Biozöldségek Babatpusztán

Az egészségesebb élet után áhítozó családok előbb-utóbb szembesülnek azzal, hogy a boltban vásárolt zöldség nem felel meg az elvárásaiknak. A számtalan felvilágosító, tájékoztató írás és könyvek hatására elgondolkodunk azon: vajon hol nőtt, milyen vegyszerekkel kezelték, s mennyi ideje áll a pultokon a szép zöldség, gyümölcs? Nem csupán a túlérzékenyek jogos kívánsága, hogy asztalukra vegyszermentes alapvető élelmiszerek kerüljenek.

Farkas Adrienne
2002. 11. 21. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keveseknek van rá módjuk, hogy otthon, a maguk elvárásai szerint termeljék meg a szükséges élelmiszereket. Gödöllőn összefogott néhány család, és az Angliából Gödöllőre került Matthew Heyes vezetésével és tapasztalatainak felhasználásával 1999-ben létrehozták a Nyitott Kert Alapítványt.
A Gödöllő melletti Babatpusztán egy kéthektáros földdarabot bérelnek, ahol angol mintára az úgynevezett közösség által támogatott mezőgazdaság elve szerint alakítottak ki biodinamikus elven működő gazdaságot. A Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézete a mai napig hathatós segítséget nyújt a terv megvalósításához. A hangzatos név egyébként nagyon egyszerű gyakorlatot takar: a közösség – ma már hetven család – az év elején jelzi, hogy milyen és mennyi zöldségre volna szüksége, pontosabban a szezonzáró betakarítási ünnepen elmondja, hogy mi ízlett, miből kellene a következő évben többet, miből kevesebbet vetni.
Aki tud, egy összegben fizet, mások hetente egyenlítik ki a számlájukat. A biztos vevőknek köszönhetően az alapítvány gazdaságilag többé-kevésbé stabil, nem kényszerül arra, hogy fölöslegesen termeljen, és az energiafelhasználása is alacsonyabb. Afféle önkéntes szövetkezetnek tekinthető ez a társasági forma, amelynek jó példája minden bizonnyal hasznosítható lenne nagyobb gazdasági egységeknél is.
Igyekeznek olyan növényeket ültetni, amelyek jól alkalmazkodnak a hazai, száraz klímához. Többnyire a régi magyar fajták bizonyulnak a legsikeresebbnek. A termelés megfelel a legszigorúbb organikus minősítésnek, így a felesleget biopiacokon értékesíti az alapítvány.
A munkatársak hírlevelekben tartják a kapcsolatot a vevőkkel, akik hetente egyszer kapják meg a ládányi friss, egészséges zöldséget. A rendszer nyár elejétől az első fagyokig működik. Télire pedig, akinek van hol tárolnia, megrendelheti a szükséges főznivalót. A vevők elsősorban azért csatlakoznak az alapítványhoz, mert egészséges ételeket szeretnének biztosítani a családjuknak. A háziasszonyok azt mondják, végre nem kell azon törni a fejüket, mit főzzenek, a csomagban ott lapul a megoldás. A ritkább zöldségek, fűszerek (édeskömény, ruccola saláta, zsálya stb) mellé recept is kerül a csomagba. Más biotermelőkkel együttműködve idén először a Nyitott Kert Futárszolgálatot indította útjára az alapítvány, amely a zöldségen kívül biotejet, kenyeret és egyéb organikus termékeket szállít házhoz. Az eredeti tervek szerint nemcsak gazdasági, hanem baráti közösségnek indult a közös kert, ahol a vevők a munkájukkal is hozzájárultak a sikerhez. A legutóbbi hírlevél szerint bizony szükség volna ismét arra, hogy ne csak a betakarítási ünnepen jöjjön össze a társaság, hanem egy-egy jóízű gyomlálásra is – mert közös munka nélkül nincs közös siker.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.