„Ez puccs”: felfüggesztették a Népszabadságot

A szerkesztőség új Facebook-oldalt indított, magyar és külföldi politikusok is megszólaltak az ügyben.

Lakner Dávid
2016. 10. 08. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mediaworks tájékoztatása szerint az érintett területekhez rendelt munkavállalókat felmentik a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait pedig időlegesen felfüggesztik. Az előfizetőknek a Népszabadság helyett más kiadványukat, illetve az előfizetésből a felfüggesztés idejére eső rész visszafizetését ajánlja fel a kiadó – közölte az MTI.

Kiemelték, a kiadó arra összpontosít, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a Népszabadságnak, ennek érdekében pedig konzultációt kezdeményeznek az érintettekkel.

A HVG.hu szerint a lap munkatársait is megdöbbentették a fejlemények, azokról a hírekből értesültek. Szombat reggel már az emailrendszert sem tudták megnyitni, és jelenleg a Népszabadság Online sem elérhető. Az első percekben azt is hitték: csak a cég költözése miatt álltak le a szerverek. A lap szerint Murányi András főszerkesztő még a kollégák számára is elérhetetlen. Akadt olyan munkatárs a HVG.hu szerint, aki szombat reggel már levelet is talált a postaládájában: ebben közölték vele, hogy megszüntetik a munkaviszonyát. A felmondóleveleket mindenkinek motoros futárral küldik ki, többeket arról tájékoztatva: felmentik őket a munkavégzés alól, alapfizetést kapnak.

A NOL szombat délelőtt nem volt elérhető, ez az üzenet fogadta a látogatókat:

Tíz után aztán egy közlemény jelent meg a Népszabadság Online-on is, a lapcikkek azonban továbbra sem elérhetőek. A sürgősnek nevezett írás szerint „A PLT-vel és új székhelyével a Mediaworks korszakváltás előtt áll.” Közölték, szeptember 30-án a Mediaworks megvásárolta a Pannon Lapok Társaságát, így regionális kiadó lett a Mediaworksból. A sajtóközlemény arra hivatkozik, hogy a bevételnövekedés és a menedzsment költségcsökkentő intézkedései ellenére „a Népszabadság esetében ez idáig sajnos nem sikerült megteremteni a pénzügyi eredményességet.” Később a példányszámokkal példálóznak, bár a nyomtatott lapoknál általános tendencia az utóbbi években ezeknek a csökkenése.

Megdöbbent az ellenzék, Németh Szilárd örül

Az MSZP a magyar sajtó és sajtószabadság rendszerváltás utáni gyásznapjának tartja a szombatit a Népszabadság kiadásának felfüggesztése miatt. Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke, országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóját követően az MTI-vel közölte, a rendszerváltás óta egyetlen médiummal sem fordult elő, hogy az újságírók reggeltől nem érték el elektronikus levelezésüket, nem tudtak bemenni munkahelyükre. Kiemelte, a Népszabadság az elmúlt 25 évben az „ellenzéki újságírás” egyik legmeghatározóbb orgánuma volt és szombaton „gyakorlatilag lekapcsolták”, amire nem lehet indok a veszteségesség.

Közleményt adott ki a Párbeszéd Magyarországért is, abban kijelentve: a legsötétebb történelmi időszakokra emlékeztet, ami péntekről szombatra virradólag történt. „Aki azt gondolja, hogy kizárólag üzleti szempontok állnak a fekete autó érkezése és a Népszabadság körbekerítése kapcsán, az vigyázó szemeit Törökország és a többi kis és nagy diktatúrára vesse” – írták a társelnökök, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. A Demokratikus Koalíció pedig nemzetközi szervezetekhez fordult a felfüggesztés miatt.

A szombati Népszabadsággal fényképezkedtek az LMP-s politikusok is, Hadházy Ákos társelnök pedig azt írta: a kormány egykor lelkesen küzdött a kommunisták ellen, most pedig „Putyin módszerével szántja be az ellenzéki sajtót.”

