Több mint vodka és usánka

Ch. Gáll András
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Zürich)

Túl a múlt csütörtöki döntés okozta másnaposságon – nemcsak képletesen, hanem a szó szoros értelmében is, hiszen egész Oroszország felöntött a garatra, miután Joseph Blatter, a FIFA elnöke december 2-án, fél öt után hat perccel a világ legnagyobb területű országának a nevét húzta elő szép lassan a borítékból –, átértékelve az első indulatokat, hogy tudniillik megint a pénz és nem a szakmaiság határozott az olimpiánál is jelentősebb sportesemény odaítéléséről, immár tiszta fejjel szögezzük le: a 2018-as világbajnokság kapcsán alighanem jól döntött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség huszonkét végrehajtó bizottsági tagja.
Lehet, hogy az angol pályázat szakszerűbb volt – előzetesen kiszivárgott itt, Zürichben, hogy a FIFA megfigyelői egyedül angliai látogatásuk után adták a maximális pontszámot, az oroszországi, az ibériai és a németalföldi helyszíni szemle bizony talált hiányosságokat –, de az orosznál érzelemdúsabb prezentációt nem láttunk. Egész egyszerűen ők akarták a legjobban a 2018-as futball-világbajnokságot, s ezért meg is kapták.
Egyetlen más potenciális rendező sem akart annyira kitörni abból a skatulyából, amelybe a történelem belekényszerítette, mint Oroszország. Senki sem akar annyira szakítani a negatív sztereotípiákkal, mint az egykori Szovjetunió – amely már régóta nem a Szovjetunió. Jelena Iszinbajeva, a rúdugrás kétszeres olimpiai bajnoknője, az orosz pályázat egyik fronthölgye mondta – mit mondta, sikította! – a késő esti sajtóértekezleten, miután már Vlagyimir Putyin miniszterelnök is megérkezett az oerlikoni vásárközpontba, s ezzel feloldódott az orosz „szájzár”: „Most végre bebizonyítjuk, hogy Oroszország több mint vodka és usánka!”
Persze az orosz győzelem sokakat meglepett. Például Pedro Pinto kollégámat, a CNN világszerte ismert sztárriporterét is, aki csütörtök reggel még azt találta mondani nekem, hogy szerinte Anglia lesz a befutó. A spanyolok nem tápláltak hiú reményeket – a Marcánál dolgozó barátom egész nap azt hangoztatta, hogy semmi esélyük, és már a hivatalos döntés bejelentése előtt húsz perccel feltették a honlapjukra, hogy Oroszország és Katar a két győztes –, a hollandok és a belgák pedig csak a létszámot növelték.
Bár itt, Zürichben a vesztesek kórusban ismételték, hogy a pénz, az olaj és a földgáz hatalma érvényesült a valós érdemekkel szemben, ez nem feltétlenül igaz. Természetesen ez az egyik közös nevező a futballtörténelem legnagyobb (Oroszország) és legkisebb (Katar lakossága durván egymillió, területe pedig 11 ezer négyzetkilométer, alig nagyobb, mint Bács-Kiskun megye) világbajnokságot rendező országa között, de a másik talán fontosabb: sem itt, sem ott nem rendeztek még világbajnokságot. És a FIFA évtizedek óta terjeszkedni akar, el akarja tüntetni a fehér foltokat a futball világtérképéről.
És persze ott volt Putyin, az adu ász az orosz pakliban. Szerdai bejelentésével, hogy mégsem jön el Zürichbe, fantasztikus érzékkel tematizálta a kétnapos találkozó közbeszédét. Hiába volt jelen az összes érdekelt miniszterelnök, David Camerontól José Luis Zapateróig, a távollévőről egyedül többet beszéltek, mint a többiről együttvéve. És Putyin mindennek tökéletesen tudatában volt, hiszen magam hallottam, amikor nyilatkozta Igor Rabinyevnek, a Szport-Ekszpressz tudósítójának: „Lehet, hogy az összes kollégámnál ravaszabb voltam? Ők mind eljöttek a prezentációra, és kikaptak, én csak most érkeztem, mégis győztünk.”
Persze a mondókáját angolul kezdő, majd oroszul folytató egykori KGB-s beszélt másról is: „Tudják, én leningrádi vagyok. A háborúban négy éven át szakadatlanul lőtték és bombázták a szülővárosomat, százezrek haltak éhen. Mesélték az öregek, hogy jórészt a futball tartotta életben a túlélőket, mert ha lehetett, mindenki a labdát rúgta. Hát ekkora a labdarúgás ereje, és ezért örülök annyira, hogy mi rendezzük a 2018-as vb-t. S bár hatmilliárd dolláros állami garanciát adtunk, nálunk a vb-rendezés nemzeti ügy, a nagytőke ügye is. Hiszen nézzék csak: a szülővárosomban a Gazprom építi az új Zenit-stadiont, a moszkvai Szpartak hipermodern létesítményét a Lukoil, a Dinamo-pályát a VTB bank. És itt van mellettem Roman Arkagyijevics (és ezen a ponton Abramovicsra, a Chelsea tulajdonosára mutatott – a szerk.) is, aki nemcsak, hogy negyvenmillió dollárral támogatta a pályázatunkat, hanem szerintem az elkövetkező nyolc évben is mellettünk áll majd…”
És jelentőségteljesen rákacsintott a világ egyik leggazdagabb mágnására.
A Keresztapa óta tudjuk: léteznek visszautasíthatatlan ajánlatok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.