Keresés
Magyar Nemzet
2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert napja
HÍR TV – CIVIL KÖR:Csatába kell szállnunk a nézeteink megvédéséért
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/bajai-videohamisitas-egy-botrany-kronikaja-4076521/

Bajai videóhamisítás: egy botrány krónikája

Hazugságörvényben az MSZP: mit tett Mesterházy, és van-e köze az egészhez Gyurcsánynak?

Október 18-án, pénteken a Hvg.hu egy felvétellel állt elő, amelyet „Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján” címmel tettek közzé, a cikk bevezetőjében egyebek között azt állították, „egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson”. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón kürtölte világgá a felvételre hivatkozva, hogy a Fidesz választási csalást követett el. Baján október 18-án tartották az időközi választás második fordulóját, melyen a kormánypárt jelöltje nyert.

Az MSZP nem sokáig örülhetett, október 21-én a rendőrség közölte, hogy a szóban forgó felvétel hamis, és azonosították az oktatófilm szereplőit és helyszíneit is. A rendőrség kihallgatta Kőrös Gusztáv solti cigány kisebbségi képviselőt, aki egyébként a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tagja volt a botrány kirobbanásáig. A férfi azt állította, a film megrendelője Király György volt, aki a szocialisták sporttagozatának alelnöke. Királyt szintén kihallgatta a rendőrség, de tagadta, hogy ő rendelte a felvételt.

Kőrös a szocialisták Fejér megyei sporttagozati elnökének, Károlyi Attilának adta át az elkészült videót. A Hír TV információi szerint Károlyi arról vallott, hogy Királlyal megnézték a filmet. Az átadáson Károlyin és Királyon kívül Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő és Szakács László, Mesterházy kabinetfőnöke is jelen volt. Ebből a szemszögből nézve is furcsa volt, hogy Mesterházy fideszes választási csalásról beszélt október 18-ai sajtótájékoztatóján.

Gazsó Ferenc szociológus szerint tudatos akciónak indult a bajai videóhamisítás.

 

Tényleg oktatófilm. Mármint a hamisított bajai videó. Csak nem abban az értelemben, ahogy a forgatás egyik szervezője értesülésünk szerint vallomásában fogalmazott. Ő ugyanis a rendőrségen állítólag azt hozta fel védekezésül, hogy a produkciót az MSZP-ből rendelték meg, kértek tőle egy úgynevezett oktatófilmet, amely bemutatja, hogy milyen módon követ el választási csalást a Fidesz. Csermely Péter vezércikke.

 

Az MSZP kreatív tagozata által összerakott fércműben akadnak bohózati elemek is. Ilyen az a védekező megjegyzés, amely szerint az alacsony gázsijú roma amatőr színészekkel eljátszatott, gyomorforgatóan dilettáns előadás nem az MSZP kormánylejárató kampányának újabb állomása, hanem – tessék megkapaszkodni! – oktatófilm. Körmendy Zsuzsanna vezércikke.

A pártszékházban landoló felvétel kapcsán Harangozó Tamás tett feljelentést választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt, majd az október 17-ei feljelentés kiegészítése során csatolt egy cd-t is. Ellentmondásos, hogy a feljelentés-kiegészítésben Harangozó október 17-én, csütörtökön a Hvg.hun elérhető videóra utal, holott a portál csak egy nappal később, pénteken tette közé a felvételt.

A szocialisták azt követően is cáfolták, hogy bármi közük lenne a felvételhez, hogy október 20-án a Blikk már nyilvánosságra hozott részleteket Kőrös tanúvallomásából, Gavra Gábor, a Hvg.hu főszerkesztője pedig elismerte, hogy hatalmas hiba volt előrukkolni a videóval; a főszerkesztő október 22-én lemondott.

Török Zsolt MSZP-szóvivő október 21-én azt állította, hogy október 17-én kapták meg a felvételt, és azonnal feljelentést tettek a rendőrségen. Török egy napon belül keveredett önellentmondásba: először úgy nyilatkozott, nem tudja, ki vette át a felvételt, néhány órával később pedig elismerte, hogy párttársa, Király György volt az. Az MSZP szóvivője először azt is tagadta, hogy a szocialistáknak egyáltalán közük lenne a bajai videóhamisításhoz. Török akkor azt mondta: nem az MSZP adta át a videót a Hvg.hunak, és nem is ők rendelték meg.

A szocialista Szanyi Tibor október 21-én este mindezek ellenére leszögezte: pártjának semmi köze a felvételhez, és később ugyanezt írta közleményében maga Király György is. Király október 25-én a Blikknek már arról beszélt, hogy valóban átvette a felvételt, de nem ő rendelte meg.

Mesterházy Attila október 27-én, a Hír TV Versus című műsorában megpróbálta a DK-ra nyomni a felelősséget a videó ügyében, jelezve, hogy annak ellenére az MSZP-n csattan az ostor, hogy egy gyurcsányista keze van a felvétel elkészítésében.

Október 30-án Kőrös Gusztáv már arról beszélt, hogy Király a felvétel átvételét követően maga hívta fel telefonon Mesterházy Attilát, hogy nála van az „oktatófilmet” tartalmazó cd. A volt DK-s képviselő állítása szerint az MSZP-elnök maga kérette be a felvételt, vagyis Mesterházynak már korábban tudnia kellett a kisfilm megrendeléséről. Török ennek ellenére október 30-án is tagadta, hogy ők állnának a videóhamisítás mögött, és közölte, feljelentik Kőröst.

