Keresés
Magyar Nemzet
2020. július 7., kedd, Apollónia napja
HÍR TV – Sajtóklub:Ez az őrület újra fel fog böffenni a világban
Archívum, Szuperplán
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/szuperplan/valsaghelyzetekre-reagalnak-a-frankofon-filmesek-3901709/

Válsághelyzetekre reagálnak a frankofón filmesek

Generációváltásnak s új trendek születésének lehetünk tanúi a francia kultúrájú országok filmiparában.

Frankofón dalverseny, reneszánsz dallamok, s filmek, filmek, filmek – többek közt ezeket ígéri a programfüzetben a Budapesti Francia Intézet igazgatója, Hervé Ferrage az idei, 17. Frankofón Fesztivál kapcsán. A rendezvénysorozathoz tartozó filmnapok központi témája a hétköznapi problémák és a törekvés ezek megoldására – tudtuk meg a Budapesti Francia Intézet audiovizuális megbízottjától, Jessica Favarel-Garrigues programfelelőstől. Gazdasági, társadalmi vagy identitásbeli válsághelyzetekre reagálnak a filmek szereplői – ez jellemzi a filmnapok válogatását. Favarel-Garrigues leszögezte: a frankofón filmipar nincs válságban, sőt a lehető legváltozatosabb műfajokban reagál a világ történéseire, és tükrözi a francia ajkú országok sokszínűségét.

– A rendezvény mindig jó alkalom arra, hogy többet megtudjunk a francia nyelvű kultúrák filmművészetéről, hogy merre tart és mit is jelent. Számomra a frankofón film jellemzője az, hogy kényes témákat kellő szarkazmussal és humorral tud bemutatni – tette hozzá a programfelelős. A fesztivál egyik kiemelt alkotása a csodagyerekként induló s azóta befutott kanadai rendező, Xavier Dolan Ez csak a világ vége című, új mozija. – Ő valóban trendteremtő, olyan témákhoz nyúl, amelyek jellemzik a mai frankofón filmművészetet: szereplőinek érzelmeit kivételes módon tárja elénk nemcsak az összetett képi világnak, hanem a jól megválogatott zenének is köszönhetően – mondta Jessica Favarel-Garrigues.

A trendteremtés kapcsán példaként említhetjük a filmnapokon bemutatott André Téchiné-filmet, a Tizenhét évesen-t is. A díjnyertes Randevú, illetve Vad nád 73 éves rendezőjét nem mondhatjuk épp újonc másolónak, és tudjuk azt is, a homoszexualitás témáját előszeretettel emeli filmjeibe. Tavalyi alkotása mégis olyan, mintha csak Dolan négy évvel ezelőtti művének alapelemeit venné át. A Tom a farmon-ban éppúgy volt meleg kapcsolattá fejlődő agresszió, éppúgy a természet vadsága adta az újraértelmeződő emberi kapcsolatok közegét, ráadásul még a főhőst is ugyanúgy Tomnak hívták. Nem lepődnénk meg azon sem, ha a családi drámákat, együttélési problémákat előszeretettel filmre vivő Téchiné hatott volna a kanadai rendezőre. A komótosabban, csendesebben építkező francia helyett viszont már itt van a vadabb, erőteljesebb, lendületesebb Dolan, s a Tizenhét évesen helyett érdemesebb is belemélyedni a Tom a farmon pszichológiailag nagyon izgalmas erőszakdrámájába.

Közben bemutatták már a lengyel–francia vöröskeresztes holokausztdrámát, az Ártatlanokat is, amelyet egyébként nagyon szeretnek a kritikusok. De éppígy említhetjük a Dolan-kedvenc Anne Dorval szereplésével készült szervátültetős nyitófilmet, a Szívvel-lélekkel-t. Vígjátékok tekintetében vegyesebb az összkép. Rachel Lang első nagyjátékfilmje, a Berlinalét megjáró Baden Baden egy nyugalmat találni képtelen fiatal nőről szól. Teszi ezt érdekesen, ígéretesen. A Fiona Gordon és Dominique Abel rendezte Elveszve Párizsban (Paris pieds nus) már jóval kiborítóbb néznivaló. Ráadásul sajnos az idén elhunyt, csodálatos Emmanuelle Rivával, aki olyan fájdalmasan igaz dolgokat mutatott meg az életről s annak végéről a Szerelemben, hogy azt egykönnyen nem felejtjük. A burleszkre hajazó filmben két bohócszerű karakter, a kanadai könyvtárosnő és a párizsi hajléktalan egymásra találását figyelhetjük meg. A rendezőpáros nem tagadta meg színházi múltját ezzel a harsány, színes alkotással. Nagy kár, hogy a karakterek olyan idegesítők és egyben kiszámíthatók, hogy az első negyedóra után kimenekülnénk a moziteremből. Riva karakterével ráadásul mintha a Szerelem életből lassan kivonuló alakjának paródiáját adnák, ami külön elkeserítő.

Mindennek ellenére a frankofón filmnapok izgalmasan nyúl a kortárs francia kultúrájú filmekhez, számtalan igényes, fesztiválkedvenc produkciót a néző elé tárva. Köztük a múlt héten általunk már bemutatott, román Sebhelyes szívekkel, de főleg a már említett Ártatlanokkal.

###HIRDETES2###

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Liberális demokrácia

Kukába dobták a konzultációs íveket a momentumosok – tagadnak
Kitöltött nemzeti konzultációs íveket tartalmazó, már lezárt borítékokat nyitogatnak.

Gyurcsány

Gyurcsány az állammal kötött üzleteken gazdagodott meg
Csak az elmúlt négy évben összesen több mint kétmilliárd forint osztalékot vett fel csak az Altusból.

Poszt-trauma

Karácsony és médiája hülyének nézik a szimpatizánsaikat
Azt akarják elhitetni, hogy Orbán Viktor tart Karácsony Gergelytől.

Poszt-trauma

Orbán zsenije lehervasztotta a mosolyt a baloldaliak arcáról
Nincsenek egy súlycsoportban.

Poszt-trauma

Két lehetőség van…
Tűrnie kell Niedermüller Péternek, vagy…

Poszt-trauma

Jesszusom!
Tudják, ki volt a názáreti?

Aktuális

Folyamatosan javult a Balaton vize, az algásodás a kérdés
Bár a világ hat legtisztább nagy tava közé sorolták a Balatont, kicsit megkésett az elemzés.

Fricz Tamás blogja

Sokan dolgoznak azon, hogy a múltat végképp eltöröljék
Tudják, mi a közös a Black Lives Matterben, az Antifában, Soros Györgyben és a globális elitben?
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!