Népszavazás lesz a vasárnapi zárva tartásról

Fél perccel maradtak le a szocik, egy magánszemély kérdését hitelesítette a választási bizottság.

MNO
2015. 11. 13. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély kérdése, amelyet most az NVB hitelesített, úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?”.

A Kúria keddi döntésével – amelyben a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdések ügyében elutasította a jogorvoslati kérelmeket – megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó kérdés eddigi „védettsége”, és be lehetett újat nyújtani. Az NVB az elsőként benyújtott kérdést bírálta el, ez pedig a már említett Simonnéé volt.

A hölgy ezzel megelőzte az ügyben népszavazási kérdést magánszemélyként kezdeményező Harangozó Tamás Attilát, az MSZP frakcióvezető-helyettesét, akit másodikként regisztrálták az NVI-ben.

Az ő kérdése úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”

Az NVB pénteki ülésén - még a hitelesítés előtt - Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője indítványozta, hogy a bizottság tekintse meg az épület bejáratánál elhelyezett biztonsági kamera felvételét, mert – mint mondta – az NVI-t az a vád érte, hogy a szocialista képviselő megbízottjait „kiküldték”, és előnyt biztosítottak Simonné Gercsényi Gabriellának.

Az ipari kamera felvételét kommentálva Pálffy Ilona jelezte: a Kúria döntésének nyilvánosságra kerülésekor Harangozó Tamás két megbízottja, valamint Simonné és kísérője volt az előtérben. A szocialista megbízottak éppen telefonáltak, amikor Simonné segítője az időbélyegzővel érkeztette beadványát, majd már tartott Simonné beléptetése, amikor a szocialisták is lebélyegezték – mintegy fél perccel később – Harangozó beadványát, így, mivel a két kérdés azonos tárgyú volt, az elkésett Harangozóék hoppon maradtak.

Patyi András, az NVB elnöke a kérdés hitelesítéséről szóló vitában azt mondta, bár a benyújtott népszavazási kérdés „az egyértelműség határán mozog”, inkább egyértelműnek tartja, mint nem, ezért a hitelesítést javasolja. Litresits András, az MSZP delegálja viszont amellett érvelt, hogy a kérdést nem lehet hitelesíteni, mert nem felel meg a jogalkotói és választópolgári egyértelműség követelményének. Azzal érvelt, hogy ha a népszavazáson végül a nemek kerülnek többségbe, akkor az azt jelentené, hogy minden kiskereskedelmi üzletnek nyitva kell lennie vasárnap, ami nonszensz. Felhívta a figyelmet arra is, hogy mivel Simonné október 20-án nem nyújtott be üres, hitelesítendő aláírásgyűjtő ívet, akkor azt hiánypótlás keretében nem teheti meg.

Az NVB többsége Litresits András és Bodolai László, az LMP delegáltja szavazata ellenére 8 igen szavazattal hitelesítette a népszavazási kérdést. Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Kúriához.

Az NVB tárgyalt Harangozó Tamás népszavazási kérdéséről is. Harangozó Tamás azt a kérdést nyújtotta be: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”  Az NVI elnöke október 22-én ezt a beadványt is megvizsgálta, és a már említett „párhuzamossági moratóriumra” hivatkozva utasította el. Litresits András viszont amellett érvelt, hogy Harangozó kérdése egy törvény megsemmisítésére irányul, míg Simonné kérdése jogalkotási kötelezettséget róna az Országgyűlésre, ha a nemek kerülnek többségbe, így nem áll fenn az azonos tárgykör.

Az NVB végül – a párhuzamossági moratóriumra hivatkozva – megtagadta Harangozó Tamás kérdésének hitelesítését. A hitelesítés mellett Litresits András és Bodolai László szavazott.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint fideszes trükk a boltzáras népszavazás „átengedése” – közölte az ellenzéki párt pénteken az MTI-vel. Szerintük a fideszes többségű Nemzeti Választási Iroda „átengedte egy álcivil kezdeményezését”, aki ráadásul az eredetihez képest ellentétes tartalmú beadványt nyújtott be, aki szerintük a boltzár fenntartása érdekében kíván kampányolni, vagyis a kormány így akadályozza meg a valódi népszavazást, amelyet a pártok közül elsőként a DK, majd később a Magyar Szocialista Párt is kezdeményezett – hangsúlyozták.

A részmunkaidős dolgozók megélhetését veszélyezteti elsősorban a vasárnapi zárva tartás a Magyar Nemzetnek korábban nyilatkozó szakértők szerint. A szakértők úgy látják, uniós jogba ütközhet, ha a kormány aszerint akarja megszabni a kötelezően alkalmazandó munkatársak számát, hogy hány négyzetméter egy üzlet.

Ugyanakkor az internetes piac nem profitált a boltzárból, a vevők vasárnap továbbra sem vásárolnak többet a világhálón – derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös netes kiskereskedelmi indexéhez kapcsolódó kutatássorozat idei negyedik felméréséből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.