Munka, ami nincs

Gyötrelmes az újrakezdés az ország leghátrányosabb helyzetű térségében. Egymásnak adják a kilincset az állástalanok, <br />hogy ingyenes munka-, adó- és cégjogi tanácsot kapjanak a munkaügyi központ kirendeltségén. Mivel állást nem talál, <br />vállalkozni szeretne az ápolási szakember, a konzervipari szakmunkás és a biztonsági őr is.

Varga Attila
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Türelmesen várakoznak az emberek a regionális munkaügyi központ miskolci Zombori utcai kirendeltségének irodája előtt. Bent ügyvéd, illetve közgazdász ad nekik speciális tanácsokat. A tömeges érdeklődés okáról így beszél egyikük:
– Annyira nehéz eligazodni a jogi és pénzügyi világ dzsungelében, ráadásul itt ingyen tájékozódhatunk.
Bent halk hangú, vékony fiatalember vázolja fel helyzetét Csománé Koltai Zita közgazdásznak és Kozma Péter ügyvédnek. A levelező tagozatos egyetemistának, aki álláskeresési járadékot kap, egy pénzintézet ajánlott ügynöki munkát. Ehhez egyéni vállalkozóvá kellene válnia, hogy tudjon számlát adni. Azt szeretné megtudni, vállalkozóként elveszíti-e a járadékot, és van-e fizetési kötelezettsége, ha esetleg egy fillér bevételt sem termel. Kiderül, hogy nagyon sok költsége lenne, ezért új lehetőséget keres.
A középkorú hölgy marketinggel foglalkozik. Munkanélkülit vett fel, aki szőrén-szálán eltűnt. Amikor először felelősségre vonta, azzal kezdte, hogy fáj a dereka, azért nem ment be dolgozni; pár nap múlva már a telefont sem vette fel, s hírt sem adott magáról. Mit tegyen ő mint foglalkoztató? Ha kirúgja, elveszíti a munkaügyi hivatal bértámogatását, ha nem, a betegszabadság és táppénz költségének nagy része is a munkáltatót terheli. Végigbeszélték a lehetőségeket.
Tagbaszakadt férfi jelenik meg az ajtóban: biztonsági őr ugrott át közeli munkahelyéről, hogy jogi tanácsot kérjen. Ért a festéshez, szigeteléshez, kőművesmunkához és villanyszereléshez, ezért építőipari és takarító kft.-t szeretne létrehozni, ilyen jellegű kérdései vannak. Sorolja is őket, majd figyelmesen hallgatja a válaszokat.
– Nincs még egy embere, aki tag lenne a kft.-ben? Mert kétszemélyes cégben megoszlik a felelősség, és az adminisztráció is egyszerűbb – veti fel az ügyvéd, csendesen hozzátéve, hogy óriási kockázat építőipari céget működtetni. Betéti társaság esetén például, ha nem sikerül a mutatvány – mert az építőiparban anynyi a körbetartozás, hogy valóban nagy dolog, ha valaki megkapja a pénzét –, elviszik a házat a feje fölül.
Kiderül, hogy a férfi már senkiben sem bízik. Korábban kültag volt egy betéti társaságban, de nem látott rá a háttérben történtekre. Utólag derült ki, hogy sok olyan kifizetés történt, amelyről nem tudott, egyszóval jégre vitték.
– Ez már a második ember, akivel társultam. Ismét pórul jártam, most úgy döntöttem, hogy többet nem közösködöm. Így legalább a saját káromon tanulom meg a tudnivalókat – teszi hozzá némi önkritikával a leendő vállalkozó. Tudja, nagy a kockázat, hiszen egy éven belül ötszázezer forintot kell betennie a cégbe, s évente százhúszezer forintba kerül majd a könyvelő.
– Amint bejegyzik a céget, a határidők miatt azonnal menjen a könyvelőhöz, s nyissa meg a bankszámláját – figyelmezteti búcsúzóul Csománé Koltai Zita.
