Megint elárasztotta az importtej az országot

Nem állt meg a hazai tejtermelés csökkenése, tovább fogyatkozik a tehénállomány – állapították meg a Tej Terméktanács tegnapi rendezvényén. A bajok fő oka, hogy az idén még több importtermék érkezhet az országba.

Nánási Tamás
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét megugrott Európában a tejtermelés, ami abból is látszik, hogy a felesleget a magyar piacon adják el a nyugati feldolgozók. Megint elárasztotta hazánkat az olcsó külföldi dömpingtermék – jelentette ki Kovács László, a Tej Terméktanács elnöke. A Központi Statisztikai Hivatal számai is azt mutatják, hogy az idei év első nyolc hónapjában már a tavalyi egész éves adat 73 százalékát elérte a tejtermékek importjának értéke. Elsősorban a tartós, dobozos, másfél százalékos tejeknél erős a behozatal, itt a külföldi áruk aránya a hazai boltok polcain már meghaladja a magyar termékekét. Emellett a trappista sajtoknál veszítettük el a csatát, egy olyan árunál, amit hungarikumként kellene nyilvántartanunk. Ezzel szemben a hazai jogszabályok nem szabnak gátat annak, hogy bárki gyárthassa határainkon kívül is a magyar termékkel azonos névvel és csomagolásban ezt a sajtféleséget – tudtuk meg Kovács Lászlótól. Arra is van példa, hogy a Hamburgban megvásárolt edami sajtot felszeletelik, átcsomagolják, és idehaza magyar trappistaként értékesítik.
A fenti tények is indokolják azt, hogy fokozottabb piaci önvédelemre kényszerülnek a hazai termelők és feldolgozók. A Tej Terméktanács tavaly ősz óta huszonöt alkalommal fordult a hatóságokhoz. Elsősorban importtermékeknél jelezték, hogy fennállhat a fogyasztók megtévesztése, valamint a kereskedők megszeghették a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát. E bejelentések nyomán a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal három áruházláncot – Tesco, Cora, Auchan – bírságolt meg összesen 92 millió forint értékben. Mindez azonban csak zsebpénz a multinacionális cégeknek – vélekedett a terméktanács elnöke. A szakmai szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy az Auchan egy esetben elárulta, valójában miről is szólnak a tejakciók. A lánc az egyik bírságra írásban reagálva közölte, hogy azért adta olcsóbban a tejet, mert egy készlet bennragadt, és a cég munkatársai úgy döntöttek, a terméket jobb lesz eladni, mielőtt megromlana.
A terméktanács úgy látja, változatlanul baj van az iskolatejprogram körül. Hiába garantálja ugyanis a szaktárca a központi támogatások meglétét, sőt növelését is, ha a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal csak utólag, hat hónapra fizeti ki a pénzt. Emiatt iskolatejet csak minden tizedik óvodás vagy iskolás gyermek kap.

Brüsszeli segítség. Egyenlő felekként üljenek az ártárgyalásokon asztalhoz a tejtermelők és a feldolgozók – ezt szeretné elérni az Európai Bizottság, és ennek érdekében döntött tegnap arról, hogy a jövőben az iparnak a termelői szervezetekkel kell írásos szerződést kötnie, amely szabályozná az ágazaton belüli együttműködést. A tejpiaci intézkedések 2020-ig maradnak hatályban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.