Hét évre ítélték és letartóztatták az MSZP korrupciós ügyeiről kipakoló vállalkozót

Hét év börtönre ítélte adócsalás és más bűncselekmények miatt egy megismételt elsőfokú eljárásban a bíróság azt a vállalkozót, aki a több száz millió forintos áfacsalási ügy nyomozati szakában a hatóságoknak elmondta: a 2010 előtti csalássorozat sokáig a szocialisták politikai védelmét élvezte, és a fekete-pénzek egy része az MSZP pártkasszájába került. A tanácsvezető a másodfokú eljárás befejezéséig elrendelte a férfi letartóztatását – írja cikkében a Pesti Srácok internetes portál.

Forrás: pestisracok.hu2019. 06. 09. 15:14
Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel félmilliárd forintos költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indult megismételt eljárásban hét év börtönre ítélte a korábban nemzetközi körözés alatt álló, más milliárdos áfacsalási ügyekben is érintett bissau-guineai “áldiplomatát”, F. Attilát elsőfokon a bíróság – erősítette meg a PestiSrácok.hu értesüléseit a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya. A férfit hét évre a közügyektől is eltiltották. Az ügyben két éve már döntést hozott a törvényszék, a vállalkozó akkor öt évet kapott, ám az ítéletet a táblabíróság hatályon kívül helyezte, így kerülhetett sor az új eljárásra és a súlyosabb ítélet kiszabására. A bíróság arról is tájékoztatta portálunkat, hogy a tanácsvezető a másodfokú eljárás befejezéséig elrendelte a férfi letartóztatását.

A döntés nem jogerős.

A VÁDLOTT AZZAL VÉDEKEZETT, HOGY KÉNYSZERÍTETTÉK

A 2007 és 2009 között zajló csalássorozat ügyében megszületett korábbi elsőfokú ítélet szerint F. az adócsalást úgy követte el, hogy egyik társával Szlovákiában alapított egy céget, amely a magyarországi illetékességű kft-től vásárolt cukor- és olajtermékeket áfamentesen. Azonban az áruk nem hagyták el Magyarország területét, hanem a vádlott irányítása alatt álló magyar cégek áfával növelten értékesítették azokat belföldön. A kft. áfamentes értékesítést tüntetett fel az adóbevallásában, és az áfát nem fizette be. A bíróság szerint a vádlott úgy is megvalósította az adócsalást, hogy magyar cégeknek jogosulatlanul áfa visszaigényléshez nyújtott segítséget.

A törvényszék tájékoztatása szerint F. Attila azzal védekezett, hogy a bűncselekményeket kényszer hatása alatt követte el, mivel fenyegették őt és családját, ám a bíróság ezt nem fogadta el, mivel bűnösségét a vádlott-társak beismerése, valamint a titkos információgyűjtés is igazolta.

BESZÉLT AZ MSZP KORRUPCIÓS PÉNZEIRŐL IS

Ez az ügy azért is pikáns, mert F. Attila még a nyomozati szakban arról beszélt kihallgatóinak, hogy a többszáz milliós áfacsalásra épülő biznisz a balliberális oldal, a Gyurcsány-kormány idején konkrétan az MSZP politikai védelmét élvezte, és a haszon harminc százalékát a szocialistáknak kellett leadniuk. F. Attila a 2010 előtti politikai kapcsolatokat akkor is említette, amikor elárulta, hogy bizonyos üzletekből egyszer nagyobb részesedést szeretett volna kérni:

„Gábor ezt megtagadta azzal, hogy neki és nekem, cégeinknek politikai védelem kell, a keletkező haszon harminc százalékát nekik juttatta el, a befektetett pénz az övé, így neki nagyobb részesedés jár, és nem tud nekem többet fizetni. A politikai védelemmel kapcsolatban megemlítette az MSZP-t”

– áll F. Attila 2010-es vallomásában, amelyben az is szerepel, hogy a pénz hogyan jut el a párthoz:

Azt, hogy a pénz hogyan jut el a címzettekhez két utat említett, az egyik, hogy közvetlenül ő viszi el, a másik, hogy alapítványon keresztül jut fel a harminc százaléknyi pénz. Annyit mondott még, hogy a pénzt péntek délutánonként kell eljuttatni. „Idén nyáron egy alkalommal kétmillió forintot kért tőlem, a fent megnevezett politikus részére.”

F. Attilát tavaly nyáron fogták el Dominikán. A férfit 2015-ben jogerősen emberölés előkészületéért két éves szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla, amely bizonyítottnak látta, hogy F. egy üzleti vita miatt meg akarta öletni volt üzlettársát. A táblabíróság már 2014 októberében döntést hozhatott volna a bűnügyben, ám a vállalkozó diplomáciai mentességre hivatkozott és kijelentette: ő bissau-guineai diplomata.

Részlet a férfi nyomozati vallomásából
Fotó: pestisracok.hu

Azóta kiderült: nem szerepelt a diplomáciai nyilvántartásban, így semmilyen mentesség nem illette meg az üzletembert, ezért a többi ügye mellett ez az eljárás is folytatódhatott F. ellen, aki később elfelejtett bevonulni a börtönbe, ezért a bíróság 2015 novemberében belföldi, fél évvel később pedig nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. Portálunk már akkor megírta, hogy Dominikán bujkálhat, sőt, telefonon sikerült is elérnünk a férfit, aki korábban azzal vált ismertté, hogy évekkel ezelőtt kiderült, több mint kétmilliárd forintos áfacsalásban érintett.

Az ügyészség azóta ebben az ügyben is vádat emelt a vállalkozó és hét társa ellen – olvasható a pestisracok.hu cikkében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.