A Hvg.hu bevallotta, hogy ki adta át a felvételt

Az M1 Híradója szerint a videót a portál korábbi főszerkesztője személyesen kapta meg az MSZP-székházban.

MNO
2013. 10. 30. 19:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az M1 szerda esti Híradójában elhangzott, Gavra Gábor, a hírportál akkori főszerkesztője egy kollégájával személyesen ment be az MSZP-székházba a felvételért. Az M1 megkeresésére sem Gavra Gábor, sem Török Zsolt, az MSZP szóvivője nem kívánt reagálni. Pedig a szocialisták korábban azt állították: ahogy eljutott hozzájuk a felvétel, azonnal vitték a rendőrségre, és feljelentést tettek. Ezek szerint mégsem ez történt.

A Híradóban az is elhangzott, hogy információik szerint a hamis bajai videó ügyében indított nyomozás során a rendőrség az MSZP-székház biztonsági kameráinak felvételeit is vizsgálja.

A Hvg.hu-n este az üggyel kapcsolatban az jelent meg, hogy egy telefonos megkeresést követően Déri Balázstól, az MSZP frakció kommunikációs igazgatójától október 17-én vett át egy adathordozót Gavra Gábor. A lap szerint a korábbi főszerkesztőnek nem volt tudomása arról, hogy a felvétel „manipuláció eredménye”.

A Hvg.hu által korábban hiteles személyként aposztrofált Déri Balázs Juszt László felfedezettje. Az MSZP-közeli Stop.hu társalapítója, majd a Hustler pornólap főszerkesztője volt. 2010-től tölti be a szocialisták országgyűlési képviselőcsoportjának kommunikációs igazgatói posztját.

Kőrös Gusztáv Tibor, a DK solti kisebbségi önkormányzati képviselője, a videó egyik készítője kedden a Hír TV Magyarország élőben című műsorában is elmondta a sztoriját: „Amikor Király György megkért minket, hogy ezt az oktatófilmet játsszuk el, akkor arról beszélt, hogy amit a média akkor kihozott az első bajai választás után, az szerepeljen benne. Ami miatt a Kecskeméti Törvényszék megsemmisítette az eredményt – emlékeztetett újra az MSZP-s sporttagozati vezető útmutatásaira Kőrös.

Tényleg oktatófilm. Mármint a hamisított bajai videó. Csak nem abban az értelemben, ahogy a forgatás egyik szervezője értesülésünk szerint vallomásában fogalmazott. Ő ugyanis a rendőrségen állítólag azt hozta fel védekezésül, hogy a produkciót az MSZP-ből rendelték meg, kértek tőle egy úgynevezett oktatófilmet, amely bemutatja, hogy milyen módon követ el választási csalást a Fidesz – Csermely Péter vezércikke.

 

Az MSZP kreatív tagozata által összerakott fércműben akadnak bohózati elemek is. Ilyen az a védekező megjegyzés, amely szerint az alacsony gázsijú roma amatőr színészekkel eljátszatott, gyomorforgatóan dilettáns előadás nem az MSZP kormánylejárató kampányának újabb állomása, hanem – tessék megkapaszkodni! – oktatófilm – Körmendy Zsuzsanna vezércikke.

A Hvg.hu október 18-án tett közzé egy felvételt, amellyel az állítólagos bajai fideszes szavazatvásárlást akarták bizonyítani. Ehelyett azonban a rendőrség kiderítette: a felvételt megrendezték, két nappal a bajai időközi választás után készült, és a szocialista párt székházába szállították, csak utána kerülhetett a Hvg.hu-hoz. A szocialisták feljelentést tettek a rendőrségen, viszont hallgattak róla, hogy a birtokukban volt az anyag, és még az MSZP elnöke is a Hvg.hu-ra hivatkozva rukkolt elő vele sajtótájékoztatóján. A videót korábban hitelesnek beállító Hvg.hu főszerkesztője október 23-án lemondott. Az üggyel kapcsolatban a rendőrség több embert kihallgatott, köztük Kőröst is.

A bajai videóhamisítási botránnyal kapcsolatban a szocialisták vezetője a Bajnaival kötött megállapodáskor még úgy nyilatkozott: egyetlen MSZP-s politikusnak sincs köze a videó elkészültéhez.

Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója bejelentette: a Fidesz válaszokat vár a DK-t vezető Gyurcsány Ferenctől a bajai választási videó ügyében, miután belekeveredett a párt egyik, azóta kizárt tagja is. A Fidesz szigorítaná a büntető törvénykönyvet (Btk.) az eset kapcsán, a parlamentnek beterjesztették azt a javaslatukat, amelynek célja, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videoügyhöz hasonló eset.



A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.