Lipótmezőn lehet az új kórház

A főpolgármester és más budapesti vezetők szerint ideális a volt OPNI területe.

2015. 04. 09. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István szerint számos szempontot kell figyelembe venni, s az egyik legfontosabb, hogy a folyamatos ellátás fenntartása érdekében ne egy működő kórház területén, hanem egy fejleszthető ingatlanon épüljön meg az új, központi egészségügyi intézmény.

– Ennek a célnak az egykori OPNI II. kerületi Lipótmezőn található műemléki épülete és 40 hektáros területe megfelel. Ugyanakkor a tárgyalásokon az is felvetődött, hogy a lepusztult állapotú, szintén jórészt műemléki védettségű Szent János-kórházat, akár ütemezve, de felújítsák – mondta Tarlós István. Hozzáfűzte: természetesen az ügyben kikérik az egészségügyi szervezetek véleményét. Így a Magyar Kórházszövetségét is, amelynek elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, Velkey György az előző ciklusban fideszes fővárosi képviselő is volt.

A főpolgármester szerint az, hogy mindenképpen budai helyszínt javasolnának az új központi kórháznak, nem jelenti azt, hogy más intézményeket be kell zárni. Kiemelte, hogy Óbudán például szükség van a Szent Margit-kórházra. – A konzultáció részeként tervezzük, hogy a fővárosban élők véleményét akár közvélemény-kutatás segítségével kikérjük, illetve végső álláspontunkat megerősíttetjük, de erről még nincs döntés – hangsúlyozta Tarlós István.

Mint arról a lap beszámolt, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön jelentette be: a kormány a budapestiek körében szervezett konzultáció után dönt majd arról, hol legyen a tervezett új központi kórház. Ennek alapján Orbán Viktor miniszterelnök azt várja Tarlós Istvántól és a kerületi polgármesterektől, hogy választ adjanak a felvetődött kérdésekre. Többek között arra, hogy az itt élő emberek mit gondolnak a mai fővárosi egészségügyi ellátásról, és mi az elképzelésük, hol kellene fejleszteni az ellátást.

Az elmúlt hetekben találgatásbörze kezdődött a lehetséges helyszínekről. Kelenföldön épülhet meg a megaintézmény – írta csaknem egy hete a Figyelő. A hetilap azt is állította: a XII. kerületi Szent János-kórházat „kiürítik”, ám Lázár János mindent cáfolt. – Semmi nem dőlt el, egy kórház felépítése pedig korántsem jelenti azt, hogy egy másik bezárna – szögezte le a miniszter.

Korábban az Index írta, hogy a Déli pályaudvart zárják be, és a sínek helyén épül meg a nagy kórház. Az InfoRádió információja volt ezt követően a most tényleg favoritnak tűnő OPNI.

Az évekkel ezelőtt bezárt kórház funkciója a II. kerületi önkormányzat rendelete szerint amúgy is csak egészségügyi lehet. A XII. kerületnek viszont a Szent János-kórház felújítása a fontos, és a helyi képviselő-testület határozata szerint ahhoz évente ötvenmillió forinttal hozzá is járulnának.

Az új központi kórház beruházása még a Fidesz parlamenti frakciójának februári ülésén vetődött fel, akkor a költségeket legalább harminc-negyvenmilliárd forintra becsülték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.