Párbeszéd a kettős mérce gyógyszere

A lisszaboni szerződést követően jelenleg nincs szükség újabb szerződésekre, inkább olyan politikai akaratra, amely erősebbé teszi az Európai Uniót, hogy jobban meg tudjuk védeni értékeinket és érdekeinket a világban – mondta lapunknak adott interjújában az Európai Parlament (EP) korábbi néppárti elnöke, Hans-Gert Pöttering. A Konrad Adenauer Alapítvány elnöke szerint – aki a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott előadást – intenzív párbeszéddel meg lehet szüntetni a régi és új tagállamok közötti kettős mércét.

Balogh Roland
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament korábbi elnökeként mi a véleménye a gazdasági kormányzást elősegítő hatos jogszabályról, illetve a közös uniós gazdaságpolitikát erősítő euró plusz paktumról? Ezek az intézkedések valóban segítik-e a gazdasági integráció elmélyítését?
– Komolyabb együttműködésre, az európai monetáris politika elmélyítésére, erősítésére van szükségünk a gazdaság terén. A mai globális gazdaság világában elengedhetetlen tehát a tagállamok közötti együttműködés és az ezzel kapcsolatos párbeszéd előremozdítása. Ezúton szeretnék gratulálni a magyar uniós elnökségnek, amiért elősegítette ennek a közös és igen fontos kezdeményezésnek a kialakítását.
– Az EU-nak egyre komolyabb globális kihívásokkal kell szembesülnie. Például a délről érkező bevándorlóknak az észak-afrikai események hatására újból felélénkült hullámával. Ugyanakkor azt látjuk, a kérdés kezelésében nincs egyetértés az olyan nagy tagállamok között, mint Olaszország és Franciaország vagy Németország. Hogyan lehet így megoldani ezt a problémát?
– Ez politikai akarat kérdése, amelyre mindig megoldást kell találni. Ugyanakkor különbséget kell tenni a menedékjogot kérők, illetve a gazdasági okokból érkező bevándorlók között. Azt is látni kell, hogy – már csak az egyes tagállamok eltérő mérte miatt is – Olaszország más helyzetben van, mint például Málta. Ezért folyamatosan próbálok hatást gyakorolni mind az olasz, mind az uniós, sőt még a német politikusokra is, hogy rugalmas megoldást találjunk a probléma kezelésére.
– A megoldások és a párbeszéd ellenére egyfajta kettős mérce érződik az EU régi és a 2004-ben csatlakozott közép-európai tagállamainak megítélésében. Míg ugyanis Franciaország a tunéziai bevándorlók miatti félelem kapcsán minden további nélkül megállíthatja a területére Olaszországból érkező vonatokat, addig például Magyarországot nyugatról folyton mindenért – többek között az új alkotmány vagy a médiatörvény miatt – kritizálják. Hogyan oldható fel ez a kettősség?
– Nagyobb tiszteletre van szükség egymás iránt az Európai Unión belül. Én minden politikust arra kérek, vegye figyelembe, hogy minden egyes tagállam helyzete különböző, így eltérő reakcióik vannak. Épp ezért fontos, hogy megértsük egymást, képesek legyünk közös nevezőre jutni, ehhez pedig szükség van a párbeszédre, amely mindezt elősegíti. Az Európai Parlamentben eltöltött 32 évem tapasztalata azt mutatja, hogy így képesek is vagyunk eredményes megoldásokat találni a kialakult problémákra.
– Ha már az eredményekről beszélünk, merre tart az EU a lisszaboni szerződés után? Van-e új állomása az integrációnak?
– A lisszaboni szerződést sikeresnek tartom, amiért komoly, a parlamentáris demokrácia szempontjából fontos eszközökkel ruházta fel, így erős intézménnyé tette az Európai Parlamentet. Az alapszerződés ráadásul jó alapot ad arra, hogy az uniós politikai döntéshozatal valamennyi szinten hatékonyabb legyen. Úgy vélem azonban, hogy jelenleg nincs szükség újabb szerződésekre, újabb jogszabályokra – leszámítva persze néhány apróbb cikkelyt –, mint inkább olyan politikai akaratra, amelyben a tagállamok kormányai tovább erősítik az eddig elért eredményeinket, erősebbé teszik az Európai Uniót, hogy jobban meg tudjuk védeni értékeinket és érdekeinket a világban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.