Az Operatív Törzs tájékoztatása: Minden megyében van már vírusfertőzött

Nincs olyan megye, ahol ne találtak volna koronavírus-fertőzöttet – hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Szilágyi Anna
Forrás: MTI2020. 03. 23. 12:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nem egyenes vonalúan, hanem hatványozottan nő a hazánkban koronavírussal megfertőzöttek száma – jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs ülését követő sajtótájékoztatón.

Müller Cecília beszámolt, 167-re emelkedett a megbetegedettek száma és hétre az elhunytaké, ők egyébként mind valamilyen krónikus betegségben szenvedő, idős emberek voltak. Emlékeztetett, az esetek nyolcvan százalékában a vírus enyhe lefolyású és számos olyan ember van, aki már megfertőződött, de még egyáltalán nem mutat tüneteket.

– Napokon belül átléphetünk a tömeges megbetegedések szakaszába – hangsúlyozta a tisztifőorvos. Hozzátette, most már minden egészségügyi intézmény megkezdte a kapacitásbővítést és az intenzív ellátásra való felkészülést.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, hogy az Európában lévők közül 187-et Ausztriában, egy embert pedig Németországban különítettek el.

Az ezredes kérdésre válaszolva kiemelte: folyamatosan érkeznek a védekezéshez szükséges szállítmányok, alapanyagok az országba. Jelenleg biztosított az utánpótlás az alapanyagokból, védőeszközökből – szögezte le.

A kijárási tilalommal kapcsolatos kérdésre elmondta: folyamatosan értékelik a helyzetet, és azt, hogy az egész ország nem 14 nap alatt esik majd át a fertőzöttségen, hanem ez elhúzódik. Mint mondta, alaposan mérlegelni kell, mikor vezetnek be korlátozó intézkedéseket, és ezek az intézkedések mikor válnak kikényszeríthetetlenné, betarthatatlanná, az állampolgárok életét súlyosan befolyásolóvá, amely már nincs arányban a vírus terjedésével.

Lakatos Tibor kérdésre elmondta azt is, ha gócpontok alakulnak ki, akkor korlátozni kell majd az emberek mozgását, olyan eszközökkel, amelyek arányban állnak a fertőzés elleni küzdelemmel és a lakosság ellátását nem veszélyeztetik.

A boltokkal kapcsolatos korlátozásokról szólva azt mondta, a jelenlegi korlátozás elegendőnek tűnik, de ha komolyabb intézkedéseket kell bevezetni, akkor ezekhez fogják igazítani a boltok nyitva tartását. Bármilyen rendkívüli helyzet következik be, a lakosság ellátást biztosítani kell, és ezt biztosítani fogjuk – szögezte le.

Azzal kapcsolatban, hogy Polgár polgármestere részleges kijárási tilalmat rendelt el, az ezredes elmondta: a polgármestereknek minden ilyen intézkedés előtt szakemberek véleményét kellene kikérni, hogy a korlátozás valóban az elérni kívánt célt szolgálja-e.

Beszámolt arról is, hogy a rendőrség csalás miatt 11, rémhírterjesztés miatt 14, közveszéllyel fenyegetés miatt pedig 12 emberrel szemben indított eljárást a koronavírus-járvánnyal összefüggő ügyekben. Kiemelte: az Országgyűlés előtt van a törvényjavaslat, amely szigorítaná a rémhírterjesztés büntetését.

Folytatják az üzletek nyitva tartásával kapcsolatos ellenőrzéseket is, eddig 24 személlyel szemben szabálysértési eljárást indítottak, 14 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

A rendőrök a határokon több mint négyezer emberrel szemben rendelték el a hatósági házi karantént, ezeket 22,5 ezerszer ellenőrizték, és száz emberrel szemben a hatósági házi karantén szabályainak megsértése miatt kellett szabálysértési feljelentést tenniük.

Elmondta azt is, a délelőtti adatok alapján különösebb fennakadás nincs a határátkelőkön. Személyforgalomban Parassapusztánál, Sopronnál és Csanádpalotánál kell kisebb fennakadásra számítani, teherforgalomban pedig Rajkánál, Ártándnál és Csengersimánál a belépő, Sopronnál és Nagylaknál a kilépő forgalomban van egyórás várakozás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.