A Portik–Laborc-találkozók „gyümölcse” lehet a Kósát lejárató videó

A Kósa Lajos lejáratását célzó videóból kiderül, 2010-ből származhat, így akár a Portik–Laborc-találkozók „gyümölcse” is lehet. A felvétel egyébként egy olyan lakásban készült, amelyet Portik Tamás fiának egyik cége bérelt.

MNO
2013. 05. 03. 18:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét éve dolgozik a munkahelyén, ezzel kezdi mondandóját az a férfi, aki a 2010-es választások előtt közzétett felvételen később arról beszél, hogy cége megvesztegette Kósa Lajost, Debrecen fideszes polgármesterét. A nyilatkozat miatt a cég azonnal kirúgta és feljelentette a férfit.

A Híradó birtokába került feljelentésből az derül ki, hogy a férfi 2003-ban, egészen pontosan 2003 novemberében került a kft.-hez. Ha a férfi valóban hét év munkaviszony után állt a kamera elé, akkor a felvétel csak 2010-ben készülhetett. Vagyis a 2008-as Portik–Laborc-találkozók után, amelyeken az olajügyekben ismertté vált Portik Tamás felajánlkozott a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának, hogy az MSZP választási győzelme érdekében lejárató akciókat szervez közéleti szereplők, vélhetően fideszes politikusok ellen.

Mindez azért is lényeges, mert az MSZP pénteki közleményében még arról ír: a Kósa Lajost lejárató videofelvételről kiderült, hogy az még 2007-ben készült, így nem lehet folyománya a 2008-ban létrejött Portik–Laborc-találkozónak. „Kocsis Máté és Kósa Lajos hiába haknizta körbe gyorsan a sajtót, világosan kiderült: alaptalanul vádaskodtak” – írták.

Azt, hogy a férfi hét éve dolgozott a kft.-nél a felvétel időpontjában, a tanúvallomásában is megerősítette a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályán, 2010. március 31-én. A kihallgatása előtt a nyomozók figyelmeztették, hogy köteles az igazat mondani.

Szerdán mutatták be azt a Híradó birtokába került, három évvel ezelőtti rendőrségi dokumentumot, amelyből az derül ki, hogy a Kósa Lajos elleni 2010-es lejárató kampány mögött Portik Tamás állhat. Erről portálunk is beszámolt. A videón szereplő férfi a rendőrségen elmondta azt is, hogy a felvétel az V. kerületi Galamb utca 4-es számú ház egyik lakásában készült. A lakást korábban Portik Tamás fiának egyik cége bérelte, a vállalkozás fő tevékenysége videofelvételek készítése volt.

Az első Orbán-kabinet titokminisztere, a fideszes Demeter Ervin szerint a Gyurcsány-kormány idején „üzemszerűen” használták politikai és alvilági célokra a titkosszolgálatokat, így a Portik–Laborc-ügy, Laborc Sándor szövetkezése Portik Tamással sem „félrelépés” volt. „Ez egy hétköznapi gyakorlat volt ( ), üzemszerűen így működött a Laborc-féle titkosszolgálat” – fogalmazott pénteken a politikus.

Mint ismert, a Laborc–Portik-találkozókon készült hangfelvétel leirata a múlt héten került nyilvánosságra. Ebből kiderült: Portik felajánlotta a titkosszolgálat vezetőjének, hogy terhelő adatokat szerez vagy kreál jobboldali politikusokról. A Portik–Laborc-találkozókról készült hanganyagok minőségével ugyan gondjuk van az ellenzéki politikusoknak, de azt ők sem állítják, hogy a felvételeket manipulálták. Az egykori titokminiszter, Szilvásy György saját maga és Laborc felelősségét mentegette a találkozók megjelent leirataival kapcsolatban a Hír TV április 25-i Rájátszás című műsorában.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kedden arról döntött, hogy a Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló, paritásos alapon működő ténymegállapító albizottságot állít fel.

Kósa Lajos csütörtök reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy „politikai bűnözők vannak a szocialisták között”, s amíg ezt az MSZP nem tisztázza, addig nem lehet demokratikus és normális pártnak tekinteni. „Egy demokratikus országban nincs helye az MSZP-nek.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.