Akár tíz évet is kaphat Fürst György

Az MSZP volt terézvárosi alpolgármestere, Fürst György bő másfél milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a vádhatóság szerint, illetve ennyi volt az általa kezdeményezett kerületi ingatlanok eladásával veszélyeztetett érték. A Jókai utca 10. alatti épület miatt az MSZP—SZDSZ-koalíciós önkormányzat 15 képviselője és jegyzőik ellen a minap emeltek vádat.

2019. 09. 14. 9:36
Fürst György
A politikust egyszer már elítélték hűtlen kezelésért Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javában tart a perújítási eljárás több terézvárosi ingatlan évekkel ezelőtti jogszerűtlen eladása, azaz hűtlen kezelés bűntette miatt az egykori ­MSZP-s alpolgármester, Fürst György ellen. A január 30-án a Fővárosi Törvényszék Fehér Szabolcs vezette tanácsa előtt megkezdett eljárást a volt politikus távollétében tartják, mivel lemondott a tárgyaláson való jelenlét jogáról. A perújítást az után rendelte el a Fővárosi Ítélőtábla, hogy újabb, az eredeti eljárásban nem érintett ingatlanok jogszerűtlen eladására vonatkozó bizonyítékok kerültek elő.

Ismert, hogy a Fővárosi Törvényszék 2017. január 24-én kihirdetett és 2018. február 28-án jogerőssé vált ítéletében bűnösnek mondta ki Fürst Györgyöt társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, amiért két év, végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Emellett Fürstnek és társainak egyetemlegesen 123 millió forintot és annak kamatait kellett volna megfizetniük az ügyben sértettként szereplő VI. kerületi önkormányzatnak. Fizetési kötelezettségüknek eddig nem tettek eleget.

A tényállás szerint Fürst 2004-ben a terézvárosi önkormányzat vagyongazdálkodásáért felelős alpolgármestereként tett előterjesztést a MSZP-SZDSZ-többségű képviselő-testületnek az Andrássy út 3. és 47. szám alatti ingatlan eladásáról. A jogerős ítélet szerint a politikus az általa vevőként megjelölt gazdasági társaságon kívül szándékosan mellőzött minden más lehetséges pályázót. Ezzel az önkormányzatnak több száz millió forintos vagyoni hátrányt okozott.

A politikust egyszer már elítélték hűtlen kezelésért
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség perújítási indítványa szerint időközben egyéb ingatlanok eladását is megvizsgálták, s a feltárt visszásságok hűtlen kezelésre utaltak, amit súlyosabb esetben öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethet a bíróság. A hatóság álláspontja szerint több kerületi ingatlan, köztük a Jókai utca 10. szám alatti épület értékesítése egy­aránt törvénysértő volt. Az épületek elidegenítéséről Fürst György 2003. május 22. és 2006. március 30. között tett előterjesztést a képviselő-testületnek. Az okozott vagyoni hátrány, illetve a veszélyeztetett érték körülbelül 1,658 mil­liárd forint. A cselekmény elkövetését az ingatlanok elidegenítésével kapcsolatos okiratok, igazságügyi ingatlanforgalmi szakértői vélemények, tanúvallomások, hitelintézeti adatok, ingatlannyilvántartási adatok, cégadatok bizonyítják.

A Magyar Nemzet tegnapi számában írtuk meg, hogy a Jókai utca 10. számú épület értékesítése miatt az egykori, MSZP-SZDSZ-es koalíció több tagja és a kerületi jegyzők, összesen 15 személy ellen nyújtott be vádiratot a Fővárosi Főügyészség. A vádirat lényege szerint az ingatlan eladását támogatók megsértették a kötelező versenyeztetésre vonatkozó törvényi, illetve a vételárképzésre vonatkozó önkormányzati rendeleti szabályokat, így reá­lis esélye volt annak, hogy az önkormányzatot vagyoni hátrány éri, ami a vádlottaktól független okból maradt csak el. A Fürst György előterjesztése alapján megszavazott eladás ugyanis végül azért hiúsult meg, mert a vevő cég nem tartotta be a megállapodásokat. Miután a vevő nem teljesítette a szerződési kötelezettségét, a szerződéseket felbontották, így a vagyoni hátrány nem következett be. A vádirat szerint a vádlottak többsége által veszélyeztetett érték meghaladja az ötvenmillió forintot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.