Aznap kora este felgyorsultak az események: kiderült, hogy Gavrát személyesen rendelték be a pártszékházba a felvételért, ahol Déri Balázs, az MSZP-frakció kommunikációs vezetője, a párt kommunikációs igazgatója adta át neki az adathordozót. Török Zsolt az M1 Híradó ez értesülésére már semmit sem kívánt reagálni. A történtek fényében nehéz elhinni, hogy a szocialista párt másod- vagy éppen harmadvonalbeli tagjai magánakciót folytattak volna, amelyről a párt vezetése nem tudott. Ráadásul egy olyan ügyről – a bajai választásról – volt szó, amelynek a balliberális pártvezetés óriási jelentőséget tulajdonított.

Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője a köztévében arról beszélt, nulla az esélye annak, hogy Mesterházyt nem tájékoztatta Déri Balázs a bajai videóról, vagyis az MSZP elnöke hazudott. Ha mégsem, akkor pedig Mesterházy azért alkalmatlan a pártelnökségre, mert az apparátusa elhallgat egy ilyen fontos információt előle – vélekedett Gulyás. A fideszes politikus szerint harmadik lehetőség nincs.

Korózs Lajos, az MSZP egészségügyi politikusa a bajai hamisítási botrányról október 31-én az ATV Reggeli start című műsorában úgy vélekedett: „nagyon kemény csata folyik a jövő évi választások előtt, a csatában néhány tisztet veszít a baloldal, de ezen csak nevetek”. Ez is egyébként abba az irányba mutat, hogy a videóbotránynak újabb áldozatai lehetnek a szocialista párton belül.

„A Magyar Szocialista Párt nem hibázott, legfeljebb a kommunikációban kicsit óvatlanul jártunk el, nincs ebben rutinunk, nem mindennap esnek be ilyen bizonyítékok hozzánk” – mondta az Origónak Horváth Csaba.

Török Zsolt még október 29-én különös kijelentést tett. Azt nyilatkozta: az MSZP-nek nincs Fejér megyei sporttagozata és Károlyi Attila nevű párttagja sem. Október 30-án aztán az MTV Híradója rátalált a Sporttagozat.hu honlapra, rajta egy közleménnyel, amelyet a sporttagozat országos alelnöke, vagyis Király György írt alá. E szerint „2013. szeptember 6-án megalakult a sporttagozat kalocsai szervezete. [ ] Az előkészítő munkát Károlyi Attila, a székesfehérvári szervezet elnöke végezte.” Török Zsolt nem kívánt nyilatkozni ezzel kapcsolatban. A Domain.hu adatai szerint a Sporttagozat.hut nem más, mint dr. Vincze Géza, az MSZP sporttagozatának elnöke jegyeztette be.

Gyurcsány Ferenc a felvételkészítő DK-tagsága ellenére azt állítja: nincs köze a megrendezett jelenethez. A bukott miniszterelnök továbbra is az általa megálmodott baloldali összefogás mikéntjéről nyilatkozik lelkesen. Szerinte létrejön a megállapodás arról, hogy az egyéni választókerületekben egy közös baloldali jelölt álljon a Fidesz jelöltjével szemben. Arról is beszélt, ha az a feltétele a megegyezésnek, hogy a közös listán ne szerepeljen, akkor kész önfeláldozó gesztust tenni, és nem kér helyet magának. Szerinte az utolsó pillanatban pártját is beveszik a Mesterházy–Bajnai-szövetségbe, s neki már javaslata is van egy harmadik miniszterelnök-jelöltre.

A Népszabadság november 3-án arról írt: poligráfos hazugságvizsgálatnak vetették alá a bajai videóügy több szereplőjét. Az újság különböző forrásokra hivatkozva azt is írja: a hazugságvizsgálat gyengítette a Kőrös Gusztáv volt DK-tag vallomásában foglaltak megalapozottságát.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Összeférhetetlenség?

Etikai vizsgálatot kérnek a Czeglédy Csabát „kisegítő” ügyvéd ellen
A baloldalon minden eszközt megragadnak, hogy megmentsék Gyurcsány Ferenc barátját az ítélettől.

DK-s tempó

A középső ujját mutatta fel a Gyurcsány-párti politikus + videó
A Demokratikus Koalíció politikusa, Gregus László képviselőhöz méltatlanul viselkedett Érden.

Kiemelt

Hamiltonnak Szocsiban nem jött össze a nagy rekordbeállítás
A hatszoros világbajnoknak most be kellett érnie a harmadik hellyel, az Orosz Nagydíjat Bottas nyerte meg.

Poszt-trauma

Bakot lőtt az ellenzék: Orbánnak megint igaza lett
Ismét ők húzták a rövidebbet.

Poszt-trauma

Igazságot Magyarországnak!
Az igazságtalanság felszámolását Karácsony pártjánál kellene kezdeni.

Poszt-trauma

A főkutyapárti csak éjjel bátor, a monitor előtt
Gyakorlatilag elismerte, hogy önös politikai érdektől vezérelve hazudott.

Poszt-trauma

Utazás Mesetanácsköztársaságba
Úgy tűnik, valóban nem lehet elég korán elkezdeni a gyermekek agymosását.

Aktuális

Mihályi Gábor a folklórrendőrségről és Púpos Pistáék kemencéjéről
Egy „mihályis-államis” előadás a hagyományból táplálkozik, ­archaikus, miközben mai is.

Fricz Tamás blogja

Őszödi Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd évfordulóján is böszmeségeket ír
Gyurcsány módszeresen készül a teljes ellenzék vezetésére, még ha nem is kormányfőjelölti pozícióból.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!