Felfüggesztették a Népszabadságot, ezrek tüntettek a Kossuth téren

A szerkesztőség vasárnap 14 órakor felvenné a munkát, az eseményre mindenkit várnak.

MNO
2016. 10. 09. 6:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mediaworks szombat reggel tájékoztatott arról, hogy a kiadó szombattal felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig. A kiadó közleményében azzal indokolta a döntését, hogy a lap példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, így 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel. A tájékoztatás szerint az érintett területekhez rendelt munkavállalókat felmentik a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait pedig felfüggesztik.

Értesülések szerint a lap munkatársait is megdöbbentették a fejlemények, a hírekből értesültek róluk. Délelőtt negyed tizenegykor a Népszabadság Facebook-oldalán az alábbi üzenet jelent meg: „Kedves követőink! A Népszabadság szerkesztősége a nyilvánossággal egy időben értesült róla, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárták. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk.” Szerkesztőségi forrásból lapunk is úgy értesült, hogy már augusztusban ismert volt a költözés dátuma, így a kiadó erre az alkalomra időzíthette ezt a lépését.

A Népszabadság szerkesztősége szombat este Facebook-oldalán közölte: vasárnap 14 órakor megpróbálja felvenni a munkát a Bécsi út 122–124. alatt, az eseményre mindenkit várnak.

Szombat este a kiadó közleményben tudatta: a Mediaworks-menedzsment azonnali egyeztetést kezdeményezett a Népszabadság felfüggesztésével és újraindításával kapcsolatban Murányi András főszerkesztővel. A kiadó ajánlatot tett, mely szerint a Mediaworks haladéktalanul tárgyal a lap finanszírozásáról vagy újraindításáról, amennyiben a szerkesztőség vezetése olyan stratégiát és üzleti tervet tesz le az asztalra, amely alapján biztosítható a hosszú távú gazdaságos működés. Az Atv.hu kora esti információja szerint azonban a kiadó lehetetlen feltételeket szabott a szerkesztőségnek: nullszaldós üzleti terv esetén folytathatnák a munkát.

A Népszabadság hétvégi száma még megjelent, a címlapos anyag Rogán Antal helikopterbotrányáról szól, s Matolcsy György és Vajda Zita kapcsolatáról is cikkeznek benne. Korábban arról lehetett hallani, hogy a napilap a felcsúti fideszes polgármester, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülhet. Az ATV nyomán augusztus végén mi is beszámoltunk róla: aláírhatták az adásvételi szerződést, melynek nyomán a Duna Aszfalthoz kerülhetett a PLT és a baloldali napilap is. A Duna Aszfalt az utóbbi években jelentősen gyarapodó Mészáros érdekeltségébe tartozik.

Murányi András lapunk megkeresésére elmondta, az a célja, hogy egyben tartsa a szerkesztőséget, de a kiadó vezetésével folytatott egyeztetésen nem közeledtek az álláspontok. Mint mondta, a szerkesztőségből minden előjel nélkül kizárt munkatársakkal azt szerették volna elérni, hogy októberben is tartsa fenn a napilapot a tulajdonos, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy erre lenne esély.

Szombat este több ezren gyűltek össze a Kossuth téren, hogy „a sajtószabadság elleni példátlan beavatkozással” szemben tiltakozzanak.

A Népszabadság lapkiadójának épülete előtt is tiltakozást tartottak, itt az MSZP-s Kunhalmi Ágnes azt mondta: legyen világos, hogy a hatalomtól senki sincs biztonságban, „ilyen gyalázatnak nem lenne szabad előfordulnia”. Molnár Gyula, a párt elnöke úgy fogalmazott, hogy „egy egykor erősnek tűnő hatalom most fél. 2016-ban nem lehet elhallgattatni a szabadság hangját, több diktátor is megpróbálta, nem sikerült”. A tüntetők gyertyát gyújtottak a Népszabadság emlékére, és elindultak a Kossuth térre, ahol Hargitai Miklós, a lap újságírója azt mondta: amikor pénteken az utolsó dobozt is becsomagolták, úgy tudták, hogy szombattól a Bécsi úton készül az újság. Ám amikor a reggeli ügyeletes megérkezett, őt már nem engedték be. Hozzátette: voltak előjelek, például felmondták a kollektív szerződésüket, a nagy cégek pedig a hirdetéseket.

Tamás Gáspár Miklós egy, horvát írók által küldött üzenetet olvasott fel, melyben kifejezték undorukat és felháborodásukat a „sajtószabadság elleni támadás” miatt. „A magyar nép vezetői jelenleg a magyar nép ellenségei. Ezt jelenleg el sem lehet mondani az újságokban, folyóiratokban, utcákon. Amennyiben ezt hagyjuk, vége a sajtószabadságnak” – jelentette ki.

A DK-s Molnár Csaba lapunknak úgy fogalmazott: „azt hisszük, hogy az orbáni hatalom nem tud tovább süllyedni, ám mindig tud”.

Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának vezetője az MTI brüsszeli irodájához szombaton eljuttatott nyilatkozatában azt írta, hogy a Népszabadság bezárása a magyar sajtószabadságot veszélyezteti, a lap kiadását újra biztosítani kell. „A sajtószabadság veszélyben van Magyarországon, mert a legbefolyásosabb, független napilap, a Népszabadság kiadását egyik napról a másikra, minden előzetes bejelentés nélkül, pénzügyi okokra hivatkozva felfüggesztették” – fogalmazott.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke előbb német, majd magyar nyelvű Twitter-üzenetében arra figyelmeztetett, hogy a Népszabadság hirtelen bezárása „aggasztó precedenst” teremt. „Szolidaritásomat fejezem ki a Kossuth téren tüntető magyarok mellett” – írta.

A Magyar Nemzet szerkesztősége megdöbbenéssel értesült laptársunk, a Népszabadság felfüggesztéséről. Elfogadhatatlannak tartjuk a lap kiadójának, a Mediaworksnek az újságírókkal szembeni eljárását. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy nem tájékoztatott terveiről, félrevezette munkatársait, a költözésre való hivatkozással kizárta őket munkahelyükről, megfosztotta őket attól is, hogy digitális adataikhoz hozzáférjenek.

A súlyos gazdasági veszteség sem lehet indoka a szerkesztőség megalázásának.

A hírek arról is szólnak, hogy a polgári kormány politikai szándékai irányítják az eseményeket, amiről azonban a szóbeszéden kívül egyelőre semmilyen hivatalos információ nem került elő. A kormány szerepére utalhat az, hogy az utóbbi időben egyre nyíltabban és egyre kíméletlenebbül törekszik az eltérő vélemények, hangok elhallgattatására, az ezeknek nyilvánosságot biztosító fórumok felszámolására. Ellentmond viszont az, hogy ebből a sajtóval és az újságírókkal szembeni intézkedéssorozatból teljes mértékben hiányzik a polgári mentalitás.

A Magyar Nemzet szerkesztősége szolidaritását fejezi ki a Népszabadság teljes alkotói közösségének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.