Diplomáciai vihart kavart a WikiLeaks

R E F L E K T O R  2 0 1 0<br /><br />Semmi sem okozott nagyobb médiaszenzációt az idén, mint a titokzatos WikiLeaks honlap, amely több százezer kiszivárogtatott bizalmas amerikai kormányzati dokumentum közzétételével bepillantást adott abba, mit tesznek és gondolnak az amerikaiak a világról. A WikiLeaks súlyosan ártott az Egyesült Államok nemzetközi megítélésének.

2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyesek szerint Julian Assange, a WikiLeaks ausztrál állampolgárságú alapítója honlapját kizárólag arra használja, hogy az Egyesült Államoknak ártson. E megállapítás vitatható. Az azonban nem, hogy amióta a WikiLeaks az amerikaikat rossz színben feltüntető dokumentumokat tesz közzé, valóságos bosszúhadjárat indult Assange ellen. Az utóbbi hónapokban amerikai, kanadai, ausztrál, európai vezetők szólítottak fel kivégzésére, bebörtönzésére, nemrég pedig nemzetközi elfogatóparancs nyomán Londonban tartóztatták le, mivel Svédország szexuális jellegű bűncselekmények elkövetésével vádolja. Rég okozott a világban ekkora hisztériát a nemi erőszak, legutóbb Roman Polanski filmrendezőt gyűlölték az egyik oldalon, védték a másikon. Ám míg ő bedrogozott kiskorút erőszakolt meg évtizedekkel ezelőtt, Assange-nak állítólag az a bűne, hogy nem szólt partnerének: elszakadt az óvszere.
Assange ellen nem véletlenül indított hajtóvadászatot a Nyugat, hiszen honlapja először áprilisban keltett felháborodást annak a videofelvételnek a közzétételével, amelyen ártatlan iraki polgárok és két Reuters-újságíró amerikai katonák általi meggyilkolása látható. A WikiLeaks a nyáron az afganisztáni, majd az iraki háborúról tárt a nyilvánosság elé több százezer titkos amerikai jelentést. A dokumentumok a háború szörnyűségeire derítenek fényt, s arra is rávilágítanak, hogy az amerikai hadsereg kínzások, atrocitások sokasága felett hunyt szemet. A legnagyobb meghökkenést mégis azoknak az amerikai diplomáciai táviratoknak a közzététele okozta, amelyeket november óta folyamatosan hoz nyilvánosságra a WikiLeaks. Ezekből kiderült, hogy ENSZ-vezetők után kémkedtek az amerikaiak, de térségünkben is szorgoskodtak az Egyesült Államok diplomatái, akik adatokat gyűjtöttek magyar kormányzati vezetőkről. Ezzel pedig feltehetőleg nemzetközi jogot is sértettek.
Mindazonáltal a titokzatosság szele lengi körül a WikiLeakset, amely az információhoz való hozzáférés szabadságáért kampányol. Nehéz megállapítani, hogy Assange-nak mi a célja, tevékenységét ki pénzeli. A harcot azonban bebörtönzése ellenére is folytatni kívánja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.