Kihallgatták a botrányos videóhamisítás MSZP-s megrendelőjét

Király Györgyöt is kihallgatta a rendőrség a felvétel ügyében, melyet a Hír TV szerint Harangozó Tamás vett át még annak nyilvánosságra kerülése előtt.

2013. 10. 22. 5:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tanúvallomás is azt bizonyítja, hogy egy MSZP-s politikus rendelte meg azt a videót, amellyel a Fideszt akarták csalás gyanújába keverni a bajai időközi választással összefüggésben – értesült a Hír TV. A televízió információi szerint a rendőrségnek sikerült az összes személyt kihallgatnia, akik szerepelnek a mobiltelefonnal felvett, körülbelül kilencperces videón. Ők úgy nyilatkoztak, hogy a felvételt egy bizonyos Király György kérésére készítették, aki egyébként az MSZP sporttagozatának az alelnöke.

A tanúként kihallgatott férfiak vallomásaik szerint a felvétel mobiltelefonnal, nem rejtett módon, az egyikük házában készült október 15-én, azaz két nappal a megismételt időközi önkormányzati képviselő-választás után. A felvételen látható négy férfi egy megrendezett helyzetet „játszott el”.

A Hirado.hu beszámolója szerint Király Györgyöt tanúként hallgatták ki a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon. Úgy tudják, a nyomozók elsősorban a videó készítésének körülményeiről faggatták. A rendőrök a korábban kihallgatott hat tanú vallomásaival szembesítették Királyt.

A nyomozók főleg arra voltak kíváncsiak, hogy kinek és miért volt szüksége egy ilyen filmre, de igyekeztek tisztázni azt is, hogy a cd milyen módon került az MSZP székházába. A Hirado.hu szerint a jogász végzettségű Király György minden kérdésre válaszolt.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt kérte Király Györgytől, a párt sporttagozatának alelnökétől, hogy kedden nyilatkozzon arról, milyen szerepe volt a bajai időközi választással kapcsolatban készült videofelvétel ügyében.

Ezt Török Zsolt, az MSZP szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában arra a kérdésre válaszolva mondta, hogy ha Király Györgyről bebizonyosodik, ő rendelte meg a videót, „kirúgják-e” a pártból. A párt szóvivője azt mondta: gyorsan lezajló belső vizsgálatot tartanak, és ha annak bármilyen eredménye lesz, arról tájékoztatást adnak – tette hozzá.

A Hír TV már korábban beszámolt róla, hogy a rendőrségen kihallgatták Kőrös Gusztáv solti cigány kisebbségi képviselőt is, aki egyébként a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) tagja volt tegnapig. Miután kiderült, hogy ő a felvétel egyik készítője, Gréczy Zsolt pártszóvivő bejelentette: Gyurcsány utasítására eltávolították a pártból. – Egy ember megtévedt, egy párttag a nyolcezer-valahányszázból – fogalmazott Gréczy.

A Hír TV információi szerint a férfi a rendőrségen előadta, hogy hetekkel a bajai választás előtt ismerte meg Király Györgyöt, aki később arra kérte őt, hogy hozza létre az MSZP bajai sporttagozatát. Ennek érdekében Kőrös, két társával együtt, a bajai első forduló után Budapestre utazott. A találkozón azonban már nem a sporttagozat megalakítása volt a téma.

Király György ugyanis felkérte a romákat, hogy készítsenek egy „oktatófilmet” arról, hogy a Fidesz milyen módon veszi meg a szavazatokat. Elmondása szerint erre azért volt szüksége az MSZP sportfelelősének, hogy a más megyékben lévő sporttagoknak le tudják majd vetíteni, mire figyeljenek a jövőben, hogy őket ne tudják megtéveszteni. Király arra kérte a romákat, hogy még az október 13-i második forduló előtt szállítsák le a kisfilmet. Kőrösék végül abban állapodtak meg az MSZP-s politikussal, hogy a második forduló lebonyolítása után adják át a videofelvételt.

Kőrös végül a szocialisták Fejér megyei sporttagozati elnökének, Károlyi Attilának adta át a videót, akit a rendőrség is megtalált. A Hír TV információi szerint a férfi arról vallott, hogy Király Györggyel megnézték a filmet. Az MTI a TV2 Tények című műsorára hivatkozva hétfőn közölte, a felvétel megtekintésekor Mesterházy Attila kabinetfőnöke, Szakács László is jelen volt. Ez azt jelenti, hogy bár az ügyben nyilatkozó szocialista politikusok felváltva hangoztatják, hogy pártjuknak semmi köze a videóhoz, azt Király és Szakács is látta, Harangozó is tudott róla, Mesterházy Attila pénteki sajtótájékoztatóján mégis a Hvg.hu-n megjelenő információt citálva állt ki a sajtó elé.