Reagált a Jobbik is: Mirkóczki Ádám közölte, Orbán „gátlástalan megalomániájának” újabb példája ez. „Bár a napilap a Jobbik szellemiségétől határozottan távol áll, mégis azt üzenjük minden tisztességes baloldali embernek, hogy a Jobbikot ilyen maffiamódszerekkel nem lehet megállítani, s amint leváltottuk ezt a velejéig korrupt és gátlástalan Fidesz-kormányt, helyreállítjuk Magyarországon a sajtószabadságot” – tette hozzá Mirkóczki.

A fideszes Németh Szilárd viszont örül, szerinte „épp itt az ideje, hogy bezárjon a Népszabadság váratlanul”.

A Mediaworks Zrt. Katona Viktort nevezte ki megbízott vezérigazgatóvá a pozícióból saját kérésére távozó Rónai Balázs helyett.

Délelőtt negyed tizenegykor a Népszabadság Facebook-oldalán az alábbi üzenet jelent meg: „Kedves követőink! A Népszabadság szerkesztősége a nyilvánossággal egy időben értesült róla, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárták. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk.”

Szerkesztőségi forrásból lapunk is úgy értesült, hogy már augusztusban ismert volt a költözés dátuma, így a kiadó erre az alkalomra időzíthette ezt a lépését. Az általunk megkeresett kollégát is váratlanul érték a fejlemények, mint mondta, péntek este még semmit sem sejtve tördelték be a lapot. Még nem tudja, mik lesznek a további lépések, túl korai lenne szerinte, hogy erről érdemben nyilatkozni tudjon.

A Népszabadság Online cikkei a Google tárolt változatai közt sem érhetőek el, web-archive-ban viszont ugyanúgy megvannak: például ez a 2013-as cikk az azóta elhunyt Ferenczi Krisztinától, benne Mészáros Lőrinc épp aktuális gyarapodásáról.

A Népszabadság munkatársai közben szombat délután új Facebook-oldalt indítottak, és bejelentették, hogy ezen tájékoztatnak a továbbiakról. „Este ott leszünk, ahol lennünk kell” – tették hozzá, utalva a szerveződő tüntetésekre. Később képet is közzétettek a szerkesztőségről, leszögezve, mindannyian ott lesznek a hatkor kezdődő, civilek által szerveződő demonstráción a Parlamentnél.

Murányi András főszerkesztő délután sajtótájékoztatón jelentette be: tárgyalásban állnak, a céljuk pedig, hogy a Népszabadság továbbra is megjelenjen minden platformon. A legkorábban késő délután tudnak tájékoztatást adni – tette hozzá. Újságírói kérdésre, hogy a kiadó mivel indokolta a döntést, kijelentette: egyelőre nem menne bele részletekbe, mert igyekszik nagyon konstruktív lenni, és megoldani a problémát. Murányi később lapunknak arról beszélt: új kiadót keresnének a Népszabadságnak.

A nyomtatott napilap hétvégi száma még megjelent, a címlapos anyag Rogán Antal helikopterbotrányáról szól, de Matolcsy György és Vajda Zita kapcsolatáról is cikkeznek. Korábban arról lehetett hallani, hogy a napilap a felcsúti fideszes polgármester, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülhet. Az ATV nyomán augusztus végén mi is beszámoltunk róla: aláírhatták az adásvételi szerződést, melynek nyomán a Duna Aszfalt érdekeltségébe kerülhetett a PLT és a baloldali napilap is. A Duna Aszfalt az utóbbi években jelentősen gyarapodó Mészáros érdekeltségébe tartozik.

A Népszabadság főszerkesztő-helyettese, Pető Péter a Facebook-oldalán arról számolt be: egyelőre ő sem tud többet, mint a nála érdeklődő újságírók. Pető a posztjában megemlítette a helikopterügyet is, és hozzátette: „never give up”. A főszerkesztő-helyettes egy későbbi posztjában azt írta: „amúgy azt tudjátok, mi volt a török válogatott buszára írva az Eb-n? Nincs vége, amíg mi nem mondjuk, hogy vége van.”

