Fürdőépítési tervek a Székelyföldön

Élményfürdők létrehozásával kívánják fellendíteni a régió idegenforgalmát a székelyföldi települések, kihasználva a vidék számos ásványvízforrását. A kezdeményezés életképessége nem kétséges, hiszen akvaparkja miatt évente több tízezer romániai turista látogat a kelet-magyarországi Hajdúszoboszlóra.

2008. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországi befektetőkre is számítanak azok a székelyföldi önkormányzatok, amelyek élményfürdők létesítésével szeretnének még több turistát csalogatni a régióba. Az elmúlt időszakban Kovászna megye számos települése vágott neki vízi szabadidőközpontok létrehozását célzó programnak, és a megvalósításhoz szükséges költségeket uniós forrásokból, valamint magánbefektetésekből fedeznék.
A Sepsiszentgyörgytől 15 kilométerre fekvő Uzon község elöljárói a kúriáiról és udvarházairól híres Bikfalván hoznának létre akvaparkot. Ráduly István polgármester szerint a vízi park hárommillió euróba kerülne, amit uniós alapokból pályáznak meg, és ehhez hamarosan megvásárolnak egy két-három hektáros területet. Az élményfürdő három év múlva nyitja meg kapuit. Málnás máris lekörözte az uzoniakat, hiszen az uniós alapokat kezelő romániai regionális operatív program részeként októberre már beterjeszti a szabadidőközpont létrehozását célzó pályázatát. Vargyas Márton, a község alpolgármestere szerint az élményfürdőt öthektáros területre tervezik, a strandnak fedett és szabad téri része egyaránt lesz, gyermek-, élmény- és ásványvizes medencékkel. A hatmillió euróra rúgó málnási projekt gyógykezelő és wellnessközpontot is tartalmaz.
Világviszonylatban páratlan vízi szabadidőközpontot tervez Dálnokon Szabó Jenő búvároktató. A kolozsvári Krónika napilapnak az évekkel ezelőtt Jaques Yves Cousteau csapatát erősítő, jelenleg búváriskolát működtető vállalkozó elmondta, a létesítményében lesz búvárshow, víz alatti állatkert búvárbohócokkal, víz alatti zenehallgatás, üvegaljú sziget, merülésre alkalmas hatalmas akvárium is. Gyógyászati részleget és akvaparkot kíván létesíteni a Hargita megyei Maroshévízen Szabó Kálmán, a város korábbi alpolgármestere is, akinek a román állam nemrég szolgáltatta vissza a felmenői által létesített Urmánczy-fürdőt.
Nem véletlen az akvaparkok létesítésének ötlete , hiszen a Székelyföld több ezer, különféle összetételű ásványvízforrást rejt magában, amelyeknek mindeddig csak töredékét aknázták ki. Miközben a Székelyföldön nem létezik akvapark, a kelet-magyarországi Hajdúszoboszlót évente 30 ezer romániai turista keresi fel élményfürdője miatt.
A két székely megye, Hargita és Kovászna képviselő-testülete közösen kívánja megvalósítani a Borvíz útja elnevezésű projektet. A 6,6 millió eurós, a PHARE-programban finanszírozott terv célja a székelyföldi ásványvízforrások turisztikai, gyógyászati hasznosítása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.