Keresés
Magyar Nemzet
2020. január 18., szombat, Piroska napja
Archívum, Vezércikk
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/vezercikk/moszkvai-attores-4092791/

Moszkvai áttörés

„A mostani szerződés hosszú távon nemcsak olcsó áramot jelenthet”

Oroszország ma már nem fenyegetést, hanem lehetőséget jelent. Olyan lehetőséget, amellyel nyitni lehet új, eddig elfelejtett térségek felé. Oda, amelyet elfelejtettünk, mert az ideológiai őrületben azt hittük, hogy hanyatlik, s nem érdemes figyelni rá.

Közben a világ mégiscsak erre vetette a tekintetét. Némelyek szégyenlősen, a régi fenntartásokat eldugva, némelyek úgy, hogy mi, ugye, megmondtuk. Egyik megközelítés sem jó! Oroszország ugyanis ma már nem ideológiákban gondolkodik. Ha mégis, akkor a konzervatívban! Éppen ezért a múltat félretéve előre kell tekinteni. S ekkor világosan látszik, hogy Oroszország újra igazodási pont, amely a globális rendetlenségben előre visz. Éppen ezért még akár figyelni is lehetne rá, geopolitikai értelemben pedig nem árt időben arra nézni, ahova a világ szeme előbb-utóbb mégiscsak fókuszál. Szemlesütve, de érdeklődve.

Ebben a kontextusban kell valahol vizsgálni a Paksról született egyezséget is, amely áttörést jelent a keleti nyitásban is. Amelyről ez idáig inkább csak beszéltünk, semmint tettük. A mostani egyezség e szempontból is áttörés, amely persze soha nem feledtetheti el, hogy hova is tartozunk. Európához, amely egyébként épp az ilyen pragmatikus lépéseken át próbál összefogni a geopolitikai térség másik felével, miközben hangosan kiabál néhány kis ország keleti nyitása miatt. Mint például az EU vezető hatalma, Németország, amely még Paks ügyében is közvetített. Csak úgy, csendben.

Éppen ezért érthető a hazai ellenzék csöndje is. Tessék-lássék elhangzik ugyan némi bírálat, ám ez nem a lényeget érinti. Tudják ugyanis, hogy a megállapodás jó, s nem sérti Magyarország érdekeit. A hazai energiaellátás biztonságáról, s arról, hogy a Déli Áramlatról szóló megállapodás mennyiben segíthet hosszú távon a gázár meghatározásában. Mert azért ne feledjük el, Németország is azért kapja olcsóbban a gázt, mert együttműködése komplex Oroszországgal. Mindenre kiterjedő, amely felé Magyarország is halad. S le vagyunk maradva. Mert az Oroszországgal a múltból eredendően is sok tekintetben vitázó Lengyelország is előbbre tart, nem keverve az ideológiát a pragmatizmussal.

A mostani szerződés hosszú távon nemcsak olcsó áramot jelenthet. Ez teljes mértékben magyar nemzeti érdek. Mint ahogy az is, hogy ez a szerződés a lehető legátláthatóbb legyen, mivel a homály csak olyan támadási felületet ad, amely rontja a stratégiai szerződés hatékonyságát. Éppen ezért a kormánynak mindent meg kell tennie azért, hogy a lényeg ne vesszen el. S ebben komoly az ellenzék felelőssége is. Nem lehet ugyanis kicsinyes belpolitikai érdekek oltárán feláldozni a hosszú távú érdekeket.

Ha valamit Putyinnal beszélgetve megtanultam, akkor azt, hogy a nemzeti érdekeket mindenáron védeni kell. Ha úgy van, akkor Oroszország ellenében is. De most, itt nem erről van szó. Paks bővítése olyan érdek, amely nem nemzeti összefogást igényel. Ehhez kell felnőni!

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Elhunyt Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas magyar költő
Makkai Ádám sokat tett a magyar költészet és irodalom nemzetközi megismertetéséért. A család tájékoztatása szerint az írót budapesti otthonában érte a halál.

Poszt-trauma

Vihogó momentumos lányok Strasbourgban – videó
Arrogáns hangnem és bohóckodás.

Poszt-trauma

Mi fáj Bősz Anettnek?
A magyar zászló, vagy a magyar hús zavarja a képviselő asszonyt?

Poszt-trauma

Lendvai Ildikó a botcsinálta fociszakértő
Elgurult az a fránya pettyes.

Poszt-trauma

Bősz Anett esete a rendszerváltással
Liberális gőg vagy szimpla tudatlanság?

Kártérítés

Magyar György börtönbiznisze
Nézzük, mi van azzal a Magyar Györggyel, aki 2018-ban még az MSZP–Párbeszéd közös jelöltjeként indult Siófok 4-es számú választókerületében, ám nem választották meg.

Érdekvédelem?

Huszártelepen majdnem áldozatul estek a szegregáció elleni harcnak
A gyöngyöspatai per kapcsán ismét a középpontba került az iskolai szegregáció témája. A liberális jogvédők egyáltalán nem a nyíregyházi mélyszegénységben élők érdekeit nézték.

Aktuális

Belső végtelen
Nagy Attila Andrew Victor Schally Nobel-díjas professzor mellett dolgozott kutatóvegyészként tizennégy évig New Orleansban. Miután megkapta az amerikai állampolgárságot, és kinevezték „full” professzornak, hazajött.

Fricz Tamás blogja

A liberálisoknak már Matolcsy György is fasiszta...
Már megint megjelent egy, a nemzeti együttműködés rendszerét és Magyarországot pocskondiázó és lesajnáló kötet az Egyesült Államokban.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …