljes listát.

A nyilvánosságra került adatokból kiderül, a száz legnagyobb cég összesen több mint 34 ezer leány- és vegyesvállalattal rendelkezik a világon. Az ActionAid az amerikai kormány által összeállított adómennyországok listáját alapul véve megállapította, ezek negyede, azaz több mint nyolcezer cég kedvező adózási feltételeket vagy minimális ellenőrzést biztosító országokban székel. A száz óriás közül kilencvennyolc „bűnös”, csupán a Fresnillo nevű mexikói székhelyű bányászcég, és az angol Hargreaves Lansdown nevű pénzügyi tanácsadó cég nem folyamodik az adóelkerülés ezen módszeréhez.

A legnagyobb számú offshore vállalkozással a bankszektor rendelkezik. A négy legnagyobb brit pénzintézet – a HSBC, a Royal Bank of Scotland, a Barclays és a Lloyds – összesen 1649 ilyen céget vallott be. A szektor kedvence a Kajmán-szigetek: egyedül a Barclays százhetvennégy alvállalatot jegyzett be az egyik legismertebb adóparadicsomban, míg a HSBC több mint százötven társaságot irányít Delaware-ben: ez az amerikai állam keveset kíváncsiskodó adóellenőreiről ismert. Az első helyet azonban a WPP nevű kommunikációs csoport érdemelte ki: ez a cég összesen 611 offshore vállalattal rendelkezik.

A bankok képviselői rámutattak, üzletük természetéből fakadóan nagyszámú globális fiókra van szükségük – ez önmagában még nem az adóelkerülés bizonyítéka. A Barclays közölte, a vállalat nem tervez szándékos adózási stratégiát, sőt az egyik legnagyobb brit adófizető hat év alatt hatmilliárd fontnyi közteherrel járult hozzá az ország költségvetéséhez. A Royal Bank of Scotland képviselője elmondta, korábban valóban alkalmaztak efféle gyakorlatokat, mióta azonban az adófizetők tulajdonába kerültek, folyamatosan dolgoznak ezek visszaszorításán.

The Daily Mail (dailymail.co.uk)

Nagy-Britannia aktívan fel fog lépni a melegek afrikai elnyomása ellen, ígérte David Cameron miniszterelnök. A The Daily Mail tudósítása szerint a homoszexuálisok üldözésében részt vevő államok segélyeiből komoly milliókat faraghatnak le büntetésként.

A kormányzat már meg is tette az első lépést: a Malavinak juttatandó támogatást 19 millió fonttal csökkentették, annak egyenes következményeként, hogy az afrikai állam tizennégy év börtönre ítélt egy meleg párt. A két huszonéves férfit eljegyzési ünnepségük napján tartóztatták le decemberben. A dél-afrikai ország a 200 millió fontot is meghaladó segítséget kapott Nagy-Britanniától az elmúlt három év során. A lap információi szerint Uganda és Ghána következhet: mindkét nemzet több tíz milliós segélyt húz a szigetországtól – előbbi halálbüntetéssel „tartaná kordában” a homoszexualitást, de utóbbi is lépéseket fontolgat a „fenyegetés” ellen, az elnök szavai szerint.

„A kormány kész felvenni a harcot a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű polgárok elnyomása ellen itthon és külföldön egyaránt – nyilatkozta egy kormányzati szóvivő. – Csak akkor biztosítunk támogatást egy országnak, ha az a szegénység elleni küzdelemre fordítja a pénzt, és tiszteletben tartja az emberi jogokat.” A brit konzervatív párt ebben a kérdésben jóval szabadelvűbb álláspontot képvisel, mint például az amerikai republikánusok: David Cameron miniszterelnök néhány nappal ezelőtt az azonos neműek egybekelését támogató véleményt fogalmazott meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.