Megbukhat a szlovák kormány

Általános bizalmatlanság övezi a szlovák kormánykoalíciót azt követően, hogy a parlament a múlt hét végén nem tudta megválasztani az ország új főügyészét. Személyéről hosszas egyeztetés után állapodtak meg a koalíciós pártelnökök, hat kormánypárti képviselő azonban nem támogatta a javaslatot.

Neszméri Sándor
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Pozsony)

Bonyolítja a helyzetet, hogy az „elszavazók” közül négyen az ellenzék jelöltjét, a jelenlegi főügyészt, Dobroslav Trnkát támogatták annak ellenére, hogy Iveta Radicová miniszterelnök a választást megelőzően bejelentette, amennyiben nem lesz változás a főügyészi poszton, ő lemond. Trnka megválasztásához ugyanakkor mindössze egy szavazat hiányzott, ugyanis két képviselő érvénytelenül voksolt.
Szlovák sajtó- és politikai körökben nagy a találgatás, kik és miért szavaztak a koalíciós képviselők közül Trnkára a titkos választáson. Egyesek pénzt látnak a kialakult helyzet mögött, állítólag hagyták magukat lefizetni az „érintett” honatyák. Mások úgy gondolják, ők hatan valamivel zsarolhatók. De az is felmerült – többek között Bugár Béla, a Most – Híd vegyes párt és Ján Fígel, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke részéről –, hogy Radicová távozását akarják. Iveta Radicová nem kíván „találgatásokba bocsátkozni”. A Markíza kereskedelmi televízióban tegnap annyit mondott el, számára elvi és erkölcsi kérdés, hogy a főügyész posztján változás álljon be, hiszen azt ígérték a választóknak, „rendet tesznek az igazságszolgáltatásban, amelyben az ország kétharmada nem bízik”. Ehhez pedig új főügyészre van szükség. A kormányfő megerősítette, valóban lemond, amennyiben a parlament kedden, a főügyészválasztás második fordulójában újraválasztja Trnkát. Radicová lemondása viszont a szlovák alkotmány értelmében az egész kormány bukását jelentené.
Radicová egyébként „feszültségmentesnek és javulónak” minősíti a magyar–szlovák kapcsolatokat. Erről a pozsonyi Új Szónak nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy Orbán Viktorral rendszeresen megbeszélik a két országot, illetve a visegrádi tagállamokat érintő kérdéseket. „Gyakran telefonon is egyeztetünk” – árulta el. A kormányfő megismételte korábbi véleményét, amely szerint Szlovákia nem fogja tiltani a kettős állampolgárságot, „gondnak tartaná” viszont, ha az Országgyűlés úgy döntene, hogy a határon túli magyaroknak szavazati jogot is ad. Azzal – szerinte – nem tudna azonosulni kormánya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.