Súlyos betegségek kezelésében és megelőzésében segíthetnek a gombák

Több százmillió ember életét változtathatja meg egy friss kutatás.

2025. 02. 25. 21:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ígéretesek lehetnek az ehető gombák az anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában – derült ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából, amelyben emlékeztetnek: világszerte több százmillió embert érint a 2-es típusú cukorbetegség (T2DM), amelynek kialakulásában meghatározó az inzulinrezisztencia (IR).

A magyar kutatók szerint a gyógyhatású gombák bioaktív vegyületei, mint a poliszacharidok és terpenoidok megelőzhetik vagy mérsékelhetik az IR-t.

Az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban nemrég közzétett összefoglaló publikációban arról írnak, a csiperkegomba, a shiitake vagy akár a laskagomba – amelyek a nyugati étrendnek is gyakori elemei – megelőző vagy kiegészítő terápiaként szolgálhatnak az inzulinrezisztencia kezelésében.

 

Évezredek óta használjuk a gombákat a gyógyászatban

A gombák alkalmazása a gyógyászatban nem új keletű, évezredek óta fogyasztják és használják, különösen Ázsiában. Táplálékkiegészítőként is számos pozitív egészségügyi hatásuk ismert, és jól tolerálják a kezelés alatt álló daganatos betegek is.

A Semmelweis Egyetem tanulmánya szerint a gombákban található bioaktív anyagok – poliszacharidok, terpenoidok, fenolos vegyületek, bioaktív fehérjék, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok – javíthatják az inzulinérzékenységet és támogathatják az anyagcserét.

A gombák poliszacharid rostjai például pozitív anyagcsere-folyamatokat indíthatnak el a hasznos bélbaktériumok táplálásával: a jó baktériumok segítik a tápanyagok megfelelő lebomlását és felszívódását, valamint erősítik a bélhám védelmi rendszerét, így csökkentve a krónikus gyulladás rizikóját, amely fontos tényező az inzulinrezisztencia kialakulásában. Ezek a poliszacharidok mérséklik a cukrok és a zsírok felszívódását is, segítve a testsúlyszabályozást, amely kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.

– A legújabb kutatások szerint a bélrendszer egészsége kulcsszerepet játszik a testsúlytöbblet és a cukorbetegség kialakulásában is – mondta Németh Zsuzsanna, a tanulmány egyik szerzője. A Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának biológusa szerint helyes étrenddel, az egészséget szolgáló bélbaktériumok megfelelő támogatásával javíthatjuk az inzulinérzékenységet és az anyagcsere-funkciókat.

A szakember kifejtette, milyen további hatásai vannak a gombák bioaktív összetevőinek, amelyek javíthatják az inzulinrezisztenciát:

  • A glükóz felszívódásának szabályozása: vegyületeik az emészthető poliszacharidokat bontó enzimek gátlásával lassítják a glükóz véráramba jutását, megelőzve a hirtelen vércukorszint-emelkedést.
  • Glükózfelvétel fokozása a vérből a sejtekbe: javítják az inzulin-jelátvitelt, hatékonyabbá téve a sejtek glükózellátását.
  • Inzulintermelés támogatása: hatóanyagaik fokozzák a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek inzulintermelését. Emellett a GLP–1 nevű hormon szintjének növelésével megóvhatják azokat a sejthaláltól, ezzel is fenntartva az egészséges inzulintermelődést és vércukorszintet.
  • Zsíranyagcsere optimalizálása: csökkentik a káros zsírlerakódást, mivel elősegítik a szabad zsírsavak felhasználását az izomszövetben, miközben támogatják annak egészséges működését.
  • Zsírszövet működésének javítása: a kórosan megnövekedett zsírszövet már főként gyulladást okozó anyagokat termel, fokozva az inzulinrezisztencia kialakulásának veszélyét. A gombák segíthetnek a zsír egészséges raktározásában és felhasználásában, illetve támogatják az úgynevezett adiponektin termelődését is, amely gyulladáscsökkenő, így hozzájárulnak az anyagcsere egyensúlyának fenntartásához.

– A gombák természetes vegyületeiben valós lehetőség rejlik az egészséges anyagcsere-folyamatok helyreállítására – magyarázta Németh Zsuzsanna, majd megemlítette: a természetes gyógymódok és a megelőző szemléletű életmód előtérbe kerülésével az ehető gombák is kiegészítő terápiás lehetőséget nyújthatnak a cukorbetegség kezelésében.

A szakember figyelmeztetett:

az ehető gombák a kiegyensúlyozott étrend részeként bármikor fogyaszthatók, de diagnosztizált betegség esetén táplálékkiegészítőként csak orvosi felügyelet mellett javasoltak,

kivonatként ugyanis töményebb és dúsított formában jutnak a szervezetbe, és ez nem megfelelő használat esetén káros is lehet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.