Keveseknek van rá módjuk, hogy otthon, a maguk elvárásai szerint termeljék meg a szükséges élelmiszereket. Gödöllőn összefogott néhány család, és az Angliából Gödöllőre került Matthew Heyes vezetésével és tapasztalatainak felhasználásával 1999-ben létrehozták a Nyitott Kert Alapítványt.
A Gödöllő melletti Babatpusztán egy kéthektáros földdarabot bérelnek, ahol angol mintára az úgynevezett közösség által támogatott mezőgazdaság elve szerint alakítottak ki biodinamikus elven működő gazdaságot. A Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézete a mai napig hathatós segítséget nyújt a terv megvalósításához. A hangzatos név egyébként nagyon egyszerű gyakorlatot takar: a közösség – ma már hetven család – az év elején jelzi, hogy milyen és mennyi zöldségre volna szüksége, pontosabban a szezonzáró betakarítási ünnepen elmondja, hogy mi ízlett, miből kellene a következő évben többet, miből kevesebbet vetni.
Aki tud, egy összegben fizet, mások hetente egyenlítik ki a számlájukat. A biztos vevőknek köszönhetően az alapítvány gazdaságilag többé-kevésbé stabil, nem kényszerül arra, hogy fölöslegesen termeljen, és az energiafelhasználása is alacsonyabb. Afféle önkéntes szövetkezetnek tekinthető ez a társasági forma, amelynek jó példája minden bizonnyal hasznosítható lenne nagyobb gazdasági egységeknél is.
Igyekeznek olyan növényeket ültetni, amelyek jól alkalmazkodnak a hazai, száraz klímához. Többnyire a régi magyar fajták bizonyulnak a legsikeresebbnek. A termelés megfelel a legszigorúbb organikus minősítésnek, így a felesleget biopiacokon értékesíti az alapítvány.
A munkatársak hírlevelekben tartják a kapcsolatot a vevőkkel, akik hetente egyszer kapják meg a ládányi friss, egészséges zöldséget. A rendszer nyár elejétől az első fagyokig működik. Télire pedig, akinek van hol tárolnia, megrendelheti a szükséges főznivalót. A vevők elsősorban azért csatlakoznak az alapítványhoz, mert egészséges ételeket szeretnének biztosítani a családjuknak. A háziasszonyok azt mondják, végre nem kell azon törni a fejüket, mit főzzenek, a csomagban ott lapul a megoldás. A ritkább zöldségek, fűszerek (édeskömény, ruccola saláta, zsálya stb) mellé recept is kerül a csomagba. Más biotermelőkkel együttműködve idén először a Nyitott Kert Futárszolgálatot indította útjára az alapítvány, amely a zöldségen kívül biotejet, kenyeret és egyéb organikus termékeket szállít házhoz. Az eredeti tervek szerint nemcsak gazdasági, hanem baráti közösségnek indult a közös kert, ahol a vevők a munkájukkal is hozzájárultak a sikerhez. A legutóbbi hírlevél szerint bizony szükség volna ismét arra, hogy ne csak a betakarítási ünnepen jöjjön össze a társaság, hanem egy-egy jóízű gyomlálásra is – mert közös munka nélkül nincs közös siker.
Putyin csak játszadozik Donald Trumppal?
