Újabb büntetés a multiknak?

Nem életszerű ötlet az alapterülethez kötni a bolti dolgozók számát.

Gyöngyösi Balázs
2015. 11. 11. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napja arról beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az európai kereskedelem napján, hogy a vasárnapi pihenőnap bevezetése az aggodalmak ellenére ellenkező hatást hozott: a dinamikusan növekvő kiskereskedelmi forgalom mellett emelkedett a kereskedelmi ágazatokban dolgozók létszáma is, méghozzá 183 ezerről 187 ezer főre. Dávid Ferenc szerint erősen torzít ez az adat. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta: a bezárások óta a részmunkaidős alkalmazottak döntő többségét – így a diákokat, a nyugdíjasokat, a gyes vagy gyed mellett dolgozó édesanyákat – elbocsátották. Úgy látja, a kormány eredeti célja sem teljesült a vasárnappal, jelesül az, hogy a multinacionális vállalatoktól a családi vállalkozások kasszájába kerüljön át mintegy 250–350 milliárd forintnyi forgalom. A multik ugyanis racionális döntéseket hoztak a beszerzés, az árpolitika és a nyitva tartás terén, amelyhez a fogyasztók hétfőtől szombatig alkalmazkodnak. Mint mondta, aki vasárnap is kinyithat, gyakran arra panaszkodik, hogy alig tévednek be vásárlók a boltba.

A kiskereskedelmi szektort az a hír is lázban tartja, hogy a jövőben alapterülethez kötné a kabinet a kötelezően alkalmazandó munkatársak számát. Rövidesen ugyanis a parlament elé kerülhet egy olyan jogszabálytervezet, amely előírná, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházakban a nyitvatartási idő alatt 70 négyzetméterenként legalább egy alkalmazottnak a vásárlók rendelkezésére kell állnia. A VOSZ főtitkára szerint a közhatalom akkor sem tölthet be tulajdonosi funkciót az ágazaton belül, ha szabályozói joga van. A szereptévesztésre példaként felhozta, logikusabb lenne, ha a kormány inkább az egészségügyben maximálná az egy orvosra vagy ápolóra jutó betegek számát. Úgy látja, ez az újabb „ad hoc jellegű” lépés az élelmiszerlánc-felügyeleti díjhoz hasonlóan jó eséllyel meg fog bukni az Európai Bizottság előtt. Arról nem is beszélve, hogy ez a változás legalább 18-20 ezer fő felvételét jelentené.

Dávid Ferenc szerint az emberek amúgy sem fognak sorban állni a nettó 80-90 ezer forinttal „kecsegtető” állásokért, amikor Ausztriában 1000-1200 eurót is megkereshetnek hasonló munkával. Szerinte az állam a közfoglalkoztatás sajátos módját akarja a multikra erőltetni, csak éppen pénzt nem ad a kényszermunka finanszírozásához. Szerinte ennek az életidegen szabályozásnak az lehet az egyetlen logikus következménye, hogy a munkáltatók minden egyes kötelezően alkalmazandó embert minimálbérre vesznek fel, hiszen a bővítés nem a saját piaci döntésük eredménye.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a kötelező létszámnöveléssel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek hangsúlyozta: ezzel módosulna a kereskedelmi törvény, így bízik benne, hogy a szakmai szervezetek véleményét is meghallgatják, mielőtt döntés születne. Hozzátette, hogy a hivatalos egyeztetésre maga Varga Mihály is ígéretet tett. Igaz, a vasárnapi pihenőnap megszavazása előtt is megoszthatták nézeteiket a nemzetgazdasági tárcával, de elvetették a nyitva tartás mellett szóló érveket. Vámos György emlékeztetett, nemcsak a kereskedelemben, hanem más szektorokban is hiány van a szakképzett dolgozókból, de ez a lépés biztosan nem enyhítené a munkaerő-piaci problémákat. Számításai szerint mintegy 20-25 milliárd forintos pluszterhet róna a nagy üzletláncokra a „négyzetméteres” tervezet, ezt pedig jobb híján a kiadásaikból, azon belül is főként a bérköltségükből faragnák le.

Az OKSZ főtitkára is figyelmeztet: ez a jogszabályváltozás ütközhet az uniós joggal. A javaslat ésszerűtlenségét pedig egy egyszerű példával is alátámasztotta. Ha van egy 401 négyzetméteres üzlet, amely már hajnali fél ötkor kinyit, annak három műszakon át biztosítania kellene hat dolgozót, holott a kora reggeli órákban biztosan elég lenne egy pénztáros, egy csemegepultos és egy árufeltöltő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.