Közönytől övezve: vesszőfutás, szívút

Juhász Emma
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakmai féltékenység, korrupció: ezek övezik Jelenczki István legújabb dokumentumfilmjét, s ezek kísérik a főszereplő, Papp Lajos szívútját is. A tizennyolc forgatási év alatt a magyar egészségügyben nem sokat változott a helyzet. Jelenczki hiánypótló filmje nem csak az őt övező botrányok okairól, okozóiról húzza le a leplet; megvilágítja azt is, miféle érdekek eredményeként néznek ki kórházaink úgy, ahogy kinéznek.
Jelenczki István 1992 novemberében rögzítette az első filmkockákat Papp Lajosról, az Orvostovábbképző Egyetem Szív és Érsebészeti Klinikájának frissen kinevezett igazgatójáról, akinek munkáját az első perctől akadályozták, és sikeresen el is lehetetlenítették. Elég sokan ahhoz, hogy rá lehessen mondani: a szívsebésznek üldözési mániája van. Ellene dolgoznak a pozícióra szintén pályázó kollégák, de figyelmen kívül hagyja leveleit az egyetem rektora, Forgách Iván is, aki miután a Surján-féle minisztérium vizsgálatai Papp Lajos igazát bizonyítják, kénytelen lemondani hivataláról. A következő, megbízott rektor, Brooser Gábor hol felmenti, hol visszahelyezi a szívsebészt, s mikor újra műteni kezdene, a nővérek sztrájkba lépnek. Követeléseiket nem az igazgatónak, hanem a médiának küldik el. Sajtóbotrány. A műtétek szünetelnek. Idővel aztán kiderül, milyen erők szervezték ezt a sztrájkot; előkerül egy, a Fővárosi Bíróságnak címzett levél, amely a Papp Lajos professzor ellehetetlenítését célzó intézkedésekről szól, s háttér-információkat tár fel egy esetlegesen megszervezendő nővérsztrájkról.
Miközben nyilvánvaló, hogy a szívsebész útban van, orvosi kvalitásait és emberi tulajdonságait betegek tüntető tömegei méltatják.
A döntéshozók közömbösségétől övezve adott azonban egy olyan orvosgárda, amelynek minden elvesztett beteg súlyos lelki terhet jelent, s amelynek Papp Lajos, a maga kálváriájával – megverésével, éhségsztrájkjával – egy tagja csak.
Jelenczki filmje az elmúlt tizennyolc évet mutatja fel, s mondhatnánk erre: ami elmúlt, elmúlt. Mondhatnánk, ha a korrupciós láncolat utolsó mozzanata nem a 2010-es kulturális fővárosban, Pécsett játszódna. Itt ér véget Papp Lajos karrierje, mégpedig a Pécsi Tudományegyetem rektorának, Gábriel Róbertnek köszönhetően nyugdíjba vonulása előtt egyetlen nappal. Hogy miért így, arra a professzor ad választ a film végén. És hogy miért a professzor? Mert Jelenczki megkeresésére egyetlenegy érintett sem volt hajlandó kamera elé állni, hogy legalább megpróbálja védeni a másik oldal álláspontját. Talán, mert védhetetlen.
(A hatalom cinizmusa – Papp Lajos professzor szívútja, dokumentumfilm (1992–2010). Rendező: Jelenczki István, 222 perc. Gyártó: Angelus Bt.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.