MKB-s jelzálogjog a Népszabadságon

MKB-s jelzálogjogot jegyeztek be, így a bank hozzájárulása nélkül nem lehet eladni a lapot.

MNO
2016. 10. 10. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mediaworks korábbi közleményében azt írta, hogy nyitottak a megállapodásra, amelyben a napilap esetleges értékesítését is rögzíthetik. Mint hangsúlyozzák, a szerkesztőség függetlenségének további fenntartása alapvető cél, míg a tulajdonos elsősorban a termékek pénzügyi szempontú vizsgálatára koncentrál. A felek megegyeztek abban, hogy hétfőn ismét tárgyalóasztalhoz ülnek – olvasható a kiadó közleményében.

A szerkesztőség által működtetett Népszabi Szerkesztősége nevű Facebook-oldalon azonban közölték, hogy „a Mediaworks vezetősége betegségre hivatkozva lemondta a mára tervezett tárgyalásokat”.

Az újságírók tettek egy vételi ajánlatot is, ebben azt rögzítették, hogy 1 euróért megvennék a Népszabadságot. Álláspontjuk szerint ez méltányos összeg, tekintve a Mediaworks által hangoztatott 5 milliárd forintos hiányt.

A Népszabi Szerkesztősége oldalon azóta nyilvánosságra hoztak egy dokumentumot, amelyből kiderül, hogy a lapra bejegyeztek egy MKB-s jelzálogjogot. Ennek megfelelően a Népszabadságot csak a bank hozzájárulásával lehetne eladni.

A felfüggesztett lap szerkesztősége Facebook-oldalán azt is közölte, hogy nem mondtak le arról, hogy bemennek „saját otthonukba”. „Éppen ezért ma délután három órakor megpróbálunk bejutni a székházba és hozzájutni személyes dolgainkhoz, amelyek továbbra is a cégnél vannak, mivel a költözés ígéretével becsomagoltatták velünk” – írták.

A felfüggesztett újság szerkesztőségéhez egyébként olyan információk jutottak el, miszerint az előfizetőket hétfőn levélben tájékoztatták az újság megszűnéséről.

Egy férfi szerint egy nőt beengedtek, de nem engedték ki, ezért a férfi kihívta a rendőröket. Murányi András főszerkesztő azóta bejutott a Bécsi úti épületbe, a többi újságíró azonban továbbra sem mehet be.

Közben kijutott az a nő, akit bezártak a székházba. Azt mondta, mindenki vidám, mindenki kedves volt vele odabent, folyik a szerkesztőségi munka. Ő még egy széket is kapott, ahova leülhetett.

Egy újságárus pedig azt írta nekik: „A Népszabi helyét üresen fogom hagyni, nem teszek oda másik lapot. A vevőim pontosan fogják tudni, miért üres az a hely. Én csak ennyit tudok segíteni, remélem, más árusok is megteszik.”

A kiadó Mediaworks szombat reggel felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását, este ezrek tüntettek a Kossuth téren, hogy a beavatkozás ellen tiltakozzanak. Murányi András lapunk megkeresésére elmondta: a célja, hogy egyben tartsa a szerkesztőséget.

A kiadó döntését közleményében azzal indokolta, hogy a lap példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, így 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.

A Népszabadság szerkesztősége vasárnap felajánlásokat is tett, de a tulajdonos írásbeli megállapodást akart, így nem tudtak megegyezni a hétfői folytatásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.