Többezres tüntetés a Kossuth téren

A sajtószabadság elleni példátlan beavatkozás miatt tiltakoztak a résztvevők. Egy rosszullét is történt. Helyszíni tudósítás.

MNO
2016. 10. 08. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezren gyűltek össze a Kossuth téren, hogy a sajtószabadság elleni példátlan beavatkozás ellen tiltakozzanak – jelentette tudósítónk a helyszínről.

Szilágyi Ákos író az MNO kérdésére elmondta: nem tudja, hogy mikor lesz elegendő tiltakozás, „mikor termelődik ki az ellenméreg”. Akkora tiltakozás, mint amit a zsebre menő dolgok ki tudnak váltani, nem lesz – közölte. Mint mondta, „hideg társadalomban élünk”. Ha ez üzleti megfontolásból történt, miért így bonyolították? – tette fel a kérdést, és hozzátette: kemény csapás ez a szabadságra.

Szakács András, a Méltányosság Politikaelemző Központ eddigi elemzője szerint ez az eddigi legradikálisabb lépés a médiában, sokkal direktebb, mint az Origo esetében. Azonban kockázatos a Fidesznek most bármit is mondania, a történtek könnyen ráéghetnek – vélekedett. Hozzátette: mindez nagyon előkészítetlennek tűnik a tulajdonos és a politika részéről, és most, közvetlenül a népszavazás után ez a döntés sokkal nagyobb indulatokat válthat ki, mint ha hetekkel később történt volna.

A Népszabadság lapkiadójának épülete előtt a Kossuth térinél kevesebb ember gyűlt össze – közölte a helyszínen tartózkodó tudósítónk. A tüntetésen Kunhalmi Ágnes azt mondta: legyen világos, a hatalomtól senki sincs biztonságban. Ilyen gyalázatnak nem lenne szabad előfordulnia. A Népszabadság felfüggesztése példátlan eset a rendszerváltás óta, Putyin szokott ilyet tenni.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke közölte: egy egykor erősnek tűnő hatalom most fél. Rájött, hogy nem lehet korlátlanul elköltött közpénzből fenntartott lapokkal sem megvezetni az embereket. 2016-ban nem lehet elhallgattatni a szabadság hangját. Több diktátor is megpróbálta, nem sikerült – fűzte hozzá.

A tüntetők gyertyát gyújtottak a lap emlékére és elindultak a Kossuth térre.

Ismert, a kiadó Mediaworks szombaton felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig azért, hogy „valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni”.

Hargitai Miklós, a Népszabadság újságírója a Kossuth téren azt mondta: amikor pénteken az utolsó dobozt is becsomagolták, úgy tudták, hogy szombattól a Bécsi úton készül az újság. Ám amikor a reggeli ügyeletes megérkezett, őt már nem engedték be. Hozzátette: voltak előjelek, például felmondták a kollektív szerződésüket, a nagy cégek pedig a hirdetéseket. Kitért arra is, hogy 1994-ben került a Népszabadsághoz, akkor nyert az MSZP, és úgy ment be, hogy azt hitte, ünneplés lesz. Azonban döbbent, ijedt arcok fogadták, akik azt mondták: nem tudják, hogy fogják most ellenőrizni a saját tulajdonosukat. Azóta is próbáljuk ezt a kontrollfunkciót becsületesen végezni – emelte ki. Mint mondta, 2008 óta nem emelték a fizetéseket, és napról napra nehezebbek voltak a körülmények.

Ha a háromezres példányszámú Magyar Időket el tudja tartani a piac, akkor a majd negyvenezres Népszabadságot is – hangsúlyozta Hargitai. Mint mondta, ők, a lap munkatársai is rosszul jártak, hiszen nyolcvan emberről és a hozzátartozóikról van szó – de a legijesztőbb, hogy egy nagyon pici területre szorul vissza a sajtószabadság. „Demokráciát!”, „Szabad ország, szabad média” – skandálta a tömeg.

