Elítélték a korrupt minisztert

Korrupciós bűncselekmények elkövetése miatt összesen hat év börtönbüntetésre ítélte kedden egy bíróság Jaume Matas volt spanyol környezetvédelmi minisztert.

WA
2012. 03. 20. 15:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 57 éves néppárti politikus kétszer (1996–1999 és 2003–2007 között) töltötte be a miniszterelnöki tisztséget Spanyolország egyik autonóm tartományában, a Baleár-szigeteken; emellett José María Aznar kormányában 2000 ás 2003 között környezetvédelmi miniszter volt.

A Palma de Mallorca-i bíróság bűnösnek mondta ki csalás, hivatalos dokumentumok meghamisítása, hivatali hatalommal való visszaélés, hűtlen kezelés, valamint befolyással való üzérkedés vádjában. Matast konkrétan azzal vádolták, hogy a Baleár-szigetek kormányának elnökeként közpénzekből fizetett ki félmillió eurót egy újságírónak, Antonio Alemanynak. Utóbbi írta a kormányfő beszédeit, és egyidejűleg az El Mundo című napilap hasábjain „fényezte” megbízóját.

A bíróság emellett kilenc és fél évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától Matast, valamint megfosztotta az összes kiváltságtól, amelyet a Baleár-szigetek volt miniszterelnökeként élvezhetett volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.