Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 12., szerda, Pongrác napja
HÍR TV – KEMÉNYMAGAz angol nem, de a body shaming nagyon megy.
Archívum, Vezércikk
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/vezercikk/moszkvai-attores-4092791/

Moszkvai áttörés

„A mostani szerződés hosszú távon nemcsak olcsó áramot jelenthet”

Oroszország ma már nem fenyegetést, hanem lehetőséget jelent. Olyan lehetőséget, amellyel nyitni lehet új, eddig elfelejtett térségek felé. Oda, amelyet elfelejtettünk, mert az ideológiai őrületben azt hittük, hogy hanyatlik, s nem érdemes figyelni rá.

Közben a világ mégiscsak erre vetette a tekintetét. Némelyek szégyenlősen, a régi fenntartásokat eldugva, némelyek úgy, hogy mi, ugye, megmondtuk. Egyik megközelítés sem jó! Oroszország ugyanis ma már nem ideológiákban gondolkodik. Ha mégis, akkor a konzervatívban! Éppen ezért a múltat félretéve előre kell tekinteni. S ekkor világosan látszik, hogy Oroszország újra igazodási pont, amely a globális rendetlenségben előre visz. Éppen ezért még akár figyelni is lehetne rá, geopolitikai értelemben pedig nem árt időben arra nézni, ahova a világ szeme előbb-utóbb mégiscsak fókuszál. Szemlesütve, de érdeklődve.

Ebben a kontextusban kell valahol vizsgálni a Paksról született egyezséget is, amely áttörést jelent a keleti nyitásban is. Amelyről ez idáig inkább csak beszéltünk, semmint tettük. A mostani egyezség e szempontból is áttörés, amely persze soha nem feledtetheti el, hogy hova is tartozunk. Európához, amely egyébként épp az ilyen pragmatikus lépéseken át próbál összefogni a geopolitikai térség másik felével, miközben hangosan kiabál néhány kis ország keleti nyitása miatt. Mint például az EU vezető hatalma, Németország, amely még Paks ügyében is közvetített. Csak úgy, csendben.

Éppen ezért érthető a hazai ellenzék csöndje is. Tessék-lássék elhangzik ugyan némi bírálat, ám ez nem a lényeget érinti. Tudják ugyanis, hogy a megállapodás jó, s nem sérti Magyarország érdekeit. A hazai energiaellátás biztonságáról, s arról, hogy a Déli Áramlatról szóló megállapodás mennyiben segíthet hosszú távon a gázár meghatározásában. Mert azért ne feledjük el, Németország is azért kapja olcsóbban a gázt, mert együttműködése komplex Oroszországgal. Mindenre kiterjedő, amely felé Magyarország is halad. S le vagyunk maradva. Mert az Oroszországgal a múltból eredendően is sok tekintetben vitázó Lengyelország is előbbre tart, nem keverve az ideológiát a pragmatizmussal.

A mostani szerződés hosszú távon nemcsak olcsó áramot jelenthet. Ez teljes mértékben magyar nemzeti érdek. Mint ahogy az is, hogy ez a szerződés a lehető legátláthatóbb legyen, mivel a homály csak olyan támadási felületet ad, amely rontja a stratégiai szerződés hatékonyságát. Éppen ezért a kormánynak mindent meg kell tennie azért, hogy a lényeg ne vesszen el. S ebben komoly az ellenzék felelőssége is. Nem lehet ugyanis kicsinyes belpolitikai érdekek oltárán feláldozni a hosszú távú érdekeket.

Ha valamit Putyinnal beszélgetve megtanultam, akkor azt, hogy a nemzeti érdekeket mindenáron védeni kell. Ha úgy van, akkor Oroszország ellenében is. De most, itt nem erről van szó. Paks bővítése olyan érdek, amely nem nemzeti összefogást igényel. Ehhez kell felnőni!

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

ÚJABB FONTOS FEJLESZTÉS

Így működik majd a védettségi igazolvány applikációja
A mobilalkalmazás célja, hogy minden magyar állampolgárnak egyszerű és kényelmes megoldást nyújtson a védőoltások igazolására.

GYURCSÁNYÉK ÚJRA AKCIÓBAN

Az oltásellenes baloldal öt legveszélyesebb állítása
A hazai oltási program a baloldal vakcinaellenes kampánya ellenére is sikeres, így Magyarország az Európai Unió élmezőnyében van az átoltottságot tekintve.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Beszéljünk az angolnyelv-tudásról!
A túloldali politikacsináló propagandistáknál személyfüggő a beszédkészség szükségessége.

Poszt-trauma

Az Economistban Karácsony Gergely már átvágta a határzárat
Ideje befejezni a sumákolást, a kettős beszédet, és színt vallani kerítésügyben.

Poszt-trauma

Bélyeget a rémisztő képződményekre!
Aki egykor a kommunizmus híve volt, most arról papol, hogy a kínai egyetem behozza Magyarországra a kommunista szellemet?

Aktuális

Sütit reggelire? Ha zabpelyhes, miért ne!
Ez a sütemény reggelire is bátran adható csemetéinknek, hiszen a benne található zabpehelynek köszönhetően kiváló rostforrás.

Fricz Tamás blogja

A pedofilgyanús Foucault, avagy számít-e az erkölcs a szakmai teljesítmény megítélésénél?
Előre bocsájtom: nem hiszem, hogy tökéletesen megválaszolható a kérdés. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!