Ötvennyolc éves hölgy nyit ajtót tanácstalanul, nem tudja, hogyan kezdje a mondókáját, szinte a kezét tördeli. Három hónapos próbaidővel szociális gondozóként alkalmazták, s másfél hónap elteltével megszüntették a munkaviszonyát. Elmondása szerint jó munkahelynek tűnt. Miközben a tanfolyamon betegeket kellett emelgetnie, a valóságban olyan idős asszonyokat talált, „akik könnyen átugorják a sziklát”, csak vérnyomást kellett mérnie és beszélgetni velük. Tudja, hogy műtéti, kórházi ellátás idejére vették fel egy dolgozó helyére, mégis pofonként érték a történtek. Bár indoklás nincs a felmondásában, nem éri-e hátrány a további munkakereséskor? Hiszen azt is gondolhatják róla, hogy lopott vagy alkoholizált – vázolja kétségbeesve az asszony.
– A felmondás jogszerű, hátrány nem éri, nyugodtan keressen munkát – mondja a dokumentumok áttanulmányozását követően Kozma Péter ügyvéd.
Jól öltözött, kiegyensúlyozott hölgy lép be közénk. Mintha a nap is kisütött volna a szobában. Konzervipari szakmunkásnak tanult, s amikor az ipar tönkrement, egy hűtőházban helyezkedett el. Aztán munkanélküli lett, de lábra állt, Miskolcon kifőzdét nyitott.
– Nyolc évig főztem, felszolgáltam, de eladták a közeli irodaházat, lakóparkká alakították át, így a vendégköröm megszűnt. Visszaadtam a bérleményt, kiárusítottam a berendezést. Mivel egy évem hiányzik a nyugdíjhoz, elvégeztem egy szociális gondozói tanfolyamot, s most vállalkozóvá szeretnék válni.
Kiderül, csak látszólag kiegyensúlyozott, de sírni nem fog. Azt már megtette, amikor korábban elküldték hűtőházi állásából.
Kozma Péter ügyvéd beavat a tanácsadás hátterébe. A regisztrált munkanélküliek támogatásra számíthatnak, ha saját maguk oldják meg a foglalkoztatásukat, azaz vállalkozóvá válnak. Egy pályázati rendszernek köszönhetően maximum hat hónapra megkaphatják a saját minimálbérüket, illetve Borsodban, Hevesben és Nógrádban vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a vállalkozás beindításához szükséges eszközök beszerzésére. Mivel a vállalkozások elindításához szükséges ügyvédi és könyvelői szolgáltatás igen drága, az Európai Unió és a munkaügyi kormányzat finanszírozásával munka-, adó-, cégjogi tanácsokhoz juthatnak.
A külső szakértők, Csománé Koltai Zita és Kozma Péter közbeszerzési pályázaton jutottak megbízáshoz. Hétfőn és szerdán Miskolcon, más napokon pedig Salgótarjánban és Egerben fogadják az ügyfeleket napi hét órában. Úgy látják, Salgótarjánban inkább a mezőgazdaságban vállalkoznának az emberek, Egerben és Miskolcon a kereskedelemben látnak lehetőséget a hozzájuk fordulók. Járt már tanácsadásukon munka nélküli fiú az anyjával, aki a falujában kis boltot szeretne nyitni, villanyszerelők, akik a diósgyőri kohászatból kerültek az utcára harmincöt év munkaviszony után, és vállalkozni szeretnének. Sokan fodrászatban, kínairuha-boltban, turkálóban gondolkodnak. Nekik természetesen meg kell felelniük a szakmai feltételeknek. Volt, aki jól működő kisállateledel-boltja mellett újabbat szeretett volna nyitni, de olyan varrónő is felkereste őket, aki bölcsődét hozott volna létre előképzettség nélkül. Bizony, sokszor kiderül, hogy nem is lehet olyan könnyen átugrani azt a sziklát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.