Bio-mákosguba és -bejgli karácsonyra

Hagyományos népi és városi ételek, tönkölybúzából, korpából készült biolevesek, -sütemények. Aki egészséges étkekre vágyik karácsonykor is, annak szüksége lehet Kútvölgyi Mihály, Roszik Gábor és Ambrus Lajos könyvére.

Ludwig Emil
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abból vagyunk, amit megeszünk, megiszunk. Nem mindegy tehát, milyen ételeket veszünk magunkhoz, milyen italokkal oltjuk a szomjunkat. Az ember mindenevő, az emberiség nagyobbik fele azonban csak gabonafélékkel táplálkozik, s ha lehetne enyhíteni a világ élelmezési gondjain, azt csak a szemes termények – búza, árpa, rozs, köles, rizs, kukorica, hajdina stb. – intenzív termesztésével lehetne megtenni.
Mi, magyarok szerencsés helyre születtünk: országunkban minden fajta megterem ezekből. Kedvünkre válogathatunk a gabonákból készült alapanyagokból, félkész és készételekből. Az elkészítésükhöz van megfelelő szaktanács is. Praktikus feldolgozási, sütés-főzési ötletek, étel- és italreceptek találhatók egy most megjelent könyvben.
Szerzői közül Roszik Gábor határozottan kimondja, hogy az egészséges étkezés alapja a kenyér, de egyúttal figyelmeztet: nem mindegy, hogy miből és mi módon készül. A teljes kiőrlésű liszt és daraféleségek divatja, választéka szépen bővül, de máris akadnak ügyeskedők, akik színező- és tartósítószerekkel teszik „piacképesebbé” az áruikat. Szól a manipuláció csúcsát jelentő tudományos génmódosításról is, és – táplálkozástudós létére – Madách Imre intelmét idézi Az ember tragédiájából: „Az ember ezt, ha egykor ellesi, / Vegykonyhájában szintén megteszi. / Te nagy konyhádba helyzéd embered, / S elnézed néki, hogy kontárkodik, / Kotyvaszt, s magát Istennek képzeli.”
A könyv tájékoztat a megbízható beszerzési forrásokról is – a kiadó honlapjáról letölthető az ajánlott hazai bioboltok listája (www.timpkiado.hu). Ami pedig a recepteket illeti, kerek száz oldalon át a hagyományos népi és városi ételek: a tönkölybúzából, korpából készült biolevesek, -köretek, húspótló étkek, saláták és sütemények, erjesztett, fűszerezett, édesített, savanyított italok bő választékával, összetevőivel és elkészítési módjával ismerkedhetünk meg. Még bio- sörrel és szinte eredeti Sacher-tortával is találkozhatunk az album formátumú, színes fotókkal gazdagon körített könyvben. A Kárpát-medence közeli-távoli vidékeiről egybegyűjtött, néprajzi értékű elkészítési útmutatók közreadójának, Kútvölgyi Mihálynak már sokadik munkája ez a hagyományos, természetes magyar étkezés kultúráját bemutató sorozatban. A mangalica, a szürkemarha és más őshonos háziállatok, szárnyasok és halak húsa után most tönkölymáléval, búzakolbásszal, kölestócsnival, zabfasírttal, hajdinapogácsával, ciberével, és – hál’ istennek – 55-ös acélos búzából készült karácsonyi diós-mézes kaláccsal, mákos gubával kínálja az olvasót. A bevezető – étvágy- és gondolatfokozó – írás szerzője, Ambrus Lajos némi őstörténeti húrokat is megpönget, a régi magyarokkal érintkezett rokon népek hatásáról a hazai konyhára, megjegyezve, hogy a mai kor húsevő embere számára úgyszólván ismeretlen a gabonafélék és a belőlük készült értékes és egészséges étkek világa. A könyv segít eligazodni benne, szép és fölöttébb hasznos ajándék.
(Kútvölgyi Mihály, Ambrus Lajos, dr. Roszik Gábor: Bioételek gabonából. Timp Kiadó, Bp. 2010., 128 oldal, 4990 Ft.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.