Élesedik a vita a hungaricumról

Dénes Zoltán
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, hogy a múlt héten a szándéknyilatkozat szintjén már beharangozott hungaricumszövetség tényleges megalakítása nehézségekbe fog ütközni. Az általunk megkérdezett, a szervezet létrehozásának szándékát aláíró résztvevők közül legalábbis többen úgy fogalmaztak: nincs realitása annak, hogy az élelmiszeripart képviselő társaságok az adott kérdésben egy platformra kerüljenek a Kodály-módszert támogató, vagy éppenséggel a Puskás Ferenc emlékét ápoló szervezetekkel. A hungaricum mibenléte körüli heves viták miatt egyik piaci szereplő sem kívánt névvel nyilatkozni. A hungaricumszövetség alapítási szándékát a Budapesti Operettszínház, a Béres Gyógyszergyár Zrt., a tokaji bor márkaképviselete, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., a Pick Szeged Zrt., a Magyar Kodály Társaság, a Mathiász-örökség, a Neumann János Társaság, a parlament hungaricum-munkacsoportja, a Pető Intézet, a Puskás-örökség, a Törley Pezsgőpincészet, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra és Zwack Unicum Nyrt. képviselői írták alá.
Birinyi József, a parlament hungaricum-munkacsoportjának vezetője egyértelműnek nevezte, hogy a szövetség megalakul. Hangsúlyozta: elsődleges céljuk az, hogy a törvénytervezetet előkészítő Vidékfejlesztési Minisztérium terveivel ellentétben a jogszabályi szinten megnevezett hungaricumok körébe ne csak az iható és ehető, hanem a különböző szellemi és kulturális értékek is bekerüljenek. A minisztérium által társadalmi vitára bocsátott tervezet ugyanis csak az élelmiszeripart képviselő termékek hungaricummá való kikiáltását támogatja, és minden más fakultatív módon benne lehet a nemzeti értéktárban – fejtette ki Birinyi József. Felvetésünkre, hogy ez a megközelítés igencsak megfelel a hungaricumnak nevezett élelmiszereket gyártó társaságoknak, s éppen ezért nem is elképzelhető, hogy közös platformon lobbizzanak például az operettszínházzal, kijelentette: a törvénytervezet jelenlegi formájában, hosszú távon nekik sem lesz kedvező, mert a helyi és megyei értéktárakra egy fillér forrást sem fognak biztosítani, azok létrehozására fakultatív alapon kerülhet sor, ezért szerinte a rendszer forráshiányos lesz. A törvénytervezet társadalmi vitájára megszabott határidő hétfőn járt le, s információnk szerint a vidékfejlesztési tárca a visszajelzések összesítésével jövő kedden készül el. Úgy tudjuk, a minisztérium berkein belül is komoly vita alakult ki a kérdéssel kapcsolatban, mivel nincs pontosan tisztázva, hogy mi a törvény elsődleges célja, a számbavétel vagy a piaci támogatás megteremtése. Egyébként a hungaricumokról szóló törvénytervezet értelmében a „hungaricum” megkülönböztető megjelölés – bármilyen írásmóddal és szóösszetételben – különösen kereskedelmi forgalomban megjelenő termékeknél csak azon nemzeti értékek esetében használható, amelyeket a Hungaricum Nemzeti Bizottság annak nyilvánított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.