Keresés
Magyar Nemzet
2020. április 3., péntek, Buda, Richárd napja
HÍR TV - Publi Café:Áriázásba kezdtek a liberálisok
Archívum, Égigérő
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/egigero/a-vasut-tuloldalan-terjeszkedik-a-liget-budapest-3953991/

A vasút túloldalán terjeszkedik a Liget Budapest

Megújítják a zöldfelületet és egy régi épületet. A szocreált elbontják.

A Liget Budapest Projekt által alkalmazott recept pragmatikusan gondolkozva ígéretesnek tűnik: ami régi és elavult – legyen az szétesni készülő szocreál kockaház vagy repedezett betontenger –, bontsuk el. A régi épületek helyére tegyünk új, nemzetközi színvonalú épületeket, a felbontott aszfalt helyére pedig terjesszük ki a zöldfelületet. A park többi részét – legyen az értékes, de rossz állapotú századfordulós épület, értékes, de öregedő növényállomány – újítsuk meg.

A receptet a vasút mögötti területen is alkalmazni fogják. Az egykori Szabolcs utcai kórház helyén álló elavult kockaházakat, földszintes lepényépületeket elbontják, az értékes régi épületet viszont megmentik. Az elbontott épületek által elfoglalt helyen úgy fér el egy hatalmas új, hogy közben lehetőség nyílik a terület egykori közterének újbóli kialakítására, a zöldfelületek növelésére.

A fent említett új épület lesz az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, rövidítve OMRRK. A tervek szerint a hangzatos nevű intézményben fogják tárolni, illetve restaurálni a Városligetben álló és ide költöző múzeumok éppen nem kiállított anyagait. A Szépművészeti, a Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum számára közös raktárként szolgáló épület összesen 37 ezer négyzetméteren valósul meg. A projekt érdekessége, hogy míg a Városliget új múzeumainak tervezésére elismert nemzetközi sztárépítészeket kértek fel, az építészeti szempontból szintén igen magas színvonalú OMRRK-t egy korábban inkább kiállítástervezőként ismert magyar építésziroda jegyzi.

A Narmer Stúdió azért tervezte tagolt alaprajzúra az új, modern épületet, hogy az logikájával illeszkedjen a rekonstruálásra kerülő volt izraelita kórház épületéhez. A korábbi elképzelés szerint átvették volna a régi kórház téglaanyag-használatát is, de a legújabb látványtervek szerint ezt mégis elvetették. A tervezők szemmel láthatóan nem vesztek el a részletekben, az időtállónak ígérkező épület értékét inkább az arányokkal és archaikus elemek átértelmezésével kívánták elérni.

A területen a fejlesztést követően napközben publikus közparkot alakítanak ki, ami esténként zárva lesz. A raktározási épületben múzeum nem fog működni, de azért látogathatóvá teszik. A fejlesztés további érdekessége a pozíciójában rejlik: ha később az egykori kórház teljes területét rehabilitálják és megvalósul a Nyugati pályaudvar mögötti területre beharangozott fejlesztés is, akkor a megújuló Városligettel együtt egybefüggő új városrész jöhetne létre. Az OMRRK építkezését már elkezdték, a tervek szerint 2018-ra épül fel.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

VÉDEKEZÉS

Szijjártó: Ne legyünk képmutatóak!
A miniszter elmondta: az elmúlt napokban ismét elképesztő hazugságokat terjesztettek rólunk politikai vezetők az európai uniós tagországokból.

Lebontható a liberális fal

Váratlan helyről álltak ki Varga Judit mellett
Az igazságügyi miniszter hiszi, hogy sok munkával, háttérbeszélgetéssel nyugaton is lebontható a liberális fősodratú média fala.

Kiemelt

Elhunyt Bill Withers énekes
81 éves korában meghalt az 1970-es évek legendás soulénekese, az Ain't No Sunshine című dal előadója.

Poszt-trauma

Rettegj, 444! A svéd orvosok már maszkot sem kapnak!
Nyugodtan kiálthatnának akár diktatúrát is.

Poszt-trauma

Ezt nem fogják elhinni – pedig igaz!
Lelepleződtek a hazug gazemberek.

Poszt-trauma

Frankhon már nem a fejlett Nyugat
Így nagyon nehéz a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés.

Poszt-trauma

Szándékosan árt az ellenzék és lakájmédiája
Zsiday Viktor befektetési elemző írása leleplezi a balliberálisokat.

Aktuális

Átgondolatlan döntés a szombati menetrend
Karácsonyék nem vették figyelembe, hogy az mit fog okozni az utasforgalomban – mondta Vitézy Dávid.

Fricz Tamás blogja

Aguilar, LIBE-bizottsági elnök úr, fejezze be!
A világválság tetőpontjához közeledve a LIBE-bizottság elnöke aggódott egy nagyot a magyar demokráciáért.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!