Tamás Gáspár Miklós egy, a horvát írók által küldött üzenetet olvasott fel, melyben kifejezték undorukat és felháborodásukat a sajtószabadság elleni támadás miatt. A magyar nép vezetői jelenleg a magyar nép ellenségei, ezt jelenleg el se lehet mondani az újságokban, folyóiratokban, utcákon. Amennyiben ezt hagyjuk, vége a sajtószabadságnak – fűzte hozzá. Mint mondta, huszonnyolc esztendeje jár erre a térre tüntetni, és eddig nem mentek sokra, így ideje, hogy a küzdelemnek eredménye is legyen. „Ami ma történt, disznóság” – fogalmazott.

Később, tudósítónk kérdésére válaszolva azt mondta: felháborodásra számít, de úgy véli, ennek nem lesz eredménye. Már számos ilyen lépés volt, maximum az a meglepő, hogy pont ma és ilyen durván történt mindez – vélekedett.

Molnár Csaba (DK) pedig lapunknak úgy fogalmazott: azt hisszük, hogy az orbáni hatalom nem tud tovább süllyedni, ám mindig tud. Ha a Magyar Nemzettel történne mindez, ő akkor is itt lenne – fűzte hozzá. Kiemelte: a DK tájékoztatták elsőként a nemzetközi sajtót, de informálták a nemzetközi szervezeteket is.

A szervezők végül közölték: még 10 percig folytatódjon a tüntetés, aztán menjenek el békével az emberek. Ez sokaknak nem tetszett, és a tömeg még egy ideig a helyszínen maradt.

A hangosbemondóban magánemberek is hangot adhattak véleményüknek. Egy nő azt mondta: borzasztó, hogy semmi nem történik, a „nemekből” elég volt, most már az „igenekről” legyen szó. A tömeg egyebek mellett az „Érvénytelen” és a „Helikopter” szavakat skandálta.

Ezután egy fiatalember közölte: reggel arra ébredtünk, hogy az ország legnagyobb ellenzéki lapját megszüntették. Panaszkodhatunk, de az a megoldás, hogy az ittlévő kreativitás talaján új lapot hozzanak létre. A tömeg azonban felhördült: „Nem kell új lap”, „A Népszabadság kell”, „Új kormányt”.

A következő felszólaló azt mondta: új rendszer kell, és egykor mindenki azt gondolta, hogy a Kádár-rendszerben fogunk meghalni, de annak is vége lett. Ennek is vége lesz – tette hozzá.

Egy 68 éves férfi megemlítette, hogy először ’56 október 23-án tüntetett, akkor volt nyolcéves. Úgy véli, a jelenlegi kormány nincs a helyén, és azt szeretné látni, hogy egy kormány a helyén van. Egy másik férfi közölte: a Fidesz szavazója volt, de nem ezt várta, csalódott.

A tüntetés közben egy idős férfi a tömegben összeesett, a demonstráció emiatt ért véget. A mentősök több mint fél órán át igyekeztek újraéleszteni őt a Kossuth tér közepén, a földön, végül az egyik rendőr tájékoztatása szerint sikerrel jártak, a tüntető férfit pedig a mentőszolgálat elvitte.

Huszár Máté MSZP-s alpolgármester a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Salgótarján szerződést bont a Mediaworks Zrt.-vel – szúrta ki az Index.

„A Salgótarján Ma című önkormányzati újságunk nyomdai munkáit a Mediaworks látta el, fontosnak tartom megjegyezni, hogy kifogástalanul. Azonban a mai események után vállalhatatlannak tartjuk, hogy egy olyan céggel dolgozzunk, amely ilyen – finoman szólva – etikátlanul bánik a munkatársaival. Ezért kezdeményezzük a városi újság nyomdai munkáira kötött szerződésének felbontását a Mediaworksszel” – olvasható a bejegyzésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.