Karácsonyi bevásárlótúrák

Magyarországi nagyvárosokban végzik az ünnepi bevásárlást a határ menti megyékben élő román állampolgárok, akiket elsősorban a karácsonyi akciós árak és a jobb minőségű termékek vonzanak hazánkba. Az erdélyiek számára még a benzinköltséggel együtt is kifizetődőbb Szegeden, Békéscsabán vagy Debrecenben beszerezni a karácsonyfa alá szánt ajándékot.

2007. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javában zajlik a román állampolgárok ünnepi bevásárlóturizmusa Magyarországon. Romániai hírközlő csatornák beszámolója szerint az ország nyugati megyéjének lakosai ebben az időszakban tömegesen látogatják a magyarországi városok bevásárlóközpontjait. Itt ugyanis szinte minden termékhez olcsóbban jutnak hozzá, mint otthon. Ehhez hasonló, hazánkba irányuló vásárlódömping jobbára csak a nyolcvanas években volt tapasztalható. Akkor a romániai áruínség miatt kényszerűségből jártak át az erdélyiek Magyarországra. Az erdélyi városokban – különösen a magyar–román határ mentén fekvő Temesváron, Aradon, Nagyváradon és Szatmárnémetiben – az elmúlt években gomba módra bújtak ki a földből a bőséges árukínálatú hiper- és szupermarketek. Ám ezek a létesítmények ünnepek idején sem kedveskednek jelentős árleszállítással a vevőknek. Ezzel szemben a magyarországi bevásárlóközpontok sok esetben 50, sőt 70 százalékos akciós árengedményt hirdetnek. Így az erdélyi vásárlóknak az üzemanyagköltséggel együtt is megéri a határ túloldalán lebonyolítani az ünnepi bevásárlást. A Szegedre, Debrecenbe, Békéscsabára vagy akár Budapestre átruccanó román állampolgárok az alapélelmiszereket is olcsóbban megkapják, mint otthon. Az olaj, liszt, cukor, zöldség, a szeszes italok árán például minimum húsz százalékot spórolhatnak. A többség előszeretettel vásárol elektronikai berendezést, háztartási gépet: az ilyenkor roppant kelendő mikrohullámú sütő vagy plazmaképernyős színes televízió például 10-20 ezer forinttal olcsóbban szerezhető be, mint Romániában. A hazai szupermarketek pedig valósággal ráharaptak a szomszédos országból érkező vevőkre, és sok helyen román nyelvű reklámokkal is hirdetik az akciós árakat. Nagyváradon pedig az a szokás, hogy a személygépkocsival nem rendelkezők a helyi piacon árusító kereskedőktől rendelnek magyarországi termékeket. Az ottani kiskereskedők ugyanis egy-két nap alatt bármilyen árucikket leszállítanak.
Ciprian Gaicnak, a Temes megyei határőrség szóvivőjének beszámolója szerint az elmúlt időszakban megsokszorozódott, és határátkelőnként meghaladja a napi négyezret azoknak a bánsági románoknak a száma, akik Szegedre vagy Békéscsabára járnak át vásárolni. Mivel a külföldön dolgozó román állampolgárok is ezekben a napokban térnek haza az ünnepekre, a román hatóságok megkettőzik a vámkirendeltségen szolgálatot teljesítő tisztviselők számát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.