Reagált a lap munkatársa, Bita Dániel is a Facebook-oldalán. Azokat a híreket sorolta, amiket a héten tudhattunk meg a Népszabadságból, majd ironikusan megjegyezte: „És még csak szombat van. Ehhez tegyük hozzá a kiadó közleményét az új iparági trendekről.” Posztja végén hozzátette: „Tegnap, a születésnapomon este 10-kor is tök nagy élmény volt ezt csinálni. Ne gondoljátok, hogy könnyen adjuk majd.”

„Sajtót! Szabadságot!” – ezzel a követeléssel szervez szombat este fél hatra tüntetést az MSZP a Mediaworks elé, a fővárosi Futó utcába. Az Együtt társelnöke, Szigetvári Viktor is sajtótájékoztatót jelentett be szombat délelőttre „Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor strómanja megszüntette a Népszabadságot” címmel. Civilek is tüntetést hirdettek meg szombat délutánra: a Média 2.0 által meghirdetett esemény leírásában azt írják, ez egy jelképes ügy, nem csak a Népszabadságról van szó.

A Népszabadság bezárása a magyar sajtószabadságot veszélyezteti, kiadását újra biztosítani kell – hangsúlyozta Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) vezetője az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott nyilatkozatában szombaton.

„A sajtószabadság veszélyben van Magyarországon, mert a legbefolyásosabb és független napilap, a Népszabadság kiadását egyik napról a másikra, minden előzetes bejelentés nélkül, pénzügyi okokra hivatkozva felfüggesztették” – fogalmazott Pittella.

„Antidemokratikus rendszerekben gyakori, hogy bezárnak olyan ellenséges újságokat, amelyek – például korrupciós ügyek feltárásával – aláássák a kormány hatalmát. Éppen ez történt a Népszabadsággal” – állt a közleményben.

„Felszólítjuk a magyar hatóságokat, tegyenek meg minden lehetséges intézkedést annak biztosítására, hogy a napilap újra működhessen és minden újságírója újra munkába állhasson” – közölte. „Egy valódi demokratikus kormánynak ezt kell tennie. Ez az, amit Európa elvár Orbán Viktortól és a magyar kormánytól” – tette hozzá Gianni Pittella.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke előbb német, majd magyar nyelvű Twitter-üzenetében arra figyelmeztetett, hogy a Népszabadság hirtelen bezárása „aggasztó precedenst” teremt. „Szolidaritásomat fejezem ki a Kossuth téren tüntető magyarok mellett” – fogalmazott.

###HIRDETES2###

Szolidaritási nyilatkozat

A Magyar Nemzet szerkesztősége megdöbbenéssel értesült laptársunk, a Népszabadság felfüggesztéséről. Elfogadhatatlannak tartjuk a lap kiadójának, a Mediaworksnek az újságírókkal szembeni eljárását. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy nem tájékoztatott terveiről, félrevezette munkatársait, a költözésre való hivatkozással kizárta őket munkahelyükről, megfosztotta őket attól is, hogy digitális adataikhoz hozzáférjenek.

A súlyos gazdasági veszteség sem lehet indoka a szerkesztőség megalázásának.

A hírek arról is szólnak, hogy a polgári kormány politikai szándékai irányítják az eseményeket, amiről azonban a szóbeszéden kívül egyelőre semmilyen hivatalos információ nem került elő. A kormány szerepére utalhat az, hogy az utóbbi időben egyre nyíltabban és egyre kíméletlenebbül törekszik az eltérő vélemények, hangok elhallgattatására, és az ezeknek nyilvánosságot biztosító fórumok felszámolására. Ellentmond viszont az, hogy ebből a sajtóval és az újságírókkal szembeni intézkedéssorozatból teljes mértékben hiányzik a polgári mentalitás.

A Magyar Nemzet szerkesztősége szolidaritását fejezi ki a Népszabadság teljes alkotói közösségének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.