Télen több az üzemzavar

Hó, fagy és ónos eső – ezek az áramszolgáltatás legnagyobb ellenségei a téli hónapokban. A vezetékekre dőlő fák már ebben a hónapban is órákra „áramtalanítottak” tízezer háztartást az országban. A hálózatot üzemeltető cégek szerint a magyar rendszer nem rosszabb, mint a régió többi országában.

Dékány Lóránt
2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téli idő beálltával egyre több helyen lehet számítani üzemzavarokra az áramszolgáltatásban. Körülbelül egy hete például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében húsz településen mintegy tízezer háztartás maradt villany nélkül. Az ónos eső megterhelte a fákat, amelyek rádőltek a vezetékekre, leszakították azokat, valamint megrongáltak több vezetéktartó oszlopot is. A helyi szolgáltató, az E.ON szakembereinek egy nap kellett ahhoz, hogy teljesen rendbe hozzák az áramellátást.
– A szélsőséges időjárás miatt az ilyen rendkívüli események egyre gyakrabban fordulnak elő – mondta lapunknak az E.ON Hungária szóvivője. Kutas István kifejtette, ha rendszerük hibát észlel, automatikusan megkísérli újra életre kelteni a meghibásodott hálózatszakaszt – hátha csak egy madár vagy faág okozott átmeneti zárlatot. (Ilyenkor otthon csak annyit észlelünk, hogy egy pillanatra „elmegy” az áram.) Amenynyiben ez nem jár sikerrel, az üzemirányító mérnökök beavatkozása következik, akik megvizsgálják, van-e lehetőség arra, hogy a még működő hálózatról ellássák a kieső rendszer egy részét.
Ha nincs mód arra, hogy a bajba jutott településrészt alternatív útvonalra kapcsolják, riasztják szerelőket. – A hibák forrásai általában nem a főút mentén keletkeznek, hanem távol a lakott területtől és a műúttól, nehezen megközelíthető helyeken. A felázott föld, a kidőlt fák sokszor nehezítik az eljutást a kidőlt oszlopokhoz, leszakadt vezetékekhez. Nemegyszer előfordult már, hogy órákon keresztül törték az utat maguk előtt a szerelők és csak ezután kezdhették el a munkát – mondta Kutas István. A szóvivő hozzáfűzte, a hiba javítását tovább hátráltathatják az időjárási viszonyok: óránként 80 kilométeres sebességgel dühöngő szélben például életveszélyes oszlopra mászni.
– Az E.ON által üzemeltetett áramhálózat általános színvonala megfelel a hazai gazdasági környezet igényeinek – hangsúlyozta a szóvivő. Kutas István aláhúzta: regionális összehasonlításban a magyarországi hálózat hasonló, vagy magasabb műszaki színvonalú, mint a környező országokban. Igaz, például az ausztriai áramhálózat jobb állapotúnak tekinthető. Kutas István kitért a szolgáltatás minőségének egyik legfontosabb mutatójára, amelyből kiderül, hogy egy évben egy fogyasztónál átlagosan milyen hosszú időre szünetel az áramellátás üzemzavar miatt. – Tíz évvel ezelőtt ez az adat még 300 perc körül volt, míg jelenleg csupán 120 perc – emelte ki. S ezen tovább javíthat a légvezetékek földkábelekre cserélése, ami jelenleg is folyamatosan zajlik. – Bár a földkábelek esztétikusabbak, és bizonyos üzemzavarokat jobban ki lehet velük védeni, jelentősen többe is kerülnek – közölte a szóvivő. Szintén probléma lehet, hogy egy komolyabb hiba esetén több időt jelent, míg a szerelők számára hozzáférhetővé válik a meghibásodott szakasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.