Keresés
Magyar Nemzet
2020. március 29., vasárnap, Auguszta napja
HÍR TV - Troll:Hangulatkeltés a kormány ellen
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/chiovini-a-nem-tanulhato-vizualis-igazsagok-festoje-egerben-4086245/

Chiovini, a nem tanulható vizuális igazságok festője Egerben

Műtermébe járt morfondírozni Móricz, Tamási Áron, Erdei Ferenc. Rómából is ragaszkodott Szolnokhoz – az alföldi város is hozzá. Chiovini Ferenc díszpolgári címig vitte, most Egerben látható életműtárlata.

Félidejéhez érkezett, de még mindig látható két héten át, egészen június 16-ig Chiovini Ferenc kiállítása Egerben a Templom Galériában, hétfő kivételével naponta 11 és 17 óra között. A Munkácsy-díjas Érdemes Művész életműtárlatát nem véletlenül nyitotta meg májusban az olasz nagykövet, Maria Assunta Accili Sabbatini; 2013-ban ünnepeljük az olasz–magyar évet, ami sokkal hitelesebb egy olasz gyökerekkel bíró festőművésszel – igaz, az Alföld festőjének dédapja már magyar zászló alatt vett részt az 1848-at követő harci cselekményekben, hadbíró főhadnagyi rangban.

 

Chiovini – akinek családja még 1800 környékén települt át a Lago Maggiore partjáról Egerbe – 1899-ben született Besenyszögön, ami természetszerűleg ugye az Alföldön van. Kijárva a képzőművészeti főiskolát a Szolnoki Művésztelephez csatlakozott, szenvedéllyel rajzolva, festve a delelő gulyát, a halászokat és az ünneplő népeket. Hogy művészetimádatának a lehető legteljesebben hódolhasson, Aba-Novák Vilmos társaságában freskókkal díszítette föl a jászszentandrási templom falait. (Földíszített még békésszentandrási, ceglédi és szolnoki templomot is.) A világháború időszaka után ő maga karolta fel a művésztelepet, és élete végéig (1981) ott is tartózkodott, illetve alkotott; Szolnok díszpolgári címével is kitüntették.

 

A mester lányának, Chiovini Mártának, az operaház nyugalmazott koncertmesterének köszönhető, hogy a szolnoki műhelyből nagyobb mennyiségű anyag megmenekült; már csak az volt hátra, hogy az iratgyűjteményt valaki összerendezze és kiadja. A feladat Hatvani István Gáborra, Chiovini dédunokájára hárult, aki családi vállalkozásban jelentette meg a hiánypótló dokumentumgyűjteményt. Az iratokból kiviláglik, hogy a Chiovini família bizony részt vett az egri dóm építésében is.

Chiovini tehát az alföldi iskola plein air stílusát követve főként tájakat, életképeket, lovas kompozíciókat örökített meg, a Tisza és a Zagyva összefolyásánál hozta létre már a maga korában is gyűjtők által keresett, páratlanul gazdag életművének jó részét, de emellett akár egy római utcaképet is azonnal papírra vetett, ha az valami miatt megfogta (1935-ben töltött ott egy évet). A 2006-ban végre megjelent és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója által bemutatott kötet nem titkolt célja egyébként hozzásegíteni a ma talán méltatlanul félretett művészt az ébredő Aba-Novák-i ismertséghez. Mert nem kisebb egyéniségek látogatták, mint Móricz Zsigmond, Tamási Áron, Veres Péter, Erdei Ferenc vagy Váci Mihály.

 

A családi gyűjtésből kiderül az is, hogy a festő tudatosan készülhetett arra, hogy a szolnoki műhely anyagát egyszer majd valaki összegyűjti és így teszi közkinccsé. Chioviniék pedig a hányattatások közepette is őrizgették a leveleket, sajtómegjelenéseket, igazolványokat – sajnálatos módon a Németh István író-rendező és Szabó Árpád operatőr által leforgatott portréfilmanyagról (1974) semmit sem tudni.

Besenyszög mindenesetre róla nevezte el iskoláját, emlékszobát kialakítva számára, a szolnoki városházán pedig éppúgy látni Chioviniket, mint a Magyar Nemzeti Galéria vagy a festő által építtetett hegyvidéki (Lejtő utca) ház gyűjteményében.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Megváltozott élethelyzet

A halálról is beszélni kell a gyerekkel
Hogyan hat a járvány és a megváltozott élethelyzet a családokra? Mit tehetnek a szülők, hogy enyhítsék gyermekeik szorongását? Az efféle kérdéseket Deliága Éva pszichológus válaszolta meg.

Munkaerőpiac

Sokan vállalnak áthidaló munkát
Új, korábban nem tapasztalt munkaerőpiaci folyamatokat indított el a koronavírus-járvány. A munkaerőhiány miatt évek óta nem betöltött pozíciókért most megindult a roham.

Kiemelt

Drága védelem apokalipszis ellen
Ahogy egyre többen betegednek meg az új típusú koronavírustól világszerte, úgy próbálják – a pénzt nem sajnálva – a világ leggazdagabbjai megvédeni saját magukat és családjukat.

Poszt-trauma

Mi véd meg a vírustól?
Van-e az a pénz?

Poszt-trauma

Demszky nagyon nagy bajban lehet
Itt komoly a gond.

Poszt-trauma

Ballib lapok újítása: a halálozási arány-narratíva
Leginkább a magyar egészségügyi dolgozókat sértik meg.

Poszt-trauma

Orbánnak ásott vermet a Népszava, maga esett bele
A tényeket nehéz véleményekkel hajlítani, de azért mindent megtettek.

Aktuális

Jól vizsgázott a korlátozott bevásárlónap
A vevők döntő többsége tisztában volt a kijárási korlátozás során megosztott vásárlási időt bevezető új bolti működéssel – mondta Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Fricz Tamás blogja

Szél Bernadett nem érti – mi sem értjük őt
Vis maior esetén gyors, azonnali döntésekre van szükség.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!