Orbán levelet küld a nyugdíjasoknak

Levélben tájékoztatja Orbán Viktor a nyugdíjasokat arról, hogy a kormány biztonságba helyezte a nyugdíjakat, valamint arról, hogy a kis fogyasztású háztartások számára nem emelkedik a gáz ára. A miniszterelnök a Facebookon közzétett videoüzenetben arról beszélt, hogy a gazdaság érdekében kell átalakítani a nyugdíjrendszert, hogy az ország megszabaduljon az óriási államadósságtól. A parlamentben ma döntenek a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvényjavaslatról.

Munkatársunktól
2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltakozás. A magán-nyugdíjpénztári megtakarítások elvonása ellen tüntetett a Hősök terén Az én nyugdíjam nevű civil szerveződés. A demonstráción mintegy ezren jelentek meg, a felszólalók a magán-nyugdíjpénztári rendszerben való maradásra szólítottak fel. Kecskés György, a civil szerveződés egyik tagja úgy fogalmazott, megmutatják, hogy hárommillió pénztártag nem engedi „megzsarolni magát”. Hozzátette, demonstrációjukkal fel akarják hívni a figyelmet a kormány által tervezett „nyugdíjkolhozra”. (MTI)


Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője elmondta: a levelet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság küldi ki, a csaknem hárommillió nyugdíjas azt legkésőbb a jövő héten kézhez kapja. A levélben a kormányfő a többi között azt írja: elfogadhatatlan az a szemfényvesztés, amellyel a mai nyugdíjasok ellátásának fedezetét – tudtuk nélkül – magánbefektetők kezére játszották át, és ezzel a nyugdíjrendszert a szakadék szélére sodorták.
– A kabinet ezért késlekedés nélkül meghozta azokat az intézkedéseket, amelyekkel hosszú távon biztonságba helyezték a nyugdíjakat, garantálták, hogy a nyugdíjak fedezetét jelentő befizetéseket csak nyugdíjra lehet fordítani – fogalmaz a miniszterelnök. Szijjártó közölte azt is, „a miniszterelnök személyes utasítására” a kormány úgy döntött, a kis fogyasztású háztartásoknál nem emelkedhet a gáz ára.
Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott is ír egy levelet az év végén vagy a jövő év elején a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, s tájékoztatja őket arról, hogy „maradhatnak a kölcsönös felelősségvállalásra épülő rendszeren kívül, vagy visszajöhetnek a biztonságot nyújtó állami nyugdíjrendszerbe”. – Ma a nyugdíjak biztonságát csak az állami rendszerben lehet garantálni – tette hozzá Szijjártó Péter.
Orbán Viktor a Facebookon megjelent videoüzenetében arról beszélt: a magyar gazdaság érdekében kell átalakítani a nyugdíjrendszert. Közölte: a változtatás egyetlen oka az államadósság. Óriási összeget kellett átutalni a magán-nyugdíjpénztárakba, ám a gazdaság eközben nem termelt ezzel arányos bevételt, így a mindenkori államvezetés óriási hiteleket vett fel. Ha ez így ment volna tovább, az maga alá temette volna az egész gazdaságot, a gyerekeink jövőjét, a mi jelenünket és a már nyugdíjban lévők nyugdíját is. Azt kérte az emberektől: bízzanak a kormányban, a parlament döntésében, mert ennek a gazdaságpolitikának az eredményeképpen hazánk le tudja rúgni magáról az államadósságot.
Az MSZP bízik benne, hogy a „Fidesz levelező tagozata” saját zsebből fizeti a kormányfő levelére „kidobott milliókat”, és Orbán a nyugdíjasoknak megírja azt is, mikor kapják meg az idei nyugdíjemelés hiányzó részét, a korábban általuk elvett 19 ezer forintot és azt, hogyan érinti őket a gázáremelés. A T. Házban ma szavaznak a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, illetve a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő javaslatról. Eszerint a magán-nyugdíjpénztári tagnak személyesen kell kérnie az állami nyugdíj-biztosítási igazgatási szervnél január végéig, hogy magánpénztári tag maradhasson, ellenkező esetben automatikusan az állami nyugdíjrendszerbe kerül át, az addigi befizetései pedig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülnek. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes nyílt levélben fordult a képviselőkhöz, kérve, ne szavazzák meg a nyugdíjreformról szóló javaslatot. Medgyessy Péter ugyanakkor elismerte: nem tartható fenn a mostani nyugdíjrendszer. Az exkormányfő a Hír TV-nek úgy nyilatkozott: rövid távon megoldás lehet az állami kasszába való visszalépés. Úgy véli, az Orbán-kormánynak két ciklusa is lehet arra, hogy megoldja a nyugdíjkérdést.
A Ház ma és holnap tárgyal – december 20-án szavaz – arról a politikai nyilatkozatról, amelynek elfogadásával a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagsággal bíró mintegy hárommillió fő eddigi befizetései biztonságát garantálnák. A dokumentumban kinyilvánítanák, hogy biztosítani kell az egyéni számlavezetés intézményét, a befizetések értékállóságát és a veszteségek jóváírását az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagoknak, garantálni kell az átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha január 31-ig átléptek és hozamukat kivették.

Brüsszeli áttörés? Lengyelországnak sikerült megállapodnia az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét az államháztartási hiány kiszámításakor. A részletekről az első negyedév végéig döntenek az EU illetékes miniszterei – közölte a lengyel pénzügyi tárca. A hírt az Európai Bizottság szóvivője megerősítette. Közölte, a brüsszeli testület elnöke és a lengyel kormányfő egyetértett abban: a bizottság „alaposan értékelje” a nyugdíjrendszereket, amikor azt vizsgálja, hogy egy-egy tagország betartja-e az EU államháztartási hiányra vonatkozó szabályait. Augusztusban lengyel– magyar kezdeményezésre kilenc állam azt akarta elérni: a nyugdíjreformmal kapcsolatos költségeket az EU vegye figyelembe. A bolgár parlament közben elfogadta a nyugdíjkorhatárt és a szolgálati időt megemelő nyugdíjreformtörvényt, s a magán-nyugdíjpénztári vagyon egy részének átirányítását is az állami nyugdíjalapba. A terv felbőszítette a jobboldali pártokat: azzal fenyegetőznek, az alkotmánybíróság elé viszik az ügyet. Az IMF szerint a törvény elfogadásának további csúszása középtávon növelte volna Bulgária költségvetési deficitjét, és nyomás alá helyezte volna a rögzített devizaárfolyamot. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.