Győzött az elnök embere

Visszalépett az elnökjelöltségtől Varju László, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció platform egyik vezetője tegnap a Pest megyei pártszervezet tisztújításán. Így egyetlen jelöltként Tóbiás József parlamenti frakcióigazgató maradt, s 97 százalékos támogatással őt választották vezetőnek – tudta meg lapunk.

Munkatársunktól
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varju László egyebek mellett azzal indokolta lépését: nem akarta a kettős jelöléssel sem most, sem később generálni a megosztottságot. A tisztújításon, amely a párton belüli hatalmi harc egyik színtere, Tóbiás József frakcióigazgató Mesterházy Attila pártelnök „embereként” indult, míg Varju, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform ügyvezetője a bukott kormányfő táborát erősíti. Gyurcsány a Facebookon a történteket úgy kommentálta: Puch László pártigazgató helyi emberekkel tárgyalt, hogy támogatást szerezzen Tóbiásnak, amit Varju az MSZP szerdai frakcióülésén szóvá is tett. Puch és a pártelnök azonban ebben semmi kivetnivalót nem talált. Gyurcsány arra is kitért, hogy egy állítólag a Pest megyei küldöttgyűlés egyharmadát irányító, befolyásos személy egyik kollégája azzal kereste meg őt, hogy segítsen nekik hitelt szerezni egy sokmilliárdos üzlethez, ő azonban elküldte. A volt miniszterelnök – mint írta – erről tájékoztatta Varjut is, aki úgy döntött, „nem kíván indulni egy ilyen versenyben”. Azért volt szükség a választásra, mert a legutóbbi közgyűlésükön úgy döntöttek, hogy Kovács Barnabás elnöknek és az elnökség tagjainak menniük kell.
Az MSZP-n belüli harc másik színtere a média volt. Szilencium Aczél után – kommentálta Gyurcsány, hogy volt tanácsadójának, Gréczy Zsoltnak a jegyzete elérhetetlenné vált a Népszava honlapján, blogja pedig a Stop.hu oldalán. Gréczy szerint erre az MSZP-székházból érkezett az utasítás. A szocialisták ezt nem kommentálták.

Nem személyes adat. Az alkotmányos rend megzavarására irányuló törekvésnek tartja Vadai Ágnes, hogy – mint mondta – a Magyar Nemzet birtokába jutott az MSZP Demokratikus Koalíció platformjának tagnyilvántartása, s abból személyes adatokat közölt. (Lapunk nem közölt személyes adatokat – a szerk.) A parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke ezért kezdeményezi, hogy a jövő heti nyílt ülésen hallgassák meg a belügyminisztert, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztőjét, s a cikk szerzőjét. Gulyás Gergely, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke közleményben tudatta: az ügy nem tartozik a bizottság hatáskörébe, a kérdés napirendre vétele indokolatlan, mert a Magyar Nemzet csak számokat közölt, a tagokról, személyes adataikról semmi nem derült ki. Ezért Vadai akcióját a sajtószabadság elleni támadásnak tekintik. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.