Király a felvétel megnézését követően telefonált valakinek, és elindultak a videofelvétellel az MSZP Jókai utcai székházába. Király itt két férfinek is bemutatta Károlyi Attilát, akiknek nevére a tanú már nem emlékezett. Úgy értesültek, a nyomozók ezt követően Károlyi elé tárták a szocialista politikusok tablóját, amelyről egyértelműen felismerte Harangozó Tamást.

Figyelemre méltó az is, hogy az MSZP felső vezetése miként járt el, miután a videóról tudomást szerzett. Harangozó Tamás tett feljelentést választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt, majd október 17-i feljelentés kiegészítése során csatolt egy CD-t is. Az adathordozón a bajai videofelvétel volt, amelyet a tanúvallomások szerint a pártközpontba is eljuttattak. Egészen érthetetlen, hogy a feljelentés kiegészítésben Harangozó október 17-én csütörtökön, a Hvg.hu-n elérhető videóra utal, viszont a portál csak egy nappal később, pénteken tette közé a felvételt. Arról a rendőrségen kihallgatott romák nem tudtak nyilatkozni, hogy felvételük miként jutott el a sajtóhoz.

A fenti információk alapján úgy tűnik, hogy a szocialisták megrendelték, múlt szerdán megkapták, majd megnézték a felvételt, feljelentést tettek a rendőrségen, viszont hallgattak róla, hogy a birtokukban volt az anyag, és még az MSZP-elnöke is a Hvg.hu-ra hivatkozva rukkolt elő vele pénteki sajtótájékoztatóján. Mesterházy Attila ezt követően követelte a bajai választási eredmény megsemmisítését, valamint hazugnak nevezték Baja polgármesterét és a Fideszt. A hétfői rendőrségi sajtótájékoztatóig az MSZP úgy tett, mintha semmit nem tudna a hamisított felvételről, amelyet a Hvg.hu pénteken tett közzé. Ezt követően azonban Török Zsolt, a párt szóvivője olyan nyilatkozattal állt elő, amelyből egyértelműen kiderült, hogy az MSZP-ben ismerték a bajai hamisított felvételt.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján követelte, hogy az MSZP azonnal tisztázza magát a bajai videó ügyében.

Fodor Gábor a Hír TV-nek hétfőn azt nyilatkozta: nem ért egyet azzal, hogy nemtelen eszközöket alkalmazzanak az időközi választásokon. A Liberálisok elnöke ugyanakkor hozzátette: ettől még fel fog szólalni október 23-án a botrányban érintett pártok vezetőivel, mivel ő mindig is az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Viszont hozzátette, nem fogja majd véka alá rejteni a véleményét és hogy ő a Hősök terén is felszólalna a nemzeti ünnepen, ha felkérnék erre.

 

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője az ATV-nek adott interjút a bajai botrány kapcsán. Ő is azt hangsúlyozta, hogy az MSZP-nek és a DK-nak nem lenne szabad sároznia egymást, mert „egymásra vannak utalva”. A Gyurcsány-párt arca hangot adott meglepetésének is: nem érti, hogy miért a bajai időközi választások után készült el a felvétel, és egyetért Mesterházy Attilával abban, hogy ez csak a Fidesz érdeke lehet. Gréczy meg van róla győződve, hogy a szocialisták tisztességesen jártak el az ügyben.

 

„Ha idehozták, hát idehozták” – így kommentálta a Hír TV-ben Szanyi Tibor, hogy a szocialista székházban kötött ki a bajai hamisított videó. Az MSZP elnökségi tagja úgy fogalmazott, hogy a nyomozás állása kapcsán a rendőrség őket nem kényezteti el részletekkel, csak a sajtót. Arra a felvetésre, hogy a hvg.hu pénteki publikációja után csalást kiáltottak, a 13. kerületi képviselő azt mondta: hát erre csak kellett mondani valamit. Szanyi tagadta azt is, hogy ők rendelték volna meg a felvételt, és kétszer is úgy fogalmazott: „az etnobiznisznek a Fidesz a nagymestere”. Kijelentette, hogy nem fognak korábbi vádjaik miatt bocsánatot kérni a nagyobbik kormánypárttól. Végül közölte, „ilyen tevékenységet, mint a videóhamisítás, a Magyar Szocialista Pártban nem folytatnak. Nincs igényünk rá.”


A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.