Magyar ügyekről vitázik Szlovákia

Magyar napok következnek a szlovák parlamentben, a törvényhozás holnap kezdődő ülésszakán ugyanis a tervek szerint állásfoglalást fogadnak el a szlovák honatyák a magyar alkotmánnyal kapcsolatban, részletes vitát és zárószavazást tartanak a kisebbségi nyelvhasználati törvényről, s minden valószínűség szerint újra napirendre kerül a kettős állampolgárság kérdése is.

Neszméri Sándor
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez utóbbi napirendi pontot, tehát a szlovák állampolgársági törvény módosítását ugyan a kormány nem tervezte előterjeszteni, ám az ellenzéki Irány–Szociáldemokrácia bejelentette, kezdeményezi a kérdés napirendre tűzését. Robert Ficóék saját, a tavaly nyáron elfogadott állampolgársági törvényük megváltoztatására dolgoztak ki módosító javaslatot, amit egyébként a kormánykoalíciós Szabadság és Szolidaritás pártlistán parlamenti képviselethez jutott Egyszerű Emberek civil szervezet négy képviselője is kész támogatni, ami akár elég is lehetne a módosítás elfogadásához. Mégsem biztos, hogy a tervezet napirendre kerül, mert a kormánypárti jogászok szerint az ellenzéki párt egyelőre nem nyújthat be ilyen javaslatot, minthogy a hasonló kezdeményezését három hónapja utasította el a törvényhozó testület, a szlovák házszabály szerint pedig ilyen esetben a parlament csak hat hónap elteltével térhet vissza a javaslathoz. A Smer egyébként a kettős állampolgárságot kizárólag családegyesítés címén és lakhelyelhagyással engedélyezné.
A magyar alaptörvény értékelése azonban biztosan napirendre kerül, hiszen a parlament külügyi bizottsága már meg is tárgyalta az állásfoglalás-tervezetet, amely szerint Szlovákia tudomásul veszi az új magyar alkotmány elfogadását, az exterritoriális hatásait azonban nem engedi érvényesülni Szlovákia területén, és nem ismeri el a kisebbségek kollektív jogát. Az ellenzéki pártok azonban keveslik a kormány által kidolgozott állásfoglalást, ezért éles vita várható. Ahogy a kisebbségi nyelvhasználati törvényről is, amelyet még a kormánykoalíciós Kereszténydemokrata Mozgalom is támad, többek között nem tartja indokoltnak húsz százalékról tizenötre csökkenteni a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.