Járványbűnözők fertőtlenítés címén csapják be az időseket

Házalóként járják a településeket és a koronavírus ellen kínálnak silány és az egészségre is veszélyes védőeszközöket, gyógyszereket, gyorsteszteket a bűnözők. A rendőrök azt kérik, hogy mindenki minden esetben jelentse a csalók kísérletét, hiszen munkatársaik fontos információkhoz juthatnak a laikusok számára lényegtelen részletekből.

2020. 03. 23. 12:12
null
Katonai járőrök Debrecenben – a jelenlétüknek visszatartó ereje van Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztatta vasárnap a siófoki, 36 éves L. Zsuzsát a Kaposvári Járásbíróság nyomozási bírája: a nőt nagyobb értékre elkövetett csalás kísérletével gyanúsítják a rendőrök, miután magát ÁNTSZ-alkalmazottnak kiadva több millió forintot követelt egy siófoki péktől száz, koronavírus elleni vakcináért, valamint a cég telephelyeinek fertőtlenítéséért, és hogy ne zárassa be az üzemet. Ő volt az első lefülelt járványbűnöző, ahogy a nyomozók máris elnevezték maguk között a járvány adta lehetőségeket kihasználni igyekvőket.

A hét végi hírek már arról szóltak, hogy a VII. kerületben fehér overálos, szájmaszkos járványbűnözők járják a házakat. Becsöngetnek az idős emberekhez mint tisztiorvosi fertőtlenítők, és harmincezer forintot kérnek a lakás fertőtlenítéséért. Lapunknak erről Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója azt mondta: nemzetközi példákat követnek a hazai bűnözők.

Kiegészítette mindezt azzal, hogy a rendőrség tapasztalatai szerint az unokázós csalók is rátelepültek a járvány adta lehetőségekre: azzal hívják fel az idős embereket, hogy az unokájuk megfertőződött a vírussal, ezért pénzre van szükségük. Ugyanakkor az is előfordul, hogy vírusteszteket kínálnak a hiszékeny embereknek, elsősorban gyorsteszteket, amelyek szabadkereskedelemben nem kaphatók. A háttértörténeten kívül minden az unokázós csalók módszere szerint működik. Azt mondják, valakit elküldenek a kicsalt pénzért, így károsítják meg az időseket. A dandártábornok szerint az alvilágban soha nem látott kereslete van a hagyományos papíralapú telefonkönyveknek, amelyekben a vonalas telefonok száma mellett a tulajdonos nevéből kikövetkeztethető, hogy idős ember, aki vélhetően egyedülálló.

Katonai járőrök Debrecenben – a jelenlétüknek visszatartó ereje van
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Eddig csak azért nem bukott le több járványbűnöző, mert a családok összetartanak, a szokásosnál jobban figyelnek idősebb hozzátartozóikra és naponta többször is hívják őket. A rendőrség bűnmegelőzési munkája is beérni látszik: ma már a legtöbb család felkészíti az idős hozzátartozót, hogy a csalók hogyan csaphatják be, és a hozzátartozók telefonon vissza is ellenőrzik a csaló állításait – fejtette ki a kommunikációs igazgató. A bűnmegelőzésben egyébként az utcákon járőröző katonáknak is visszatartó szerepük van. A járványbűnöző azonnal letesz a tervéről, ha meglátja a fegyveres egyenruhásokat.

Ugyanakkor az állampolgárok is segíthetik a hatóságokat, egészséges gyanakvással és észszerű óvatossággal. – Nagyon fontos, hogy minden esetben jelenteni kell a csalók kísérletét is, hiszen a rendőrök fontos információkhoz juthatnak a laikusok számára lényegtelen részletekből. Ilyen pél­dául, hogy a telefonba milyen háttérzajok szűrődtek be – mondja Garamvölgyi László, aki figyelmeztet: elsősorban a kistelepüléseken házaló csalók úgymond a járvány ellen silány minőségű árut, bóvlitermékeket próbálnak eladni, ám ezek az áruk akár veszélyesek is lehetnek az egészségre.

– Kérjük, hogy ne álljanak szóba a házalókkal, ne vásároljanak tőlük, ám minden esetben értesítsék a rendőrséget – emelte ki a rendőrtábornok. Hozzátette: egészségügyi termékeket illetve gyógyszereket kizárólag az állami egészségügyi ellátórendszerből vagy megfelelő minősítésű üzletekből vásároljon mindenki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.