A bajai videó miatt szigorítanák a Btk.-t

A Btk. szigorítását javasolja a Fidesz, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videóügyhöz hasonló eset.

WA
2013. 10. 28. 15:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal elmondta, az Országgyűlésnek még hétfőn benyújtják a várhatóan decemberben hatályba lépő Btk.-módosítási javaslatukat, amely alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti majd azt, aki mások becsületének csorbítására hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, az két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, az három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntető – ismertette az indítványt.

A bizonyítékhamisítási botrány mélyen aláásta a demokratikus intézmények működésének normális rendjét, ezért „nem engedhetjük meg, hogy a közelgő választás előtt ilyen még egyszer előforduljon” – indokolta javaslatukat a frakcióvezető. Szerinte aki nem támogatja majd az előterjesztést az Országgyűlésben, az „rosszban sántikál”.

Rogán Antal azt mondta, a bajai időközi választással kapcsolatban rögzített felvétel elkészítésében a baloldal több pártjához köthető emberek is részt vettek, és fontosnak tartották, hogy a videót rögtön elvigyék az MSZP székházába, „ahol őket feltűnően hamar és nyilvánvalóan ismerősként fogadták”.

A szocialisták szerint erős a gyanú, hogy a büntető törvénykönyv módosítása a bajai videoügyben csak a Fidesz kommunikációs céljait, a figyelemelterelést szolgálja. Az MSZP az MTI-nek küldött közleményében azt írta: szakmai alapon fogják megvizsgálni az előterjesztést és kialakítani róla álláspontjukat.

A Hvg.hu október 18-án tett közzé egy felvételt, amellyel az állítólagos bajai fideszes szavazatvásárlást akarták bizonyítani. Ehelyett azonban a rendőrség kiderítette: a felvételt megrendezték, két nappal a bajai időközi választás után készült, és a szocialista párt székházába szállították, csak utána kerülhetett a Hvg.huhoz. A szocialisták feljelentést tettek a rendőrségen, viszont hallgattak róla, hogy a birtokukban volt az anyag, és még az MSZP elnöke is a Hvg.hura hivatkozva rukkolt elő vele sajtótájékoztatóján. A videót korábban hitelesnek beállító Hvg.hu főszerkesztője október 23-án lemondott.

Az üggyel kapcsolatban a rendőrség több embert kihallgatott, köztük Kőrös Gusztáv solti cigány kisebbségi képviselőt, aki egyébként a Gyurcsány Ferenc vezette DK tagja volt hétfőig. A férfi a rendőrségen előadta, hogy hetekkel a bajai választás előtt ismerte meg a szocialista Király Györgyöt, aki később arra kérte őt, hozza létre az MSZP bajai sporttagozatát. Ennek érdekében Kőrös két társával együtt a bajai első forduló után Budapestre utazott. Itt Király György felkérte a romákat, hogy készítsenek „oktatófilmet” arról, hogy a Fidesz milyen módon veszi meg a szavazatokat (A Magyar Nemzet vezércikkét itt olvashatja el.)

A bajai videóhamisítási botránnyal kapcsolatban a szocialisták vezetője a Bajnaival kötött megállapodáskor még úgy nyilatkozott: egyetlen MSZP-s politikusnak sincs köze a videó elkészültéhez. Azóta az is kiderült: az MSZP Jókai utcai székházának térfigyelő és biztonsági kameráit is elemzi a rendőrség, hogy információkat szerezzenek a videóval kapcsolatban.

Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója múlt csütörtökön bejelentette: a Fidesz válaszokat vár a DK-t vezető Gyurcsány Ferenctől a bajai választási videó ügyében, miután belekeveredett a párt egyik, azóta kizárt tagja is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.