Elkaszált versenytörvény

A tisztességes eljárás alkotmányos követelményét sérti a kartellező cégek vezetőit automatikusan büntetéssel fenyegető paragrafus – állapította meg tegnap az Alkotmánybíróság, így a szabály nem léphet életbe.

Jakubász Tamás
2009. 03. 05. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentétesnek ítélte tegnap az alaptörvénnyel az Alkotmánybíróság (AB) a versenytörvény azon rendelkezéseit, amelyek a cégek kartellezései miatt automatikusan büntetéssel sújtották a szabályellenesen eljáró társaságok vezetőit. Az Országgyűlés 2008 júniusában változtatta meg a versenytörvényt. Az új szabályok így szóltak: amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), vagy annak döntését felülvizsgálva a bíróság jogerős határozatában megállapítja, hogy valamely cégek megszabták a piaci árakat, vagy a versenytársak egymás között felosztották a piacot, és emiatt az így eljáró vállalkozást megbírságolták, akkor a jogsértés elkövetésekor a társaságot vezető személyeket azonnal büntetéssel sújtják: két évig nem tölthetnek be hasonló tisztséget. Az erről szóló határozatot csak úgynevezett nem peres eljárásban lehetett volna megtámadni. A paragrafusokat a köztársasági elnök aggályosnak vélte, ezért a módosító jogszabály aláírása előtt azokat előzetes normakontrollra megküldte az AB-nek.
A bírák kimondták: ez a szabály alkotmánysértő, mert több ponton sem felel meg a tisztességes eljárás alaptörvényben rögzített követelményének. A tavaly elfogadott rendelkezések értelmében ugyanis a jogsértésen ért cégek vezetőinek ügyében a bíróság nem tart nyilvános tárgyalást, az érintetteknek pedig nincs lehetőségük arra, hogy tanúkkal vagy szakértővel bizonyítsák igazukat. Ezzel lényegében elzárták őket attól, hogy az elmarasztaló határozatban foglaltakat érdemben cáfolják. A testület leszögezte: „a személyes felelősséget megállapító és joghátrány alkalmazásával járó eljárásokban a tisztességes eljáráshoz való jog korlátozhatatlan.” A rendelkezés tehát alkotmányellenes, így nem léphet életbe. Eközben a versenyhivatal a múlt héten újabb kartellgyanús esetre bukkant. A GVH összesen tizenöt, fénymásoló gépeket forgalmazó vállalkozás ellen indított eljárást, mert fennállt annak lehetősége, hogy a cégek kartellbe tömörülve indultak egy közbeszerzési tenderen. A GVH pedig 2008 közepén tizenegy malomipari vállalkozás ellen indított eljárást a lisztpiac felosztásának gyanúja miatt. Szintén az év közepén született elsőfokú bírósági ítélet arról: a hivatal jól döntött, amikor 2006 novemberében megállapította, hogy több étkezésitojás-termeléssel és -értékesítéssel foglalkozó vállalkozás versenykorlátozásra alkalmas magatartást tanúsított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.