Krisztus születésének csodáját hirdették az egyházi vezetők

Az ember élete szeretetből indul és a szeretetbe tart – mondta Erdő Péter bíboros szenteste. Bogárdi Szabó István református püspök igehirdetésében azt emelte ki, hogy Krisztus valódi örömöt hoz a mindennapi boldogságkényszer helyett, Fabiny Tamás evangélikus püspök pedig kijelentette: ne higgyük el, hogy Jézust ki lehet szorítani a világból.

Bákonyi Ádám
2019. 12. 27. 6:30
null
Erdő Péter szerint a karácsony arról szól, hogy az életünk szeretetből indul és szeretetbe tart Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Karácsonykor Isten feltárja előttünk önmagát és beavat minket saját emberségünk titkába is: az ember olyan lény, akinek az élete szeretetből indul és a szeretetbe tart – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a fővárosban szenteste. A zsúfolásig telt Szent István-bazilikában Erdő Péter arról beszélt: a betlehemi történet két szálon fut, egyfelől a születés hétköznapi, nagyon is emberi képét látjuk, másfelől felfedezzük benne az isteni terv megvalósulásának eseményét. Az angyal ezt a jelet adja a pásztoroknak: „gyermeket találtok pólyába takarva, jászolba fektetve”. Ebben a képben a pólya mutatja az újszülött ember gyengeségét.

Erdő Péter szerint a karácsony arról szól, hogy az életünk szeretetből indul és szeretetbe tart
Fotó: Havran Zoltán

Újszülöttként „nem is maradnánk életben, ha nem karolnának fel, nem táplálnának, nem melegítenének minket” – mondta. Hozzátette: ennek az első szeretetnek, ennek az első közösségnek a legfényesebb megjelenése a karácsonyi ünneplés, az otthon és a család biztonsága. Ez él az ember emlékeinek mélyén, erre vágyik évtizedek múltán, idős emberként, és ebbe a szeretetbe vágyik vissza akkor is, amikor a földi élettől búcsúzik. Erdő Péter úgy fogalmazott: „életünk kezdetén gondoskodásra szorulunk, majd kibomlik, kivirágzik az életünk, hogy magunk is gondoskodni tudjunk másokról, gazdagítani tudjunk másokat, és végül az emberi szeretetből eljussunk, hazataláljunk magának az alkotónak a szeretetébe”.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szerdai igehirdetésében azt hangsúlyozta: Krisztus valódi örömöt hoz a boldogtalanságot okozó mindennapi boldogságkényszer helyett, és aki befogadja őt, reményteli várakozásként élheti meg az ünnepi készülődést is. Bogárdi Szabó István a budahegyvidéki református templomban a boldogság kötelességgé válásával magyarázta a XXI. századi ember boldogtalanságát. A modern kor boldogságkövetelményeit kielégíteni hiábavaló, hiszen igaz és szabad örömöt csak Krisztus megtalálása hozhat. Ezért keresték őt a napkeleti bölcsek és lelték meg végül a csillagokat figyelve a legkisebb faluban, Betlehemben, miközben érkezésének hírét hallva a jeruzsálemi paloták lakói már a hatalmuk elvesztésétől féltek – fogalmazott.

Bogárdi Szabó István református püspök

Jézus tehát – hangsúlyozta – nem uralkodói pompába, bíborba és bársonyba született, ahogy egy királynak illik, és ahogy mindenki várta, de rajta keresztül az Atya hallgatja meg az engesztelődni akarókat, a békességre vágyókat. Akit ő feloldoz, és meghív az örök életre, nem csalódik, a szorongás pedig reménnyé válik, hiszen a szabadulás lehetőségét nyújtja a gyötrő kétségek elől. Isten választ ad a legnagyobb és legősibb kérdésre is, arra, hogy a bűn és a halál legyőzhető, Krisztussal pedig kezességet is adott mindehhez. Bárcsak szégyenné válna a háború, a harag, a kisemmizés és lenne minden öröm forrása a megbékélés az Isten és az emberek között – tette hozzá a püspök. Bogárdi Szabó István abban látja a karácsony jelentőségét, hogy Isten ilyenkor megfordíthat mindent a lelkekben, a háború békévé szelídülhet, és akire Krisztus rátalál, annak szívébe mindent felülmúló öröm költözik. Karácsony ezért a megfordítás reményt adó ünnepe – hangoztatta.

– Ne higgyük el, hogy Jézust ki lehet szorítani a világból, hogy bármi hatalmasabb, mint ő – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsony első napján a budavári evangélikus templomban tartott ünnepi istentiszteleten. A püspök prédikációjában arról beszélt: a betlehemi jászolban fekvő Jézus látszólag kicsi, és a mai világban is sokszor parányinak és jelentéktelennek tartják, valójában azonban Jézus mindennél nagyobb, ő a világ ura. „Ne higgyük el, hogy Jézusnál bármi erősebb vagy hatalmasabb, és ne higgyük el, hogy büntetlenül vissza lehet élni a földi hatalommal.” Mert a történelem végén majd visszatér Jézus az apokalipszis fehér lovasaként, mint a királyok királya és az uraknak ura.

Fabiny Tamás evangélikus püspök

– Ennek a Jézusnak a védettségében legyen áldott ünnepünk, ahol magunk is észrevesszük a kicsiket, a rászorulókat, az esendőket, és lehajolunk hozzájuk – fogalmazott Fabiny Tamás. Kitért arra: a Banksy álnéven ismert brit művész idén karácsony előtt szokatlan Szent Család-ábrázolást állított ki Betlehemben. A képen Mária, József és a kisded egy lövedékkel átlyukasztott betonfal előtt látható. A golyó ütötte lyuk csillagot formáz, ha pedig figyelmesen nézi valaki, felsejlik a golyónyomban a kereszt is. Hozzátette: Betlehemben ma fallal kell védeni egymástól az embereket, mert az erőszak, a politika az emberek mindennapjaiba is beférkőzik. E fal árnyékában Jézus kicsinek látszik, valójában azonban minden ember alkotta falnál hatalmasabb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.