Gyökerek

Kő András
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meseterápia arra a felismerésre épül, hogy nincs olyan élethelyzet, amelynek ne lenne mesebeli párja. Mindegyik mese arról szól, hogy egy rossz stádium igenis jóra fordítható. Mindazt, ami a világban roszszul működik, erőnek erejével meg lehet változtatni. A terapeuta szerint a mesék azért tudnak egyensúlyt teremteni, mert a tudatot és a tudatalattit is intenzív működésre, összehangolásra késztetik. A terápia segítség, fejlesztés, irányítás, nyomon követés, megelőzés. Ugyanakkor nem pusztán gyógymód, hanem mindenki által elsajátítható világszemlélet, létezési mód is, amely a természet rendjével összhangban munkálkodik.
Mesék a gyógyászatban és a mindennapokban – áll a könyv alcímében, és amellett, hogy Boldizsár Ildikó beavat minket a terápia gyakorlatába, mindenekelőtt rendet vág a mesék birodalmában: megismerteti velünk a műfaj jellegzetességeit, eredetét, sámánisztikus elemeit, a magyar népmesék megkülönböztető jegyeit, hogy jobban értsük a betegek és a mesék közötti jótékony kapcsolat okát. Bizonyos mesetípusok az egyén és a közösség viszonyát rendezik, mások az egyén és az isteni világrend közötti illeszkedési pontokat keresik, megint mások az egyén saját magán belüli tájékozódását segítik elő.
A terápia során árulkodó, hol látja magát a páciens a történetben. A nehezen megválaszolható kérdések közé tartozik: mi a vizsgált mese konfliktusa? Mi a tétje? Mi okozza a bonyodalmat? Ezután következik az azonosulási személy vagy tárgy feltérképezése. A mese leendő hősének próbatételeket kell végrehajtania, ugyanez vár a páciensre is: a „határok” átlépése. Képes-e lemondani szenvedélyéről egy napig, majd több napig? Tesz-e valamit azért, hogy megváltozzon az élete? Döntő a cselekedet, amely az újjászületést feltételezi!
A mesében kulcsszerepet játszanak a segítők. A terápiában ezek a segítők bennünk vannak, nem lehetnek rajtunk kívül. Minden gyógymódnak adódnak azonban nehéz pillanatai – állítja Boldizsár Ildikó. A meseterápiában ez a pillanat akkor jön el, amikor a páciens megnevezi mesebeli ellenfeleit, és eldönti, hogy megküzd-e velük. A lista hosszú: erőtlenség, kishitűség, elátkozottság, bűntudat, gőg, az önbecsülés hiánya, meggondolatlanság, félelem, gyávaság, gyökértelenség, szeretetlenség és így tovább.
A tudományos igénnyel, mégis közérthetően megírt kötet rávilágít arra, hogy hatalmas erő van a mesékben. Sokat tapasztalt szakember szól hozzánk, minden állítása mögött példák sokasága sorakozik, sőt olvasóként a páciensei leszünk; egy-egy ismert mese kapcsán együtt bogarásszuk ki a szálakat, válaszolunk a feltett kérdésekre, és zavarban vagyunk, ha kedvenc mesénket meg kell neveznünk. A könyv elolvasása után minden bizonnyal másképp vélekedünk életünk állandó kísérőiről, a mesékről és magáról a terápiáról. „Minden népmesében megtalálható az a szabályrendszer, amelyet erkölcsi útmutatóként is használhatunk saját életünkhöz vagy egzisztenciális problémáink megoldásához – kapjuk a tanácsot. – Az európai meséket például kifejezetten alkalmasnak találom arra, hogy a gyógyításban helyet kapjanak, a keleti történetek pedig elsősorban az oktatásban tölthetnének be nagyobb szerepet.”
Kezdjük a próbát: a Hamupipőke című Grimm-mesében van temető, konyha, hamu, királyi palota, körtefa, galambház, bálterem, lépcső. A kedves olvasó hol látja magát a történetben? Árulkodó a válasz.
(Boldizsár Ildikó: Meseterápia. Magvető Kiadó, Budapest, 2010. Ára: 3490 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.