Embercsempészek őrizetben

Egész Európára kiterjedő embercsempész-hálózatot számolt fel a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a külföldi társszervekkel közösen a napokban, a bűncselekmény tizenegy gyanúsítottja közül kilencen magyar állampolgárságú vietnamiak.

Csibra Tibor
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ázsiából kiinduló illegális migráció végcélja még mindig Anglia, de az újonnan érkezők egyre gyakrabban részesítik előnyben az eddig tranzitországoknak számító európai államokat. Az öreg kontinensre csempészett vietnamiak szinte minden esetben cannabisültetvényeken kapnak munkát, s rabszolgasorban tengetik napjaikat – hangzott el az NNI tegnapi nemzetközi sajtótájékoztatóján.
Boross Zoltán, a testület kiemelt migrációs ügyek osztályának vezetője elmondta, hogy az említett elfogásokat kétéves nyomozás előzte meg. A bűnszervezet hazánkban legálisan, illetve illegálisan tartózkodó vietnamiakat látott el személyi okmányokkal, amelyeket már régóta itt élő, időközben magyar állampolgárságot szerző, szintén vietnami nemzetiségű ázsiaiak önként adtak át nekik. Az újonnan érkezők utaztatására a terheltek irodát is alapítottak, s a papírokkal főképp Írországon keresztül, kisebb repülőtereken át Angliába csempészték az illegális migránsokat. Utóbbiak négy–tízezer eurót fizettek az útért, az okmányok kölcsönzői egy-kétezer eurót kaptak szolgálataikért. A papírokat többször is felhasználták, élve azzal az előnynyel, hogy az európai rendészeti szervek dolgozói nehezen tudják megkülönböztetni az ázsiaiakat. Előfordult az is, hogy az okmányokon lévő védőfóliát levették, majd más adatait tüntették fel rajtuk. Az akcióban az NNI szakemberein kívül részt vettek az Europol, az Interpol, illetve az angol, a cseh, az ír, a holland, a belga, az osztrák, a svájci és az olasz hatóságok is.
André Baker, az Egyesült Királyság súlyos és szervezett bűnözés elleni ügynökségének igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, hogy hazájában 40 ezer vietnami él legálisan, s csaknem ennyi az illegális migránsok száma, akik szinte kizárólag cannabisültetvényeken dolgoznak. Angliában három éve 2300, tavaly pedig már több mint hatezer ültetvényt számoltak fel.
A sajtótájékoztatón Simonné Berta Krisztina, a Belügyminisztérium nemzetközi és európai helyettes államtitkára kijelentette: kiemelt figyelmet fordítanak az illegális vietnami migráció visszaszorítását célzó programra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.